Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V pražských restauracích se nají i celiaci, zdraví jedinci by lepek vyřazovat neměli

Lepek neboli gluten. V poslední době často skloňovaný pojem. Ne, že by snad celiaků, tedy těch, jež trpí nesnášenlivostí lepku, nějak skokově přibývalo - počet nemocných v ČR se odhaduje zhruba na 50 tisíc (tj. četnost cca 1:200), spousta zdravých lidí se svobodně rozhodlo vyřadit ze svých jídelníčků pečivo nebo těstoviny. Trendy „dietě“ se říká paleo.

Není divu, že lidi láká, stravě inspirované pravěkem propadly i zahraniční celebrity: Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, Geri Halliwell, Novak Djokovič. Ve Spojených státech z toho mají slušný byznys, trh s bezlepkovými potravinami se odhaduje v přepočtu na 300 miliard korun.

V Praze jdou tomuto trendu naproti, ale především chtějí vyjít vstříc lidem s celiakií, některé restaurace. Pět tipů na ty, kde si můžete dát gluten-free menu nedávno přinesl rezervační portál Restu.cz. K tomu nesmíme zapomenout na poměrně čerstvý zákon, který provozovatelům jídelních zařízení ukládá označovat alergeny v jídelním lístku – tedy i lepek.

Odborníci na výživu ovšem upozorňují na to, že pro zdravého člověka není vynechání lepku zcela vhodné. „Složení stravy a la paleo je určeno lidem, kteří lovili mamuty. Energetický výdej byl díky pohybu vysoký a období blahobytu se střídala s obdobím strádání. Je třeba se přizpůsobit dnešním podmínkám, tělo do té doby prodělalo určitý vývoj,“ říká výživový poradce Jakub Podaný s tím, že člověku, který má v pořádku trávicí systém, zejména tenké střevo, lepek neškodí.

Podobný názor dlouhodobě razí v různých článcích i expert na výživu Pavel Suchánek z centra FitBee, ten upozorňuje, že bezlepková dieta je určená pro nemocné lidi.

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin, propuknout může v jakémkoliv věku. Celiakie má škálu příznaků, liší se člověk od člověka a stupeň nemoci. Stav nemocného se horší po požití stravy obsahující lepek (tím nejzákladnějším projevem je bolest břicha, nadýmání a pocit „je mi špatně“), základem léčby je tedy zmíněná bezlepková dieta, na níž je dotyčný odkázán celoživotně. Jiný lék se dosud nenašel. Znamená to ze svého jídelníčku vyškrtnout řadu pro ostatní zcela běžných a frekventovaných potravin: pšeničnou, ale i žitnou a ječnou mouku a potraviny, které je byť v malém množství obsahují: pečivo, těstoviny, omáčky, většinu sladkostí, uzeniny, pivo a další.

Zbývá mouka sójová a rýžová, rýže, brambory, kukuřice, bramborový a kukuřičný škrob, z alkoholu se povoluje víno a samozřejmě maso, vejce, ovoce a zelenina a ořechy – známý základ paleo diety. Celiaci rovněž na trhu najdou speciální bezlepkové potraviny, jejich řada se postupem doby rozšiřuje.

Zdravému člověku by lepek škodit neměl, na druhou stranu podle Podaného gluten skutečně zatěžuje trávení, a proto může některým lidem působit potíže. Stejného tvrzení se chytli i zastánci paleo diety, míní, že gluten je špatně stravitelný a tělo si s ním hůř poradí. Neceliaci, kteří se potraviny obsahující lepek rozhodli obcházet velkým obloukem, se shodují, že se pak cítili lépe: přestali pociťovat nadýmání a naopak si pochvalují například zlepšení pokožky. Dalším bonusem prý bývá úbytek váhy.

Ztráta hmotnosti je logická, z jídelníčku zmizí řada jednoduchých cukrů, navíc si dotyčný více hlídá to, co sní. Kvalitu a hlavně množství.

Výživáři však varují, že do bezlepkové diety by se lidé neměli pouštět bez porady s lékařem nebo výživovým poradcem. Mohli byste se tak totiž zbytečně připravit o vlákninu i důležité vitaminy a minerály. U zdravého člověka může dokonce podobná dieta vyvolat podrážděnost, špatné soustředění nebo nadměrnou únavu.

