Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zrušit funkci zmocněnce pro média a dezinformace bylo nekoncepční, uvedl CZ IPI

Zrušit funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací bylo nesprávné a nekoncepční, uvedla dnes na webu správní rada Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). Česká republika podle výboru nemá vyřešené problémy v mediální oblasti a část agendy zmocněnce, která se přímo mediálního prostředí týká, nepřešla na konkrétního nástupce. Vláda by se měla problémům kolem médií patřičně věnovat a zapojit do toho odborníky, žádá výbor.

O zrušení funkce zmocněnce pro média a dezinformace informoval minulý týden kabinet. Vytvořena byla loni v březnu, po necelém roce v ní skončil Michal Klíma. Agenda boje proti vlivu cizí moci připadla poradci pro národní bezpečnost Tomáši Pojarovi. Klíma byl terčem kritiky kvůli Akčnímu plánu pro čelení dezinformacím, o jehož přepracování požádala premiéra Petra Fialu (ODS) Unie vydavatelů.

"Správní rada Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) považuje za nesprávné rozhodnutí o zrušení funkce vládního zmocněnce pro média. Tento krok kabinetu působí jako nekoncepční, mimo jiné i proto, že přišel pouhý rok po samotném zřízení dané funkce," uvedl CZ IPI na webu. Česká republika přitom podle výboru nemá vyřešenou například dlouhodobou koncepci financování veřejnoprávních médií, kvalitní podobu autorského zákona, transparentní zadávání reklamy ze strany státních a dalších veřejných orgánů a také střet zájmů ve vlastnictví médií u politicky exponovaných lidí.

"Jsme přesvědčeni, že vláda nemůže rezignovat na řešení těchto otázek, nechat tuto agendu na sérii ad hoc opatření přijímaných bez koncepční odborné diskuse nebo podléhat zájmům partikulárních skupin v této profesní oblasti," uvedl CZ IPI. Vyzval vládu a Fialu, aby se otázkám kolem médií věnovali s patřičnou vážností a se zapojením odborné veřejnosti, včetně všech relevantních vydavatelských a novinářských organizací. "Zrušením jedné funkce odpovědnost vlády za neřešené problémy nekončí," uzavřel výbor.

Bývalý generální ředitel vydavatelství Lidové noviny, Economia či Vltava Labe Media Klíma je odborníkem na problematiku médií a novinářem. Byl spoluzakladatelem a prvním předsedou CZ IPI, působil také jako místopředseda Světové asociace novin. Podle vlády Klíma "dokázal nastartovat strategickou komunikaci státu a tím tak naplnil svůj úkol," uvedl kabinet v informaci o zrušení jeho funkce. Jako příklad jeho úspěšných projektů jmenoval systém koordinace strategické komunikace mezi resorty nebo kampaň Deštník proti drahotě. Pojar se má zaměřit na zefektivnění systému.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Michala Klímy

Štítky ČR, vláda, média, dezinformace, personální

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

dr james eric

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks

Pátek, 3. března 2023, 11:41Odpovědět

Libor Burian

Národní výbory známe z minulého století. Co tedy dělá tento výbor, kolik nás stojí, kolik nás stál další úředník zmocněnec který se ukázal jako zbytečný. Na YT U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. O demokracii písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy. Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí.

Neděle, 26. února 2023, 23:55Odpovědět

Yveta Cáková

Půjčky do 24 hodin po celé ČR.

Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Půjčky online až do výše 25 milionů Kč na dobu až 360 měsíců poskytujeme rychle a bez zbytečných formalit nebo dokonce bez opuštění domova. Stačí výpis o příjmech nebo výpis z účtu, a to zcela online - zákazník dostane peníze dokonce do 24 hodin! E-mail: YVETACAKOVA@GMAIL.COM.

Neděle, 26. února 2023, 21:30Odpovědět

Marcela KREJSOVÁ

Půjčky do 24 hodin po celé ČR.

Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Půjčky online až do výše 25 milionů Kč na dobu až 360 měsíců poskytujeme rychle a bez zbytečných formalit nebo dokonce bez opuštění domova. Stačí výpis o příjmech nebo výpis z účtu, a to zcela online - zákazník dostane peníze dokonce do 24 hodin! E-mail: YVETACAKOVA@GMAIL.COM.

Neděle, 26. února 2023, 21:28Odpovědět

Libor Burian

Mark Twain ,,V ústavách není psáno že ve vládách nesmí být blbci". Karel Kryl (písně Demokracie, Za prachy) v roce ! 1990 !, při vystoupení v klubu na Slovensku řekl že,,blbost potřebuje být institucíalizována aby se blbci udrželi u koryt".

Sobota, 25. února 2023, 12:37Odpovědět

Zrušit funkci zmocněnce pro média a dezinformace bylo nekoncepční, uvedl CZ IPI  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.