Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Tři čtvrtiny lidí souhlasí se zákazem prodeje energetických nápojů dětem

Více než tři čtvrtiny Čechů souhlasí se zákazem prodeje energetických nápojů dětem a mladistvým. Vyplývá to z dubnového on-line průzkumu agentury NMS Market Research. S omezením více souhlasí ženy, méně lidé do 34 let. Zákaz prosazují někteří poslanci, legislativní návrh ale zatím nepředložili.

"Názor veřejnosti na tuto problematiku je poměrně jednotný. Nejnižší podporu má zákaz prodeje energetických nápojů u lidí ve věku 18 až 34 let, přesto dosahuje dvou třetin," uvedla k výsledkům průzkumu Lucie Režná z NMS.

Asi 83 procent lidí v Česku se také domnívá, že reklama na energetické nápoje by neměla cílit na děti a mladistvé a stát by ji měl regulovat. "Mezi ženami a vysokoškolsky vzdělanými je v porovnání s průměrem populace rovněž silněji zastávaný názor, že energetické nápoje by na obalech měly nést informace o možných rizicích spojených s jejich nadměrnou konzumací," uvedla agentura. Informace o rizicích na obalech by podpořilo 87 procent respondentů.

Podle české části mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků a školaček HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), která sbírala data v roce 2022, pije energetické nápoje nejméně dvakrát týdně pětina dětí ve věku 11 až 15 let. Je jich zhruba 70 tisíc, v roce 2018 jich bylo 40 tisíc až 50 tisíc.

Odborníci častější konzumaci nápojů, jejichž hlavní složkou je cukr či jiné sladidlo a kofein, spojují s různými zdravotními potížemi, jako jsou bolesti hlavy, depresivní stavy nebo nižší životní spokojenost. V jedné plechovce energetického nápoje je zhruba stejně kofeinu jako ve čtyřech šálcích kávy, což může způsobovat i zdravotní potíže nebo problémy se spánkem.

Na trhu je asi 200 typů těchto nápojů obsahujících kofein, podle zákona jsou i označené jako nevhodné pro děti a kojící ženy, prodej se ale neomezuje.

Prodej dětem zakázaly před deseti lety pobaltské země, zákaz platí také v některých německých spolkových zemích, Velké Británii nebo nově v Polsku. Loni v prosinci se o zákazu diskutovalo také v české Sněmovně, má podporu napříč politickým spektrem. Zvažuje se i vznik fondu na léčbu dětské obezity, cukrovky nebo na informační kampaně, do kterého by výrobci povinně přispívali. Žádný legislativní návrh ale zatím předložen nebyl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, nápoje, zákon, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři čtvrtiny lidí souhlasí se zákazem prodeje energetických nápojů dětem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.