Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedete na dovolenou do Chorvatska? A víte o něm něco?

Tak jako minulý rok, předloni a tři roky zpátky, i letos největší počet Čechů vypravujících se na prázdninovou dovolenou do zahraničí zamíří do Chorvatska... Navzdory zvyšující se kupní síle, díky níž si – na rozdíl od 90. let – již můžeme dovolit cestovat do vzdálenějších destinací, se nejoblíbenější cíl českých turistů nemění. Pohodlné apartmány, čisté moře, výborné jídlo, zkrátka pohodička. Až si budete s přáteli dávat zasloužené polední Karlovačko či Ožujsko, nebo budete večer debatovat nad plody moře a chorvatským vínem, můžete své přátele ohromit zajímavostmi o krásné zemi u Jadranu. Chorvatsko totiž není jen elektronická evidence tržeb. Takže: co o Chorvatsku doopravdy víte?

Základní informace

Začněme základními informacemi: Chorvatsko je nový členský stát Evropské unie, do které vstoupil před dvěma lety (1. července 2013). V zemi s rozlohou 56.542 km2 žije 4,23 milionu obyvatel, z 90 % jde o katolické křesťany. Hlavním (a největším) městem země je Záhřeb, který má přes 800 tis. obyvatel. Při cestě za dovolenou jste určitě narazili i na názvy měst jako Split (necelých 200 tis. obyvatel), Rijeka (130 tis. obyvatel), Osijek (108 tis. obyvatel) či Zadar (75 tis. obyvatel). V subtropickém vegetačním pásmu sdílí Chorvatsko svou hranici s Bosnou a Hercegovinou, Maďarskem, Srbskem, Černou Horou a Slovinskem. Samozřejmě také s Liberlandem Čecha Víta Jedličky, byť zatím neoficiálně. Velká deviza země je mořské pobřeží. Moře omývá břehy Chorvatska v délce 5.835 kilometrů (včetně ostrovů), což samozřejmě tento stát předurčuje k silné orientaci na turismus a zásadně ovlivňuje skladbu ekonomiky.

Klíčový faktor? Turismus

Chorvatská ekonomika je proto velmi výrazně orientovaná na sektor služeb. Časy plahočení milionů Chorvatů na kameninových políčkách již jsou dávno ta tam – kdo může, nabízí služby turistům. Zemědělství, rybolov a lesnictví v 90. letech produkovalo zhruba pětinu hrubého domácího produktu (HDP), dnes se příspěvek těchto sektorů pohybuje jen kolem 4 %, přičemž stát vlastní třetinu zemědělské půdy v zemi. Jakkoliv je pěstování ovoce, zeleniny, oliv a dalších pochutin (zejména v údolí „blahodárné“ řeky Neretvy, jak zní často v chorvatských lidových písničkách) důležitou součástí příjmu statisíců Chorvatů, hlavně sezónně, ekonomika se výrazně proměnila: mladým Chorvatům se na pole moc nechce.

Aby taky jo – mnohem pohodlnější obchodování s nemovitostmi, pronájmy nemovitostí, obchodní činnost, provoz hotelů a pohostinství generují zhruba 40 % celkového hrubého domácího produktu Chorvatska. Oficiální příjmy chorvatských domácností z turistiky činily v roce 2015 přes 7,5 miliardy eur! Statistiky uvádějí, že turistický ruch meziročně vrostl o necelých šest procent. V roce 2013 chorvatské statistiky zaznamenaly celkem 12,4 milionu turistů (10,9 milionu zahraničních), v minulém roce to bylo již 13,1 milionu turistů (11,6 zahraniční hosté). Turisté v Chorvatsku realizovali celkem 66,4 milionu noclehů - nejvíce Němci (14,749 milionu noclehů), Slovinci (6,236 mil.), Rakušané (5,404 mil. noclehů). Čechům patří v počtu nocí v Chorvatsku čtvrtá příčka (4,600 milionu noclehů).

Ekonomika

Ačkoliv HDP v posledním čtvrtletí loňského roku poprvé od r. 2008 vzrostl, roční průměr skončil opět v červených číslech (-0,4 % meziročně). Podobný pokles ekonomiky analytici prognózují i na tento rok. Průmysl v Chorvatsku generuje zhruba pětinu HDP, převážně se – tak jako v ČR – jedná o průmysl zpracovatelský. Zahraniční investoři, kteří do Chorvatska míří v čím dál menším počtu, si hodně slibují od růstu energetického sektoru, a sice ve spojení s těžbou ropy a zemního plynu v šelfu Jaderského moře – v průběhu letošního roku budou vydána první povolení ke zkušební těžbě. Zemi trápí vysoká nezaměstnanost, která v roce 2014 přesáhla 20 %! Desetitisíce Chorvatů jsou přitom nezaměstnaní mnoho let. Kritická je na trhu práce i situace mladých absolventů.
A jak je na tom obchodní výměna mezi ČR a Chorvatskem? Pozitivní pro obě země je, že má vzestupnou tendenci. V roce 2014 jsme si vyměnili zboží za více než 518 milionů eur, přičemž Chorvati mají v oblibě naše výrobky víc než my chorvatské (tj. více exportuje ČR do Chorvatska). K Jadranu z ČR míří hlavně automobily (2014: 71 mil. eur) a telekomunikační zařízení (2014: 23,6 mil. eur). Do ČR naopak proudí součástky na automobily, stroje, motory, atd. (2014: 26,9 mil. eur) a léčiva (10,2 mil. eur). A nejdůležitější údaj na závěr: Čeští turisté v Chorvatsku vloni utratili více než 4,5 miliardy Kč.

Zdroje informací: Eurostat, Businessinfo, Státní statistický úřad Chorvatska, Gospodarska kretanja HR, MZV ČR.

Autoři

Štítky Chorvatsko, moře, Jaderské moře, Česko, ekonomika, Karlovačko, EET, turismus, Evropská unie, Vít Jedlička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedete na dovolenou do Chorvatska? A víte o něm něco?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.