Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Neprodejných bytů v Praze díky vysoké poptávce ubývá

Neutuchající zájem lidí o koupi nového bytu v Praze pomáhá i developerům, kteří své projekty nemohli delší dobu vyprodat. Počet špatně prodejných bytů tak postupně klesá a za poslední rok a půl jich v nabídce ubylo sedm procent. Vyplývá to ze společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema.

Většina developerů se přitom shoduje, že špatně prodejný byt (tzv. ležák) je byt, který se nedaří prodat více než dva roky. Takových bytů bylo v hlavním městě na konci letošního 1. čtvrtletí 700, zatímco o rok a půl dříve Trigema evidovala 752 bytů neprodaných déle než 24 měsíců. Jejich hodnota na konci roku 2013 přesahovala 4,5 miliardy korun.

Podle Ekospolu je však tzv. ležákem každý byt, který developer neprodá před jeho dokončením. I těch ale ubývá. Na konci 1. čtvrtletí letošního roku jich developeři nabízeli 1250, oproti konci roku 2013 o 480 méně.

"Počet ležáků na pražském trhu poslední dobou klesá. Stojí za tím rekordně levné hypotéky a slevové akce developerů, kteří se snaží tyto byty konečně vyprodat," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec. Dodal, že z jejich podrobného monitoringu trhu vyplývá, že v některých projektech se nepodařilo vyprodat všechny byty i čtyři či pět let po jejich dokončení.

Právě vysoká cena některých projektů, připravovaných a zahájených ještě v předkrizovém období, je hlavním důvodem současné neprodejnosti i podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala.

"Ležáky jsou hříchy minulosti. Z doby, kdy tu byl boom. Developer koupil drahý pozemek a drahé stavební práce, kalkuloval s jinými cenami. Jenže pak přišel jejich výrazný propad a nyní se nachází v úplně jiné cenové realitě," poznamenal před časem Soural.

Trh s novými byty v Praze v poslední době výrazně roste. Podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality lidé loni v Praze koupili 5950 nových bytů, meziročně o 18,6 procenta více. Letos v 1. čtvrtletí se v hlavním městě prodalo rekordních 1850 nových bytů, což je o 37 procent více než loni. V nabídce developerů bylo na konci letošního března 6600 nových bytů, ve srovnání s koncem minulého roku o 150 méně.

Zdroj: ČTK

Štítky Praha, developer, Ekospol, Trigema a.s., projekt, Skanska Reality, Marcel Soural, Evžen Korec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neprodejných bytů v Praze díky vysoké poptávce ubývá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.