Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

"Zakažme hidžáby." Politička uprchla z Íránu, teď varuje před islamizací Evropy

Belgičanka Darya Safaiová má od teroristického útoku hnutí Hamás na Izrael ještě nabitější diář než obvykle. K práci poslankyně přibyly výjezdy po celé zemi, debaty ve školách i rozhovory pro média. Politička zastává tezi, že teroristé zaútočili nejen na Izrael, ale i na celou západní civilizaci.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

"Buď si to my v Evropě přiznáme a budeme podle toho postupovat, nebo s islamistickou ideologií prohrajeme," říká Safaiová s odkazem na říjnový brutální útok Hamásu, při kterém ozbrojenci zabili kolem 1200 lidí. Izrael na napadení odpověděl leteckým bombardováním a pozemní invazí do palestinského Pásma Gazy.

"Vyrostla jsem pod islamisty a musela utéct, abych neskončila na šibenici. Vím přesně, o čem mluvím," popisuje Belgičanka íránského původu v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Darya Safaiová se narodila před osmačtyřiceti lety do sekulární íránské rodiny v Teheránu. Do svých čtyř let vyrůstala tak jako miliony dalších íránských děvčat - na hřišti, kde matky v létě posedávaly v minisukních.

Islámská revoluce v roce 1979 ale nastolila v zemi náboženskou totalitu, která ženám vzala většinu práv. Safaiová nastoupila v šesti letech do školy jen pro dívky povinně zahalená do hidžábu. Odpoledne musela způsobně sedět, hraní s chlapeckými vrstevníky skončilo.

"Celé dětství jsem toužila být klukem. Ptala jsem se rodičů, co je se mnou špatně, že musím chodit do školy v šátku a kluci nemusí," vzpomíná.

Zahalená chodila až do svých pětadvaceti let. V roce 2000 se jí už jako vdané ženě podařilo uprchnout do Belgie. Její muž Saíd Baširtaš byl jedním z vůdců studentských protestů, které v Íránu vypukly o rok dříve. Ona sama burcovala spolužáky na teheránské univerzitě, kde studovala stomatologii, ať se do demonstrací zapojí.

Ajatolláhové vzpouru brutálně potlačili a po mladém páru šla policie. K úprku se rozhodli rychle. Jejímu manželovi se v zimě podařilo přejít přes hory do Turecka. Budoucí političku po měsíci v teheránském vězení pustili na kauci a sama pak také přejela do Turecka. Tam se oba přihlásili belgické ambasádě, která jim udělila víza na cestu do země - Baširtaš studoval v Belgii. V západoevropské zemi pak oba dostali politický azyl. 

Obrana sekulárního státu

Navzdory pobytu v teheránské cele a riskantnímu útěku z rodné země Safaiová tvrdí, že se nikdy v životě nebála tak jako teď v Evropě po útoku Hamásu na Izrael. "Proč? Protože západní Evropa je můj druhý domov, mám to tu ráda a děsí mě pozorovat, jak lehkomyslně se chováme," říká.

Na mysli má podle ní netečnost bezpečnostních složek vůči propalestinským demonstracím, které po útoku vypukly v některých západních státech, Belgii nevyjímaje. 

"Jak je možné, že v Belgii, která hlásí náboženskou svobodu, je možné beztrestně vykřikovat, že jediným Bohem je Alláh a Mohamed je jeho prorok? Jak je možné v ulicích Evropy v roce 2023 beztrestně mávat prapory Islámského státu?" ptá se Safaiová.

Dlouhodobě hájí tezi, že výdobytkem západní civilizace je sekulární stát, který Evropané musí aktivně bránit. "Víru musíme vrátit zpátky do soukromí domovů," domnívá se.

Konkrétně Safaiová prosazuje, aby muslimky v Belgii nesměly nosit na úřadech a ve školách hidžáb. Usiluje také o to, aby se do něj nesměly halit mladé dívky do osmnácti let, a to ani na ulici.

Záhy vysvětluje, proč jí muslimská pokrývka hlavy tak vadí, když například křesťanské kříže mohou lidé v Belgii nosit bez jakéhokoliv omezení. "Protože hidžáb je nástroj podvolení žen," říká poslankyně. "Pokud vám odmala vštěpují, že jen zahalená žena je dobrá a odhalená je špatná, nejde o dobrovolnou volbu hidžáb nosit," pokračuje.

"Problém je tento: když budeme k zahalování dívek na ulicích západoevropských měst teď lhostejní, ženská práva pro další generaci neudržíme. Ztratíme je jednoduše kvůli demografii muslimských komunit. Nebude tu nikdo, kdo by práva žen bránil," říká důrazně.

Růst antisemitismu

V Belgii stejně jako v dalších západoevropských státech po masakru Hamásu výrazně vzrostly případy antisemitismu. V zemi o desítky procent stoupl počet slovních útoků na Židy, mnoho prominentních míst a osobností židovské komunity dostalo státem nařízenou ochranu. V Belgii na studentských demonstracích se postup izraelské vlády v Gaze přirovnával k nacistům.

Safaiová říká, že kolem sebe vypozorovala "obrovskou averzi vůči Izraeli jakožto okupační entitě". "Když jezdím za voliči v Belgii a vyprávím jim svůj příběh, často se ptají, jestli si nemyslím, že za islámské teroristy může Západ. Kvůli tomu, že muslimský svět kolonizoval," vypráví.