„Dieta je o správném stanovení příjmu a výdeji kalorií. Začít je ale třeba pozvolnou detoxikací, poté se tělo regeneruje samo a začíná se zbavovat tukových zásob. Důležité je při dietě nezpomalit metabolismus nadměrným strádáním a omezením,“ vysvětluje Jakub Podaný.

5 tipů Restu.cz, kam v Praze zajít na gluten-free menu

Pizza Coloseum
Řetězec italských restaurací nabízí celiakům možnost užít si pizzu, těstoviny a pečivo v bezlepkové formě. Bezlepkové pokrmy jsou vyráběny na odlišném pracovišti, než je to standartní, aby nedocházelo ke kontaminaci. Výhodou pro celiaky je to, že restaurací Coloseum je po Praze plno a celiaci tak nemusí složitě hledat, než narazí na bezlepkové menu.

Tip Restu:
Pappardelle con vitello s telecím masem, sušenými rajčaty, demi glace a smetanou

Masala Mánesova
Indická restaurace z řetězce Masala Indian Restaurant i přes svoji malou kapacitu široký výběr indických pokrmů, které jsou přirozeně bezlepkové. Pochutnat si můžete na zelenině obalené v cizrnovém těstíčku, na kormě či makhani nebo kadai připravených z různých druhů masa. Kuchaři používají originální indické koření pro přípravu pokrmů podle tradičních indických receptur.

Tip Restu:
Masala pappadam (Čočkové placky pečené v peci tandoori s cibulí, rajčaty a koriandrem)
Kuřecí tikedar (Kuřecí prsíčka marinovaná přes noc v jogurtu se zázvorem a česnekem a poté marinovaná s velkou variací indického koření a bylinek)

Švejk Restaurant U Karla
Restaurace Švejk je známá svou autentickou duší spjatou s dobami našich babiček. Vložit do českého jídla nejen správné ingredience, ale také vzpomínky na tyto chutě je úkol značně nelehký. U Švejka tento kumšt ovládají a umějí zde vytvořit také bezlepkové menu, které nevylučuje ani knedlíky. Z bezlepkových specialit si můžete dopřát třeba svíčkovou, pečenou husu, ovocné knedlíky a také bábovku či palačinky.

Tip Restu:
Jehněčí roláda s bezlepkovým bramborovým knedlíkem a špenátem

Secret of Raw
Přirozeně bezlepková, plná vitaminů, minerálů a enzymů – taková je raw food strava; moderní směr zachvátil i Česko. V Secret of Raw si můžete objednat plnohodnotné menu – od polévky, přes hlavní chody až po dezerty a zajímavé nápoje, jako je například Acai koktejl.

Odborníci nicméně doporučují na raw stravu nepřecházet zcela, spíš ji vnímat jako zpestření jídelníčku.

Tip Restu:
Kokosová tortilla plněná čerstvou zeleninou a okurkovým relishem (drť z čerstvého kokosu, olivový olej, psyllium, okurky, jalapeňos, kurkuma, koriandr)

Podolka u Zbraslavského pivovaru
V hotelu Darwin, pod komíny bývalého Zbraslavského pivovaru, se nachází restaurace, která pracuje s úctou k přírodním zdrojům. Suroviny pochází především od místních dodavatelů, dbají tu na kvalitu a čerstvost. Celiaky může lákat například pohankové rizoto s pečenými houbami, pečená paprika s praženým tofu a lilkovým dipem, anebo masové speciality jako jsou hovězí steaky nebo losos.

Tip Restu:
Philadelphia Uramaki sushi s marinovaným lososem, pažitkou a salátem, s gari, wasabi a omáčkou tamari

S využitím restu.cz

Štítky lepek, celiakie, restaurace, dieta, jídlo, těstoviny, pečivo, strava, Česko, Jakub Podaný, Praha, Gwyneth Paltrow

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských restauracích se nají i celiaci, zdraví jedinci by lepek vyřazovat neměli  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.