Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Česká ekonomika v roce 2014 rostla o 2 %, objemy produkce dávají zapomenout na krizi

Ačkoliv je vytvořit „účetnictví“ celé ekonomiky o dost náročnější než udělat si pořádek ve vlastních daních, statistici z Českého statistického úřadu si v tomto ohledu vedou výtečně. Pro sumarizaci statisíců sledovaných položek a komplexní ohlédnutí za rokem 2014 jim stačily necelé tři měsíce, jako by šlo o přiznání „obyčejného“ daňového poplatníka. Díky tomu si můžeme dnes společně odpovědět na otázku – jak si česká ekonomika vedla v roce 2014?

Ohlédnutí za rokem 2014 bude plné příznivých zpráv, neboť si česká ekonomika vedla velmi dobře. A to především ve srovnání s tradičním benchmarkem, kterým je průměr Evropské unie – tempo růstu HDP v České republice v roce 2014 bylo vyšší než tempo růstu EU, když dosáhlo úhrnné meziroční změny 2 %. Růst byl tažen zejména investicemi, které v posledním čtvrtletí roku 2014 stouply již pošesté v řadě, a také spotřebou domácností. 

Objemy produkce i maloobchodních tržeb poprvé překonaly vrchol ekonomiky z daleké doby „před krizí“, tedy z roku 2008. Poprvé od roku 2010 přicházejí dobré zprávy i ze stavebnictví, neboť stoupla stavební výroba. Po pěti letech se zvýšila práce firem na veřejných stavebních zakázkách, což je pro odvětví důležitá informace. Stát se totiž objemově podílí zhruba na polovině stavebních zakázek v Česku. Přesto, růst počtu zahájených bytů však dosáhl jen polovičního počtu ve srovnání s rokem 2007. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku také vzrostla a vrátila se na předkrizovou úroveň. Nezaměstnanost se v České republice významně snížila na míru 6,2 %, zvýšil se počet zaměstnaných míst navzdory většímu počtu volných pracovních pozic. Pro pracovní trh velmi pozitivní zpráva. 

To, že je Česká republika výrazně exportně orientovaná země, je již ohraná písnička. Rok 2014 to potvrdil, jelikož bylo dosaženo rekordního přebytku na běžném účtu platební bilance a obchodní bilance (zjednodušeně: tržby za vyvážené výrobky našimi firmami byly vyšší než tržby za dovážené výrobky, které platili naši spotřebitelé). Ať se nám to líbí, nebo nelíní, tento trend prokazatelně podpořila i Česká národní banka intervencí do slabé koruny, která pomohla exportu. To, že se dařilo firmám v Česku, však mělo za následek i historicky nejvyšší odliv dividend k zahraničním vlastníkům kapitálu. je překvapivé, že příliv přímých zahraničních investic do České republiky zůstal pod průměrem předchozích tří i deseti let – potenciál k ziskům je sice velký, ale špatná pověst ČR s ohledem na přebujelou byrokracii, vysoké náklady práce a korupci bohužel stále významněji působí proti tomuto proudu. 

Růst by měl pokračovat i v roce 2015, přičemž naše ekonomika má i další využitelné růstové kanály. V roce 2014 totiž k oživení došlo bez dramatické úvěrové expanze, tj. financování proběhlo zejména z reinvestic zisků a odpisů. Nízké úrokové sazby a přebytek likvidity na trhu, což v roce 2015 určitě vydrží, budou dál vytvářet prostor pro rozumné investiční příležitosti do kapitálu firem i do bytové výstavby domácností.

Foto: Pavel Kacerovský

Autoři

Štítky HDP, nezaměstnanost, inflace, růst, ČR, ekonomika Česka, Česko, ekonomika, Český statistický úřad, Evropská unie, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká ekonomika v roce 2014 rostla o 2 %, objemy produkce dávají zapomenout na krizi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.