Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podvodníci nabízející investice údajně připravili klienty nejméně o 600 milionů korun

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl dnes na policejním webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno to, že se počet poškozených i výše škody ještě zvýší.

Stíhaní podle Ibeheje založili takzvaný neveřejný alternativní fond. Následně vybrali na investice od více než 1500 lidí minimálně 800 milionů korun. "Uvedené finanční prostředky měly být od poškozených shromažďovány od roku 2017 prostřednictvím takzvaných svěřenských fondů pod slibem garantovaného devítiprocentního zhodnocení vkladů. Přes uvedené sliby měly být získané prostředky zčásti použity pro osobní spotřebu obviněných, částečně pro provoz společnosti a pouze část pro investice," uvedl.

V případu byly zajištěny nemovitosti, luxusní vozidla a šperky nebo peníze v hotovosti celkem za asi 144 milionů korun. Čtveřice podezřelých je stíhána od konce ledna, jeden z nich je podle Ibeheje cizinec. Stíháni jsou na svobodě. Hrozí jim až deset let vězení.

NCOZ neupřesnila, který fond v kauze figuruje. Ibehej uvedl jen, že v kauze byly loni v červenci provedeny domovní prohlídky. Podle dřívějších informací v médiích tehdy detektivové z NCOZ zasahovali v sídle investiční firmy Invest & Property Consulting (IPC) v pražské Jindřišské ulici, která se zabývala právě netypickými investicemi přes svěřenské fondy. Server Deník N dnes napsal, že obvinění jsou zástupci IPC - tři Češi a jeden Slovák. Mezi nimi je údajně už v minulosti odsouzený podvodník s exekucemi Ladislav Vaněček nebo brněnský architekt původem ze Slovenska Oliver Kálnássy, který se podle serveru ke kauze odmítl vyjádřit. IPC je nyní v insolvenci.

Kromě nemovitostí, aut a šperků dali podle serveru Seznam Zprávy představitelé IPC také desítky milionů firmě někdejšího mluvčího exprezidenta Václava Klause Petra Hájka, který provozuje web Protiproud, jenž se podle Vojenského zpravodajství podílí na šíření ruského hybridního vlivu v Česku. Peníze IPC Hájkovi poslala i přesto, že Hájkovy firmy prodělaly 15 milionů. Hájek není podle Deníku N mezi stíhanými a ani on se k případu nechtěl vyjádřit.

Případ kolem IPC je v posledních letech už několikátou kauzou podvodných investic se škodami ve stamilionech. Loni v prosinci NCOZ oznámila stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod v kauze investiční firmy Xixoio. Škodu způsobenou téměř 3000 klientů vyčíslila policie na nejméně 353 milionů. Loni také začalo stíhání tří lidí za investiční podvod přes firmu Cryfin se škodou 1,1 miliardy a 564 podvedenými lidmi a firmami. V roce 2022 policie obvinila dva lidi z podvodů s kryptoměnou v projektu Platon Life se škodou v řádu stovek milionů. V roce 2021 byl obviněn z podvodu jednatel firmy Growing Way, který vylákal z asi 4000 lidí na údajné investice 1,5 miliardy. Ve stejný rok byli obžalováni čtyři lidé v případu kolem firmy J.O. Investment, podle žaloby připravili nejméně 3757 lidí a 162 firem o 2,4 miliardy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, fondy, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci nabízející investice údajně připravili klienty nejméně o 600 milionů korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.