Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lékárny dostanou desítky tisíc balení antibiotik. Lokální nedostupnost nelze vyloučit, dodává ministerstvo

Situace kolem nedostatkových dětských antibiotik v lékárnách se začíná stabilizovat. Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se ve spolupráci s výrobci a distributory daří podle slov mluvčího ministerstva zdravotnictví zajišťovat mimořádné dodávky antibiotik a také urychlovat ty plánované. To potvrzují také lékárny. Lokální výpadky léků ale nejsou vyloučeny.

„Na základě dostupných informací, lze říci, že se celková situace zlepšuje, bohužel nelze vyloučit lokální nedostupnost některých léčiv. To však neznamená, že by pacient nedostal účinnou léčbu, neboť alternativy jsou dostupné, byť s odlišnou léčivou látkou,“ potvrdil redakci Drbny mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

V lékárnách bude podle ministerstva do několika dnů 20 tisíc balení dětského antibiotika penicilin, který byl ještě ve středu nedostupný. Výrobce lék dodá o dva týdny dříve, než plánoval. S nedostatkem antibiotik se Česko potýká několik týdnů, vláda proto schválila i mimořádný dovoz ze zahraničí a jeho úhradu pojišťovnami.

„Děláme absolutní maximum pro zlepšení situace v dostupnosti antibiotik, kdy mimo jiné extrémní nárůst spotřeby vedl k nedostatku některých léčivých přípravků. To se postupně daří a situace se oproti minulým týdnům zlepšuje,“ řekl už ve středu Jakob.

Nulová zásoba penicilínu

Zlepšující se situaci potvrzují také lékárny. „Počty naskladněných balení vzrostly a drží stabilní úroveň, zatímco výdeje klesají. V nejbližší době čekáme také dodávku V-Penicilínu, i kterého jsme měli nulovou zásobu celé týdny. V uplynulém týdnu jsme naskladnili desetitisíce balení Amoksiklavu, Ospenu, Xorimaxu a Sumamedu,“ potvrdil Michal Petrov, tiskový mluvčí Česká Lékárna Holding, která provozuje například lékárny Dr. Max a dodal: „Domnívám se, že i zásluhou předzásobení pacientů, ale především díky mimořádným dodávkám se situace v naší síti stabilizovala na přijatelné úrovni.“

Situaci se přizpůsobují také jihočeské nemocnice. „Od ředitelů našich nemocnic mám informaci, že situaci na úrovni kraje řešíme tak, že si nemocnice navzájem pomáhají,“ doplnil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Antibiotika ze zahraničí

Alarmující stav je podle dostupných statistik také v zahraničí. Podle odborníků ho způsobuje kombinace několika faktorů. Roli hraje i nižší spotřeba léků v minulých letech, podle které výrobci naplánovali pro letošní rok nižší výrobu. Nemocnost je ale v současné chřipkové sezoně v porovnání s roky protikoronavirových omezení vyšší. Nedostatkové jsou léky na horečku, před Vánocemi například dětský sirup, ale také antibiotika, která lékaři předepisují na bakteriální onemocnění, jako je angína nebo na komplikace po chřipce typu zápalu plic.

„Nedávný nárůst respiračních infekcí vedl ke zvýšení poptávky po amoxicilinu, což spolu s dalšími problémy, včetně zpoždění výroby a problémů s výrobní kapacitou, vedlo k nedostatku, který postihl většinu členských států,“ uzavřel mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Vláda před dvěma týdny schválila možnost mimořádně dovézt antibiotika z dalších zemí Evropské unie, kde jsou registrovaná. Léky budou mít cizojazyčné obaly, ale české příbalové letáky. Souhlasila také s mimořádnou úhradou těchto léků ze systému veřejného zdravotního pojištění. Podle dřívějšího vyjádření ministra jsou dražší řádově o jednotky korun na balení.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky antibiotikum, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní ústav pro kontrolu léčiv, nemocnice, Evropská unie, Martin Kuba, ODS, Dr. Max, Lékárna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékárny dostanou desítky tisíc balení antibiotik. Lokální nedostupnost nelze vyloučit, dodává ministerstvo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.