Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Osvobozující verdikt v kauze Nagyové vzbudil rozruch v politice

Soud dnes zprostil obžaloby Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a tři bývalé zpravodajce v kauze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a pracovníků úřadu vlády. Podle soudu nespáchali trestný čin. Nepravomocný verdikt pak vzbudil vlnu nevole na pravicové politické scéně, která po vypuknutí kauzy přišla o vládu. Čelní představitelé justice i samotní obžalovaní však upozorňují, že důležitý bude hlavně verdikt odvolacího soudu, který se bude případem po odvolání žalobce zabývat.

K soudu dnes přišli pouze bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek, kteří byli s verdiktem pochopitelně spokojeni. Podle nich je celá kauza vykonstruovaná a lživá. Nečasová si rozsudek osobně nevyslechla, protože se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila. Podle jejího advokáta Eduarda Bruny nemůže být u odvolacího řízení odsouzena a pražský městský soud, buď bude muset rozsudek potvrdit, nebo případ vrátit zpět k novému projednání.

Rozladěn byl naopak Rostislav Bajger z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Podle něj byl rozsudek poměrně překvapivý a zároveň nezákonný, protože jej soudkyně neodůvodnila. „Bude ještě druhé kolo, myslím, že to bude o něčem jiném," upozornil Bajger. Aktérům případu hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Na adresu olomouckých žalobců se snesla kritika z řad pravicového politického spektra. Předseda ODS Petr Fiala očekává, že žalobci z verdiktu vyvodí osobní odpovědnost. Podobně hovořil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něhož by měli nést odpovědnost i lidé, kteří stáli za velkou policejní razií, která započala celou kauzu i pád vlády, kde působil.

Své podřízené naopak hájí olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. „Podle mého nejlepšího přesvědčení vyšetřující státní zástupce (Bajger) nic nezanedbal a neporušil žádné ustanovení zákona o státním zastupitelství, ani nenaplnil žádné kárné provinění. Postupoval přesně tak, jak mu přikazuje zákon," řekl Ištvan.

Proti výrokům politiků o vyvození osobní odpovědnosti se ohradil i šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula. Podle něj zprošťující rozsudek nutně neznamená, že žalobce udělal chybu. „K takovým silným slovům v tuto chvíli skutečně není důvod," zdůraznil Matula.

Zároveň podle něj není verdikt konečný. Na pravomocné rozhodnutí soudu je potřeba vyčkat také podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebo nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Rozhodnutí soudu respektuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož však nebylo tehdejší dění na úřadu vlády v pořádku.

Kauzy si všimla i slovenská média, která dnešní osvobozující verdikt označila za překvapení a fiasko žalobců. Tuzemská média zase v komentářích rozsudek označují za selhání soudkyně.

Případ zneužití vojenské tajné služby je první kauzou kolem Jany Nečasové, která se dostala před soud. Současné manželky bývalého premiéra se týkají ještě případy údajného vynášení informací z BIS, uplácení poslanců nebo neodvádění daně z kabelek a šperků. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi těmito případy, kde figurují například vlivní lobbisté.

Zdroj: ČTK
Foto: www.ceskenoviny.cz

Štítky ČR, soud, rozvědky, Nagyová, Jana Nečasová, ODS, Úřad vlády České republiky, Petr Nečas, Ondrej Páleník, Milan Kovanda, Vojenské zpravodajství, Ivo Ištvan, Eduard Bruna, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osvobozující verdikt v kauze Nagyové vzbudil rozruch v politice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.