"Tohle provinění je přítomné i ve slovníku levicových politiků a mezi akademiky na belgických univerzitách, když mluví o Izraeli. Prezentují ho jako stát, který nemá legitimitu," tvrdí.

Belgická vláda, vůči které je Safaiové strana Nová vlámská aliance (N-VA) momentálně v opozici, má za sebou čerstvou krizi kvůli Izraeli. Belgická vicepremiérka Petra De Sutterová vyzvala k uvalení sankcí na židovský stát kvůli jeho postupu v Gaze.

Pro Safaiovou jakožto Íránku je takový návrh těžko pochopitelný. Izraelce, stejně jako Íránce a mnohé Palestince, považuje za "oběti stejného zla".

Jak si ji našla politika

Safaiová neplánovala vstoupit do politiky, jak ale popisuje, politika si našla ji. Po teroristických útocích v Bruselu v roce 2016 napsala tehdy ještě jako dětská zubařka v Antverpách několik komentářů o radikálním islámu do místních novin.

Její názory veřejnost zaujaly a belgické televize začaly zvát výřečnou ženu, která se naučila vlámsky i francouzsky, do debat. Před čtyřmi lety ji oslovily dvě politické strany, jestli za ně nechce kandidovat. Rozhodla se pro Novou vlámskou alianci.

Strana Safaiové, N-VA, patří dlouhodobě k nejsilnějším v Belgii. Nyní v průzkumech osciluje mezi prvním a druhým místem se ziskem nad 20 procent hlasů. Sněmovní volby se v Belgii konají příští rok v červnu spolu s evropskými.

Politička se o svých postojích snaží mluvit i s belgickými muslimy, kterých v zemi žije přes půl milionu. V poslední době se jí to ale nedaří tak často, jak by si přála, což sama připouští. "Některé ženy se se mnou bojí mluvit z obavy, jak by na to reagovalo jejich mužské okolí, a konzervativní muži mnou pohrdají," říká a přidává několik let starou historku.

Tehdy se v televizi vymezila proti zahalování malých dívek v Belgii. Jeden vlivný muslim v Antverpách rozeslal tamní komunitě SMS zprávu, ať lidé političku ignorují a nechodí k ní ani jako k zubařce. Že je nebezpečná.

"Nemělo to ale velký dopad. Ženy za mnou dál se svými dětmi potajmu chodily a dál jsme si povídaly. V Belgii je nedostatek dětských zubařů. Naštěstí," uzavírá Safaiová s úsměvem.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv belgické poslankyně Daryi Safaiové (se souhlasem k užití) | Zdroj Aktuálně.cz

Štítky Belgie, hidžáb, Evropa, Darya Safai, Írán, Izrael, právo, politika, demonstrace, komunita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A nebylo by lepší zakázat židy, kteří tohle podněcují?

Středa, 6. prosince 2023, 09:00Odpovědět

Libor Burian

Asi se o to pokusili hiedlerovci - jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr, poslali zfetované Němce, nás jim mafie mnichovskou zradou přidala, mysleli že schramstnou Rusko které chtěli získat leninem ale sebral jim to po jeho smrti stalin Dzugasvili. Když mafie Němce viděla prchat tak rozbombardovala Německo a vnutili jim úvěry (Marshallův plán takže jsou v dluhové pasti protektorátem s jejich zakladnami).Teď to mafie prohrává s barevnými mužiky tak bombardují Gazu, Zakázat válečnické sekty které nedokáží žít spolu. Národ zakázat nelze, všude je polovina normálních slušných lidí,i mezi ,muslimy, korán je podobné jako bible soubor rad jak poctivě žít, ale jak píšu mafiáni se derou na vedoucí místa kde fijalově lžou a kradou jak říká staré České přísloví. Čekám až nám Lidé, obyvatelé (ne těch 665 Pandora daňových rájařů odkláněčů,a u nás 300)řeknou co a proč se stalo v Izraeli, proč ty útočníky neodrazili když jsou cvičení a mají doma spoustu zbraní. Kdo tam velí, mafiáni utekli jako vždy ? Nebo jim sebrali nějakou součástku, nebo jim nedali náboje, nebo jim obranu zakázali aby mohli bombardovat Gazu ? Proto říkám pojďme všichni k volbám tu mafii spláchnout do jejího mafiánského pekla kterým straší lidi stovky let od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase a jednají tak dodnes.

Středa, 6. prosince 2023, 09:44Odpovědět

Libor Burian

V Belgii nemají dostatek dětských zubařů, už je v bendostànu dohanime jak nám mafie slibovala po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí. Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...(-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, fijalovéneZiskovky, Orwell1984, zelenismus migrantismus globalismus duhysmus euhujerismus kovidismus lichvamafie, výroba vražedného šrotu,válčení, zbrojení,bombardování. Stále stejná mafie od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, lichva, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r68, rozvrat v roce 89, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy seznamy agentů StB, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů viz Nachtmann, Čurda. Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Devadesátky včetně dokumentu, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,.

Úterý, 5. prosince 2023, 14:01Odpovědět

"Zakažme hidžáby." Politička uprchla z Íránu, teď varuje před islamizací Evropy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.