Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

První zápis firem s ručením omezeným do rejstříku asi bude zdarma

Společnosti s ručením omezeným asi budou osvobozeny od soudního poplatku za první zápis do obchodního rejstříku. Náklady nutné k založení takovéto společnosti se díky vládní novele zákona o soudních poplatcích sníží zhruba z 10.000 korun na 100 eur (asi 2700 korun). Sněmovna by měla předlohu schválit podle dnešního doporučení ústavně-právního výboru beze změn.

Snížení nákladů nutných k založení společností je jednou z podmínek Evropské komise, které jsou členské státy EU povinny splnit pro čerpání peněz ze strukturálních a investičních fondů. Cílem změny je zjednodušení a zlevnění založení společnosti s ručením omezeným a podpora rozvoje podnikání. Pokles příjmů z vybraného soudního poplatku ministerstvo spravedlnosti předběžně odhadlo na 23 až 35 milionů korun.

Současné náklady na založení společnosti s ručením omezeným v Česku podle důvodové zprávy více než trojnásobně převyšují částku požadovanou Evropskou komisí. Notáři se platí odměna nejméně 4000 korun za sepsání zakladatelské listiny či smlouvy, soudu potom 6000 korun za prvozápis do rejstříku. V případě, že zápis provádí notář, stojí to dalších 300 korun.

Notářům by se měla odměna snížit podle důvodové zprávy na 2000 korun. S odměnou za zápis do rejstříku by měly celkové náklady být právě 100 eur. "Náklady na založení podniku budou představovány pouze odměnou notáře," stojí v důvodové zprávě.

Novela má taky zavést dědické osvědčení v rámci jejich celoevropského systému a umožnit, aby ochranná opatření v jednom členském státě mohla být uplatněna i v jiném.

Ministerstvo v novele původně navrhovalo zpoplatnění žalob o náhradu škody, které lidé podávají na stát kvůli nezákonným rozhodnutím či nesprávnému úřednímu postupu. Platba by činila 2000 korun. Vláda to ale odmítla.

Zdroj: ČTK

Štítky ručení, poplatek, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská komise, Evropská unie, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zápis firem s ručením omezeným do rejstříku asi bude zdarma  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.