Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vláda přijala definici anticikanismu, jež má bránit diskriminaci Romů

Vláda přijala definici anticikanismu, tedy protiromských postojů. Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové to naznačuje, že diskriminace není v Česku vítána. Řekla to na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové jde o správný krok, jak odmítnout jakékoli předsudečné a stereotypní chování proti romské menšině v Česku.

Koncem března podpořili definici poslanci ze tří sněmovních podvýborů. Anticikanismem se podle ní bude rozumět například takové jednání a vyjadřování, které vede k marginalizaci nebo vylučování Romů i k fyzickému násilí na nich. Politici se tématem zabývali v souvislosti s Mezinárodním dnem Romů, který připadá na 8 dubna.

"Definice přináší povědomí o tom, co anticikanismus je. Je to způsob smýšlení, strategie, chování lidí, institucí a úřadů, které vylučují romskou menšinu na okraj," řekla Fuková. Kabinet v tiskové zprávě uvedl, že definice je právně nezávazná a má pomoci lépe podchytit a reagovat na specifické formy rasismu, předsudků, diskriminace nebo nenávisti namířené proti Romům a Sintům.

Přijetí definice není podle Fukové pouze závazkem a plněním specifických cílů strategie romské integrace, ale také symbolem, gestem a signálem do romské komunity, že protiromské postoje nemají v české společnosti své místo. Zmocněnkyně upozornila, že sociální postavení Romů stále není ideální, zmínila segregované školy a třídy, pokoje v nemocnicích a porodnicích nebo vyloučené lokality.

"Romové a Romky jsou jednou ze skupin, která je silně zasažena například sociálním vyloučením, kterým se musíme v České republice zabývat," souhlasil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Definici anticikanismu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná. Pracovní a nezávaznou definici již v únoru podpořil i senátní výbor pro lidská práva. Definici předtím přijala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

"Hlavním cílem je definovat a nastavit, že není možné a není správné projevovat vůči někomu nenávist a předsudky nebo diskriminaci z důvodu toho, že je příslušník nějaké etnické menšiny, a současně používat slovo 'cikán' jako nadávku," řekla už dříve poslankyně Eva Decroix (ODS). "Neříkáme, že Romové se nemohou označovat jako Cikáni, ale snažíme se předcházet tomu, aby toto slovo bylo zneužíváno jako nadávka," doplnila.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, menšiny, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

terorizmus Mossadu

Pátek, 12. dubna 2024, 17:35Odpovědět

Libuše Zemanova

Zákon o anticikanismu má snad chránit cikány-ne Romy !

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 18:18Odpovědět

Libor Burian

V bendostánu běžné zmatení pojmů, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 19:23Odpovědět

Josef Šátava

A bude taky přijatý zákon na ochranu ,,bílích" před agresivitou Romů? Kdy romové napadají a urážejí lidi okolo sebe slovy bílé sv.....?

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 10:24Odpovědět

leo podstanický

nebude, pokojen?

Pátek, 12. dubna 2024, 17:35Odpovědět

Libor Burian

Bohužel je tady těch korytářů příliš mnoho, mafie vrahû, vàlečníkû, zbrojařů ,lichváři, vymahači, exekutoři, pasáci, vexláci, překupníci, pašeráci, lupiči, zloději, agenti viz na yt agent nachtman, na xtv načtený životopis pávka, politručka pávková, rychečtí, dvořáci, střížové převlečení soudruzi soukmenovci, převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agent StB Mrázek zKolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Sprcha, Dežo, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám všichni lidé, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, zemědělci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Zbavit se všech šmejdů, parazitů jako na Islandu kde ty mafiány vyhnali i s jejich mafiánskou stavební krizi' kterou rozvezli po světě 2008, a jsou v desítce nejbohatších zemí. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 17:13Odpovědět

Vláda přijala definici anticikanismu, jež má bránit diskriminaci Romů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.