Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Janeček: Rozhodnutím Ústavního soudu lidé přišli o spravedlivé volby prezidenta

Matematik a podnikatel Karel Janeček je zklamaný, že Ústavní soud zamítl jeho stížnost, což ho definitivně vyřadilo z nadcházejících prezidentských voleb. Rozhodnutí soudu považuje za nespravedlivé, občané tím přišli o možnost zvolit si tento rok svého prezidenta ve spravedlivých volbách. Uvedl to ve vyjádření, které dnes večer zaslal ČTK. Je přesvědčen o tom, že měl dostatečný počet podpisů nutných pro kandidaturu. I když neuspěl, věří, že současný systém počítání hlasů se změní. Dalších voleb za pět let se podle svých slov zřejmě neúčastní.

"Musím bohužel s lítostí konstatovat, že nežijeme v právním státě. Předložil jsem Ústavnímu soudu dva nezávislé, jasné a nevyvratitelné důkazy, že zamítnutí mé kandidatury je v rozporu s ústavou," uvedl Janeček. Za flagrantní věc považuje vyjádření soudu, podle kterého není jeho úkolem přepočítávat hlasy. Janeček tvrdí, že po matematické stránce byl výpočet platných hlasů provedený ministerstvem vnitra a poté Nejvyšším správním soudem (NSS) nesprávný a měl být platným kandidátem.

Ministerstvo vnitra Janečka k volbám nezaregistrovalo kvůli nedostatku uznaných občanských podporovatelů. První kolo prezidentských voleb se koná 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o 14 dní později, kandidátů je devět. Vnitro Janečkovi část občanských podporovatelů neuznalo při kontrole údajů, kterou ministerstvu ukládá zákon. NSS pak sice některé podpisy vrátil do hry, ale přesto se Janeček těsně nedostal přes zákonnou hranici 50 tisíc uznaných podporovatelů. Ústavní soudci už podle soudce zpravodaje Vladimíra Sládečka neměli důvod cokoliv měnit. Podle Janečka je jasné, že byl špatně použit zákon a ministerstvo vnitra odvedlo mizernou práci. "Byla tam vysoká chybovost, nepopírám, že tam byly chyby, ale bylo tam dost podpisů, abych prošel," uvedl Janeček v České televizi.

Na dotaz, zda bude o funkci prezidenta usilovat za pět let, kdyby se měly konat další volby hlavy státu, Janeček řekl, že si to nemyslí. Uvedl, že společnosti chtěl jako prezident donést inspiraci v kritické době. "Ta doba je teď, nemyslím si, že by byla otevřena za pět let," uvedl.

ÚS konstatoval, že "ústavní stížnost téměř postrádá ústavněprávní argumentaci, na kterou by měl a mohl reagovat". Janeček podle soudu jen zmiňoval či parafrázoval určitá ustanovení Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod, aniž specifikoval, čím konkrétně mělo dojít k porušení ústavně zaručených práv.

Smyslem ústavní stížnosti bylo podle Janečka především upozornit na nespravedlivý systém počítání hlasů a na špatný zákon o prezidentských volbách, který je zapotřebí změnit. "Jde o princip, jde o budoucí prezidentské volby, o spravedlivost největšího svátku demokracie v naší zemi, jimž prezidentské volby zajisté jsou. Jde o samotnou podstatu právního státu," soudí Janeček. Za nadějné považuje, že díky jeho odvolání Ústavní soud konstatoval, že stávající systém přepočítávání hlasů je špatný.

Podle ústavního právníka Ondřeje Preusse bylo odmítnutí ústavní stížnosti Janečka očekávatelné. V komentáři pro ČTK napsal, že Janečkovými argumenty už se velmi zevrubně zabýval NSS a část jeho soudců dokonce nechtěla věcně ani jeho původní stížnost přezkoumávat. "Je nicméně pravdou, že kritika současného nastavení registrace kandidátů je velmi silná a i soudci nepřímo volají po úpravě pravidel. Inspiraci bychom mohli skutečně hledat v rakouské úpravě, jak doporučoval i sám Karel Janeček, kde je vyžadováno toliko 6000 podpisů, zato však ověřených," míní Preuss. Dodal, že takové ověření v současnosti nabízí například elektronická identita občana, kterou užívá stále více lidí.

Na hraně ústavnosti je podle Preusse to, že ministerstvo vnitra podle podústavních pravidel přezkoumává podpisy jen u vzorků a zbytek "dopočítává". I z těchto důvodů by doporučoval zákon upravit.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Karel Janeček

Štítky politika, volby, Karel Janeček, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Finalisty mafie vybrala, i Březina byl takto odstraněn. 21.1.23 na U rádiu Martina Kociánová 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech,... Vládnoucí mafie válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, žraloků, pijavic, parazitů, převlečených soudruhů soukmenovců kteří všude sedí na místech kudy tečou peníze které odklánějí, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Co čekat od soudruhů dvořáků, střížů, rycheckých, bendovců, mrázkovcůrychtigovců, rydlrakušanovců, cimickoferiovců... Viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku Dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy.... Filmy Příběh Kmotra Mrázek, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás... Budeme volit obchodníka, nebo pávka kterého mafie tlačí na hrad ?

Neděle, 22. ledna 2023, 15:58Odpovědět

Martin Vaněk

Kdyby jen o volby - přišli o poslední zbytky iluze o právním státě, pokud nějaké měli...

Neděle, 8. ledna 2023, 21:23Odpovědět

Janeček: Rozhodnutím Ústavního soudu lidé přišli o spravedlivé volby prezidenta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.