Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přírodovědec v Africe zachraňuje slony. Jeho unikátní film The Elephangelist má premiéru v Olomouci

Arthur Sniegon svůj život zasvětil ohroženým zvířatům, ve střední Africe mapuje přírodu či rozkrývá sítě pytláků se slonovinou. Jeho práci přibližuje nový film The Elephangelist. Veřejné promítání, kde budou i všichni protagonisté, se koná dnes v Praze a v pátek v olomoucké Pevnosti poznání.

Veřejné promítání
pátek 21. října, 18:00
Pevnost poznání, Olomouc

Ochrana ohrožených zvířat se pro Arthura Sniegona stala osobním tématem, zoolog se nemůže smířit s tím, že každých patnáct minut zemře v africké divočině slon lidskou rukou. 

"Hybatelem brutálního zabíjení slonů a dalších zvířat je velká chudoba obyvatel afrického kontinentu a na druhé stráně obrovská poptávka na trzích, zejména ve východní Asii. Těžko se smiřuji s představou, že život slona je obětován pro výrobu nějaké hloupé sošky, což je o to absurdnější, když si uvědomíme, jak významnou roli hrají tato zvířata v celém ekosystému," vysvětlil Sniegon. V roce 2013 založil organizaci Save-Elephants, se kterou se podílí na monitorování africké divočiny a osvětě.

Film The Elephangelist mapuje oblasti Tsoulou na západě Konga a rozkrývá pytlácké sítě a obchodníky se slonovinou. "Díky činnosti organizace Save-Elephants se už Arthurovi podařilo zadržet tisíce zásilek kontrabandu, zatknout desítky překupníků se slonovinou či jinými produkty, a lokálně tak snížit pytlácký tlak a prostředí beztrestnosti," řekl producent filmu Lukáš Hodis. Dokumentaristé chtějí na konkrétním příběhu ukázat, jak každý může přispět k řešení globálního problému.

Ochraně africké přírody se chce věnovat také univerzitní Pevnost poznání. Centrum chystá s Arthurem Sniegonem společnou vzdělávací akci. "Profesionální vědeckou práci vedoucí k záchraně slonů je třeba maximálně podporovat, a proto jsme se rozhodli v příštím roce uspořádat rozsáhlejší popularizační akci. Jejím cílem bude seznámit širokou veřejnost a školní kolektivy s problematikou pytláctví i ničení hospodářských plodin," uvedl v tiskové zprávě programový ředitel Pevnosti poznání Roman Chvátal.

Na dokument The Elephangelist navazuje sbírka na donio.cz, film režíroval Jakub Chlouba, fotografoval Radek Karko, produkční a odborný konzultant byl David Alexa a producentem Lukáš Hodis. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Radek Karko

Štítky slon, slonovina, pytlák, film, premiéra, záchrana, zvířata, Afrika, Pevnost poznání, Olomouc, Praha, Asie, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodovědec v Africe zachraňuje slony. Jeho unikátní film The Elephangelist má premiéru v Olomouci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.