Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pozorování vlků v česko-rakouském příhraničí přibývá. Jeden se toulal ulicemi

Nechybí někomu pejsek v Pürbachu? S takovým komentářem sdílel Rakušan Rene Koppensteiner několik fotografií, které během pár hodin obletěly celou zemi. Na snímcích je vlk, který se toulá ulicemi vesnice v česko-rakouském příhraničí. Podobných setkání nyní přibývá.

Vlci jsou v posledních týdnech a měsících velké téma pro obyvatele Rakouska, platí to i pro spolkovou zemi Dolní Rakousko, která sousedí s Jihočeským krajem.

Před nedávnem na to reagovala například hornorakouská radní Michaela Langer-Weninger (ÖVP). „Musíme tedy vlka naučit, že na našich pastvinách, vysokohorských pastvinách a farmách pro něj není místo a že to tam pro něj není jednoduché,“ vzkázala. 

Spolková země v reakci na častější výskyt vlků a útoky na hospodářská zvířata pracuje na dokumentu, který by měl být veřejný v průběhu nadcházejících týdnů. Výsledek chtějí politici řešit se všemi zájmovými skupinami.

Na internetu se nyní objevuje řada snímků a videí, na kterých jsou vidět vlci. Jeden se před pár dny toulal ulicemi vesnice Pürbach zhruba 12 kilometrů od příhraničního města České Velenice na Jindřichohradecku. 

Server Heuete.at pak uvedl, že se v poslední době zvyšuje počet pozorování vlků ve vojenském výcvikovém prostoru Allentsteig nedaleko města Zwettl u česko-rakouských hranic. 

V příhraničí jsou čtyři vlčí smečky

Pozorování vlků zaznamenávají Rakušané téměř denně, uvádí zpravodajský server ORF.at. Ten zveřejnil video, kde se vlk plíží k jelenovi. Web zároveň citoval vyjádření Gottfrieda Diwolda, zmocněnce pro vlky ve spolkové zemi Horní Rakousko. „V příhraniční oblasti s Dolním Rakouskem a Českou republikou máme definitivně potvrzené čtyři smečky. To znamená, že rozsáhlé lesní oblasti v Mühlviertelu budou dost obsazené,“ řekl. 

Někteří obyvatelé mají z vlků obavy, to platí mimo jiné pro chovatele hospodářských zvířat. Podle spolkové země by mohla pomoci chystaná vyhláška, podle ní by bylo nejspíš možné zvíře v nejkrajnějším případě zastřelit. Někteří obyvatelé s vlky ale problém nemají a jejich přítomnost je neobtěžuje. „V Graubündenu ve Švýcarsku máme celou vlčí smečku, už dlouho tu žijeme s vlky,“ vzkázala v jedné z facebookových diskusí Margit Gantenbein.

Útoky se řeší i v Česku. Před nedávnem vlčí smečka roztrhala daňky na Prachaticku. Na místo proto přijeli policisté i zástupci Správy NP Šumava, kteří na místo události vyjíždí a zjišťují, zda došlo k útoku ze strany chráněného živočicha. Následně sepisují protokol pro poškozeného, který může žádat o náhradu škody. 

Od roku 2017, kdy se na Šumavě utvořila první vlčí smečka v novodobých dějinách, vyjížděli zaměstnanci Správy NP Šumava k desítkám případů. Jejich počet ale podle mluvčího Správy NP Šumava Jana Dvořáka klesá. „Na začátku toho bylo více. Chovatelé totiž neměli dostatečné zabezpečení. Po každém útoku se situace mění a majitelé začnou dělat opatření, která útokům zabraňují,“ vysvětlil před nedávnem pro Budějckou Drbnu. V minulosti správa parku půjčovala vybavení těm, kteří dostatečné zabezpečení neměli. Nyní je situace jiná a řada z nich má stáda zabezpečená. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rene Koppensteiner/Facebook

Štítky česko, rakousko, vlk, příroda, hranice, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozorování vlků v česko-rakouském příhraničí přibývá. Jeden se toulal ulicemi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.