Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

"Jie Ťien-ming" u Vrecionové. Dvojce Spolu pomáhá před volbami populární uživatel z X

Komunikaci europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové, která jde do červnových eurovoleb jako dvojka na kandidátce Spolu, bude "jistit" zkušený marketér. Se správou sociálních sítí i jinou agendou jí pomáhá Šimon Ehrlich, na platformě X, bývalém Twitteru, schovaný pod oblíbeným profilem Jie Ťien-ming. V minulosti již pro politiky ODS pracoval.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Ehrlicha coby břitkého glosátora české politiky sleduje na X téměř 73 tisíc lidí. Mimo okruh ODS méně známá Vrecionová má necelých 3,5 tisíce sledujících. 

Ehrlicha uvádí profil političky na webových stránkách europarlamentu mezi oficiálními "service providers", tedy poskytovateli služeb. Znamená to, že jeho práci pro Vrecionovou v rámci jejího evropského mandátu platí rozpočet unijního parlamentu. 

"Pracuje pro mě. Dělá mi návrhy obsahu příspěvků na X, upozorňuje, co bych měla komentovat, dává mi fotky na sítě," popsala europoslankyně pro Aktuálně.cz.

Také Ehrlich pro Aktuálně.cz potvrdil, že političce dává "doporučení ohledně sociálních sítí", dělá "monitoring médií" a píše jí "projevy na plénum europarlamentu".

Někteří uživatelé na X si před časem všimli, že se podle nich Vrecionové styl komunikace změnil. Dříve většinou jen upozornila na hlasování eurosněmu, teď se častěji opře do domácí opozice nebo i koaličních partnerů. 

"Chtěli jsme slušnou kampaň a normální diskuzi, ale @vonpecka řekl ne," napsala například předminulý týden na adresu pirátského europoslance Mikuláše Peksy, který sdílel příspěvek anonymního uživatele, jenž ODS označil za odnož SPD předsedy Tomia Okamury. 

"Nic přitom není dál od pravdy. Za zmínku stojí, že sám sedí ve frakci, ve které se najde pár přátel Putinova Ruska," reagovala europoslankyně na Peksu, který je členem levicové skupiny Zelených v europarlamentu. Vrecionová působí ve frakci evropských konzervativců a reformistů.

Podle političky ale nejsou její ostřejší komentáře výsledkem spolupráce s Ehrlichem. "To s tím nesouvisí, Šimon pro mě pracuje od podzimu 2022. Jde spíš o to, že se blíží volby, a tak je člověk na sítích aktivnější a možná takový přímější," popsala.

Ehrlich si na X pod přezdívkou Jie Ťien-ming (jde o jméno někdejšího zástupce čínské společnosti CEFC v Česku a bývalého čínského poradce exprezidenta Miloše Zemana, pozn. red.) nejčastěji bere na mušku opoziční hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše. 

V minulosti pracoval pro politiky ODS, jak upozornil novinář Jakub Zelenka ve svém newsletteru. Od předloňska oficiálně spolupracuje jako externista s Úřadem vlády. Na svém profilu na X to neuvádí.

U Vrecionové působil dříve jako její europarlamentní asistent Jakub Kajzler, který je nyní šéfem poradců premiéra Petra Fialy (oba ODS) na Úřadu vlády. Kajzler zmínil jméno zkušeného marketéra před Vrecionovou.

"Když Jakub odcházel do Prahy, hledala jsem někoho s citem pro sítě. Doporučil mi Šimona Ehrlicha," uvedla politička.

Přes registrované poskytovatele služeb si europoslanci běžně "kupují" služby spojené s výkonem mandátu, které jim europarlament nezajistí, ale proplatí je. Typicky jde o právě o poradenství spojené s veřejnou komunikací nebo třeba právní služby. 

Europoslanci mají na své spolupracovníky vyčleněno okolo 28 tisíc eur měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 700 tisíc korun, které jim poskytuje rozpočet parlamentu. Dodavatelům služeb platí nejčastěji jednotky tisíc eur měsíčně, přesná částka je ale na nich. Šimon Ehrlich dostává okolo 1200 eur měsíčně, potvrdil Aktuálně. 

Na zkušené marketéry vsadila například i Dita Charanzová, nyní nezávislá europoslankyně, dříve za ANO. Na stejný kontrakt jako Ehrlich pro Vrecionovou pro ni dlouhodobě pracuje bývalá mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová. Nově u ní působí také influencerka a někdejší finalistka Miss ČR Sarah Horáková. Také jejich práci platí rozpočet parlamentu EU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Evropský parlament, domácí, Aktuálně.cz, zahraničí, Twitter, sociální sítě, Volby do Evropského parlamentu 2024, Veronika Vrecionová, marketing, Evropská unie (EU), Přehled zpráv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Jie Ťien-ming" u Vrecionové. Dvojce Spolu pomáhá před volbami populární uživatel z X  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.