Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Mendelově univerzitě se porušovaly školní předpisy i zákon

Na Mendelově univerzitě v Brně docházelo k porušování zákonu o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství i vlastních předpisů školy. Mnohá pochybení se děla v době, kdy byla rektorkou univerzity nynější prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Deník N to dnes uvedl s odkazem na závěry kontroly Národního akreditačního úřadu (NAÚ), které má k dispozici.

Zpráva o kontrole NAÚ není zatím veřejná, úřad ji představí až 19. ledna 2023 na zasedání rady NAÚ. Nerudová už dříve sdělila, že interní vyšetřování mimo jiné několika případů nestandardní délky studia sama iniciovala. Dnes podle Deníku N sdělila, že závěry kontroly NAÚ na Mendelově univerzitě vnímá jako součást předvolebního boje. Mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová Deníku N sdělila, že věc je stále ve stavu kontroly a škola stanovisko zaujme v případě, že se vytýkané prokáže.

Kontrola NAÚ podle Deníku N odhalila případy, kdy univerzita postupovala v rozporu se zákony nebo vnitřními předpisy. Nejvíce pochybení se týkalo PEF. Například se studenti hlásili na státní zkoušku později, než se konala, a jeden student obhájil disertační práci v době, kdy měl přerušené studium. Kontroloři upozornili na časté podobnosti v závěrečných pracích studentů různých fakult. Více než 25procentní shodu kontrola odhalila třeba u 13 prací na lesnické a dřevařské fakultě, které vznikly mezi květnem a červnem. Plagiátem podle pravidel Mendelovy univerzity není diplomová práce, která se s bakalářskou prací studenta shoduje z méně než 40 procent. Podle kontrolorů je to nepřijatelné. Podle Pospíchalové procento shody práce uvádí, jaké množství textu bez ohledu na obsah nebo citace je shodné či podobné s jiným textem. "Samotné číslo bez interpretace tak nemá žádnou vypovídací hodnotu,“ sdělila.

Nerudová čelí otázkám na "rychlotituly" v době, kdy univerzitu vedla, v prezidentské kampani opakovaně. Už dříve sdělila, že byla upozorněna na překladové plagiáty a na několik případů nestandardní délky studia a jejich interní vyšetřování pak sama iniciovala. Nerudová brněnskou univerzitu vedla od února 2018 do konce letošního ledna. Poté školu dočasně vedl bývalý ministr školství za ANO a nynější předseda NAÚ Robert Plaga. Dnes podle Deníku N sdělila, že závěry kontroly NAÚ vnímá jako součást předvolebního boje. "Do voleb zbývá 25 dnů a podle průzkumů jsem jedním z favoritů. Nepřekvapuje mě proto, že se objevují pokusy dehonestovat moji práci ve vedení univerzity na základě překroucených informací,“ uvedla.

Zástupce NAÚ Jiří Smrčka ČTK dříve sdělil, že úřad dále řeší možné odnětí institucionální akreditace pro studium ekonomických oborů na Mendelově univerzitě. Dění na škole řeší úřad ve dvou správních řízeních. Řeší se akreditace pro ekonomické obory po kontrole na provozně ekonomické fakultě (PEF) a závěry kontroly i na dalších částech školy.

Kontrola na PEF, která se konala loni, odhalila, že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců. Kvůli pochybnostem kolem doktorských programů nedávno rezignoval děkan PEF Pavel Žufan. Z funkce odejde k 31. lednu 2023.

Letos na PEF provedl NAÚ další kontrolu. Podle Deníku N se při ní zjistilo, že zahraniční studenti doktorského oboru Economics and Management měli mírnější podmínky v publikaci svých prací než studenti oboru v české mutaci. Část zahraničních studentů vydávala své texty v periodikách agentur Institut für Management a Scentia Akademie, které se školou spolupracovaly a studium v Brně zájemcům v Rakousku a Německu zprostředkovávaly.

Rada NAÚ v květnu rozhodla o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů Mendelovy univerzity. Rozhodnutí úřadu se týkalo možnosti akreditovat nové studijní programy doktorského studia na PEF. Mendelova univerzita se proti odebrání akreditace v červenci odvolala a úřad záležitost předal k posouzení Přezkumné komisi NAÚ. Ta rozhodnutí rady zrušila s tím, že má rada odebrání akreditace znovu projednat.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelu

Štítky ČR, školy, vysoké, NAÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Pokorny

Tenhle blondaty marketingovy produkt to ustoji......

Neděle, 25. prosince 2022, 00:19Odpovědět

Marie Glanczová

to chce dělat prezidentku taková podfukářka???Hanba

Středa, 21. prosince 2022, 10:03Odpovědět

Na Mendelově univerzitě se porušovaly školní předpisy i zákon  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.