Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Roundup přežil. Nejznámější hubič plevele dostal v zemích EU povolení na dalších 10 let

Evropská komise prodlouží používání pesticidu glyfosátu v zemích Evropské unie o dalších deset let. Komise to oznámila ve čtvrtek poté, co se státy EU nebyly schopné dohodnout, zda licenci obnovit. Nejznámější přípravek s glyfosátem, Roundup, který se i v Česku široce používá k hubení plevele, tak má v zemích EU zajištěnou budoucnost až do roku 2034.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Oznámením komise vyvrcholila osm let trvající debata v EU o případném zákazu glyfosátu kvůli jeho možné karcinogenitě a škodlivých účincích na živočichy v zemědělství. Část zemí usilovala o zákaz této látky, další byly ovšem proti tomu.

Letos v létě Evropský úřad pro bezpečnost potravin glyfosát přezkoumával z hlediska dopadu na zdraví lidí a zvířat – a nedospěl k žádným kritickým závěrům, které by jeho zákaz opravňovaly. Úřad však zároveň připustil, že k některým hodnocením mu chyběla data.

Evropská komise na základě toho navrhla chemikálii prodloužení licence. Ta by jinak vypršela letos 15. prosince.

Rozhodnutí vyvolalo kritiku ze strany environmentálních organizací i europoslanců, kteří hájí výrazné omezení chemických pesticidů v nyní připravované legislativě. Členské země ale při opakovaných debatách – včetně té poslední tento čtvrtek – nenašly potřebnou většinu k přehlasování stanoviska komise.

Největší skupina zemí, sedmnáct ze sedmadvaceti, chtěla používání glyfosátu prodloužit. Bylo mezi nimi také Česko. Státy s největším počtem obyvatel, Německo a Francie, se zdržely.

„Česko bylo pro obnovení licence. Jednak proto, že glyfosát vyhovuje legislativním požadavkům, a také z důvodu jeho nenahraditelnosti v řadě oblastí,“ uvedla česká velvyslankyně při EU pro otázky vnitřního trhu Lucie Šestáková, která zemi na schůzce zastupovala.

„Obavy z nadbytečného používání látky lze řešit regulací na národní úrovni. Pokud by se objevily nové skutečnosti (v otázce bezpečnosti glyfosátu – pozn. red.), lze navíc prodloužení licence revidovat před uplynutím nové lhůty,“ dodala Šestáková pro HN.

Komise obnovila licenci glyfosátu s dílčími omezeními. Látka se například nesmí používat k vysoušení rostlin před sklizní, navíc se při postřiku mají více chránit necílené živé organismy. Toto omezení už v Česku i některých dalších zemích přitom platí.

„Rozhodnutí komise je vyvážený kompromis. Další použití glyfosátu bude možné, zároveň se potvrzuje pragmatický trend, kdy začínáme pracovat v zemědělství s méně škodlivými látkami,“ řekl k tomu europoslanec za ANO Ondřej Knotek, který se tématu věnoval v parlamentu.

Přípravky s glyfosátem se nejčastěji používají na polích k plošnému hubení plevele. Výrobce značky Roundup, německá firma Bayer, kvůli tomu ve Spojených státech čelí desítkám tisíc žalob. Ty stojí na tvrzení, že Roundup vyvolal u spotřebitelů zhoubné bujení a další zdravotní obtíže.

Naposledy letos na konci října rozhodl prvoinstanční soud v USA o tom, že Bayer má zaplatit americkému důchodci Ernestovi Carancimu 175 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř čtyři miliardy korun. Caranci tvrdí, že mu Roundup, který léta používal na své zahradě, způsobil rakovinu.

Žalob na Bayer se v Americe sešlo dohromady přes 120 tisíc. Firma se snažila před dvěma lety co nejvíc sporů urovnat a na odškodné vyhradila miliardy dolarů. V některých případech musela platit, v jiných byla úspěšná. Ještě zhruba 40 tisíc žalob na Bayer, který v roce 2018 koupil hlavního výrobce Roundupu – americkou firmu Monsanto –, stále běží.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plevel, pesticid, likvidace, ČR, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela KREJSOVÁ

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levnější) od soukromého věřitele na: marcela.krejsova01@gmail.com
Doba trvání úvěru se pohybuje od 1 roku do 30 let. Výše půjček se pohybuje od 50 000 Kč do 25 000 000 Kč.
- Peníze máte přímo do 24 hodin na svém bankovním účtu.
- nemusíte předkládat roční údaje a finanční zprávy.
- Termíny jsou flexibilní, můžete platit, jak vám to vyhovuje.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte na následující adrese:
E-mail: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 28. listopadu 2023, 12:12Odpovědět

