Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Závěť chce sepsat třetina Čechů, po covidu jejich počet vzrostl

Přibližně třetina Čechů plánuje sepsat závěť nebo ji už sepsanou má. Před sedmi lety se závětí počítala čtvrtina lidí. Jejich počet se zvýšil především po pandemii covidu-19. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury Ipsos, kterého se zúčastnilo 1 050 lidí. O jeho výsledcích dnes informovala nezisková organizace Člověk v tísni.

Čtyři procenta Čechů již závěť sepsanou mají, dalších 28 procent se na to chystá. Naopak se závětí nepočítá 36 procent lidí a 32 procent ještě není rozhodnutých. Častěji závěť plánují ženy a starší lidé. Ve věkové kategorii nad 66 let chce závěť sepsat 38 procent dotázaných. Větší zájem o ni mají rovněž domácnosti s vysokými příjmy.

Podle údajů notářské komory bylo v roce 2015 sepsáno 17.300 závětí, v loňském roce více než 27 000. „Pandemie covidu-19 přiměla k zvážení sepsání závěti 14 procent respondentů, což významně přispělo k rostoucímu zájmu o tento právní instrument," uvedli autoři průzkumu.

Loni připadl státu majetek v hodnotě kolem 263 milionů korun od lidí, kteří neměli žádného dědice. Podle průzkumu přitom 74 procent dotázaných souhlasí s tím, že pro ty, kteří nemají blízké příbuzné, může být příjemnější odkázat majetek dobročinné organizaci, než ho nechat propadnout státu.

V závěti ale na dobročinné organizace pamatovalo necelé procento Čechů. „Někdy nemají přímé dědice, nebo si chtějí vypořádat majetek a předejít rodinným sporům. Často jsou mezi zůstaviteli i poměrně mladí lidé, padesátníci i šedesátníci,“ řekl Tomáš Vyhnálek z Člověka v tísni. Této neziskové organizaci lidé v posledních několika letech odkázali zhruba 30 milionů korun.

Několik desítek neziskových organizací v Česku vytvořilo koalici Za snadné dárcovství, které vyhlašuje každoročně Měsíc dobročinné závěti. Letos od 13. září do 13. října dárcům a dárkyním, kteří ve své poslední vůli pamatují na dobročinnou organizaci, proplatí notářský poplatek za sepsání závěti. "Cílem je upozornit, že prostřednictvím dobročinné závěti lze konat dobré skutky jak za života, tak i po něm. Věnovat lze peníze, nemovitosti, cenné papíry," uvedl Člověk v tísni. Součástí koalice Za snadné dárcovství jsou vedle Člověka v tísni také třeba Amnesty International ČR, Armáda spásy, Domov Sue Ryder, Lékaři bez hranic, Post Bellum nebo Zdravotní klaun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky česko, závěť, covid, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ani se nedivím,v dnešní době nevíte kdy zkapete a šlus!!!!

Středa, 13. září 2023, 15:12Odpovědět

Závěť chce sepsat třetina Čechů, po covidu jejich počet vzrostl  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.