Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blíží se nová covidová vlna a australská chřipka. Naočkujte se, vyzývá ministr i herec

Očekáváme, že v první polovině listopadu přijde nová vlna covidu, ohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Šéf zdravotnického resortu zároveň vybídl lidi k očkování proti koronaviru. Stejný apel směrem k veřejnosti adresoval rovněž herec Petr Čtvrtníček, který se stal hlavní tváří vakcinační kampaně.

Divadelník Čtvrtníček se v pondělí vypravil do Brna, aby se před televizními kamerami a dohledem ministra či lékařů posilnil čtvrtou očkovací dávkou proti covidu. Ke kampani ministerstva se připojil proto, že sám se potýkal se těžkými průběhem nemoci. 

„Mám osobní zkušenost s covidem. Byl jsem hospitalizovaný v nemocnici, navíc mi zemřel táta i přátelé. Nechal jsem se znovu naočkovat, protože jsem na straně, která věří lékařům a odborníkům,“ řekl osmapadesátiletý umělec, jenž připojil i vzkaz pro neočkované. „Nechte se naočkovat. Nic rozumnějšího mě nenapadá, i když je spousta lidí, kteří tvrdí opak. Nikdo je k očkování ale nenutí,“ sdělil Čtvrtníček. 

Vlna je za dveřmi

K vakcinaci rovněž nabádá veřejnost zdravotnický resort. Jeho šéf Vlastimil Válek upozornil, že se blíží nová covidová vlna. Na síle nejvíce nabere první či druhý týden v listopadu. „Čeká nás nyní sychravý podzim. S tím se bude zvyšovat počet pozitivních a hospitalizovaných lidí v nemocnicích. Dostaví se navíc silná chřipka z Austrálie. Kombinace dvou nemocí může být pro seniory či lidi s dalšími rizikovými onemocněními smrtelným koktejlem,“ uvedl Válek.

Podle ministra původem z Brna se denně očkuje až 18 tisíc lidí a injekci už dostali nejrizikovější skupiny. Celkem má 600 tisíc lidí čtvrtou dávku očkování proti covidu. „Můžeme vtipkovat, šířit dezinformace a myslet si, že po očkování máme v sobě čipy nebo se z nás stanou yettiové. Pravda ale je, že očkování zachraňuje stovky milionů lidských životů. Opakovaně se to potvrdilo,“ dodal Válek s tím, že v ideálním scénáři si lidé mají dát vakcínu jak proti chřipce, tak i koronaviru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Covid, Očkování, Kampaň, Válek, chřipka, Vlastimil Válek, COVID-19, Petr Čtvrtníček, TOP 09, nemoc, Brno, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Komedianti zase na scéně radí - bacha na to , to už jednou předvedli v 89, a všichni vidíme kolem sebe, kam to dospělo...

Úterý, 25. října 2022, 09:53Odpovědět

Blíží se nová covidová vlna a australská chřipka. Naočkujte se, vyzývá ministr i herec  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.