Marcela KREJSOVÁ

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levnější) od soukromého věřitele na: marcela.krejsova01@gmail.com
Doba trvání úvěru se pohybuje od 1 roku do 30 let. Výše půjček se pohybuje od 50 000 Kč do 25 000 000 Kč.
- Peníze máte přímo do 24 hodin na svém bankovním účtu.
- nemusíte předkládat roční údaje a finanční zprávy.
- Termíny jsou flexibilní, můžete platit, jak vám to vyhovuje.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte na následující adrese:
E-mail: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 28. listopadu 2023, 12:05Odpovědět

Libor Burian

Rozdíl mezi lékem a jedem je v množství. Když strávíme ukáčkové obilí a salmonezní kuřecí, možná nás jen otužují jako pekařka svetrů. Kdyby byl jejich mafiánský buch doma tak jim tam poslal ten jeden pekary granát který jim poslali.

Úterý, 28. listopadu 2023, 06:58Odpovědět

Yveta Cáková

DOSTALI JSTE SE DO ŠPATNÉ FINANČNÍ SITUACE? MŮŽEME POMOCI!

Jednotlivcům nabízím půjčku ve výši 100 000 až 25 000 000 Kč komukoli, kdo ji může splatit s úrokovou sazbou 3 % z libovolné požadované částky. Dělám to v terénu.
- hypotéka.
- Investiční úvěr.
- Půjčka na auto.
- Konsolidace dluhu.
- Splácení dalších menších úvěrů.
- Osobní půjčka.
Pokud nutně potřebujete půjčku, jsem vám k dispozici pro všechny vaše finanční problémy.
Pro více informací nás prosím kontaktujte: SKOPIK.PUJCKA@GMAIL.COM.

Úterý, 28. listopadu 2023, 06:35Odpovědět

Libor Burian

Kde je sídlo firmy ?

Úterý, 28. listopadu 2023, 07:01Odpovědět

Yveta Cáková

HLEDÁTE LEGÁLNÍ NEBANKOVNÍ PŮJČKU?
Byli jste několikrát odmítnuti svými bankami?
Potřebujete peníze z osobních důvodů?
Jste upřímní a čestní?
Potřebujete půjčku na splacení svých dluhů, účtů nebo realizaci projektu?
U nás máte vždy šanci.
Ještě lépe nabízíme půjčky od 50 000 Kč až do 30 milionů Kč rychle a spolehlivě online s roční úrokovou sazbou 3 %. Jsme spolehliví, čestní a věrní svým slovům.
V případě zájmu nás prosím neváhejte kontaktovat přímo na e-mail: SKOPIK.PUJCKA@GMAIL.COM.

Úterý, 28. listopadu 2023, 06:32Odpovědět

Libor Burian

O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí. Mafie ráda bombarduje, Drážďany,Nagasaki,Vietnam,Arábie,Jugoslávie,Afgánistán, nyní Gazu,..viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati,...plyny a jedy od válek, napalm viz film Viceprezident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,...

Pondělí, 27. listopadu 2023, 13:09Odpovědět

Libor Burian

Kdo už se podíval na jmenované filmy může pokračovat na Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Okamžik záblesku, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street,...nebo začít Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, mafie zneužila náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, živobytí, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, upalovali reformátory, vědce, bylinkářky, knihy a jednají tak dodnes. Lezou na ,kazatelny', kážou šetření jako kalous který prodloužil přivezenou mafiánskou krizí 2007 o dva roky proti okolním zemím, kážou vodu a pijí víno ze zlatých pohárů. Převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli si dnes rozdávají metály, násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Až přestanou válčit, zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, výrobou vražedného šrotu bude ekologie, peníze na život.

Úterý, 28. listopadu 2023, 07:17Odpovědět

Martin Vaněk

Jistě..., depopulizace Evropanů je v plném proudu, tak proč nepovolit i prokazatelně kancerogenní přípravek, který je v USA zakázán, a kde na výrobci vysoudili poškození mld. dolarů?

Úterý, 21. listopadu 2023, 20:22Odpovědět

Libor Burian

Rozdíl mezi lékem a jedem je v množství. Když strávíme ukáčkové obilí a salmonezní kuřecí, možná nás jen otužují jako pekařka svetrů. Kdyby byl jejich mafiánský buch doma tak jim tam poslal ten jeden pekary granát který jim poslali.

Úterý, 28. listopadu 2023, 06:57Odpovědět

Roundup přežil. Nejznámější hubič plevele dostal v zemích EU povolení na dalších 10 let  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.