Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyři velké stavební firmy se obrátily na ŘSD a kraje kvůli Metrostavu

Tři ze čtyř největších stavebních firem na českém trhu a k tomu jeden z velkých hráčů v silničním stavitelství se společně obrátili na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Asociaci krajů kvůli účasti společnosti MI Roads v soutěžích o stavby či opravy silnic. Firma patřící přes Metrostav Infrastructure do skupiny Metrostav byla založena měsíc poté, co pražský vrchní soud v korupční kauze Davida Ratha uložil Metrostavu i jeho dceřiné společnosti Metrostav Infrastructure tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky. ŘSD čeká na právní posudek, Metrostav věc nekomentuje. Napsal to dnes server Zdopravy.cz.

Společný dopis adresovaný ŘSD a Asociaci krajů sepsali šéfové společností Eurovia CS, Strabag, Skanska a Colas. "Jsme přesvědčeni, že tak dochází k nerespektování uloženého trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži, které lze právně kvalifikovat jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí," píše se v dopise.

MI Roads vznikla v červenci, vzápětí začala podávat nabídky. Reference si zajišťuje přes další firmu ze skupiny Metrostav, společnost BES. Čtveřice stavebních firem v dopise na ŘSD a Asociaci krajů apeluje, aby vhodně nastavily podmínky účasti v zakázkách, důsledně kontrolovaly prokázání kvalifikace a utvrzení povinnosti plnit zakázku kapacitami, které firmy prokázaly v kvalifikaci.

"Nejprve jsme vznášeli dotazy na regulérnost její účasti přímo v rámci tendrů a nyní jsme dospěli ke společnému podnětu dvěma subjektům, které v dané situaci považujeme za nejrelevantnější," uvedl vedoucí vnějších vztahů Skanska Central Europe Ondřej Šuch. Firmy podle něj vyčkají na odpověď obou organizací a podle toho zváží další kroky.

ŘSD se situací kolem MI Roads zabývá několik týdnů. "Nechali jsme si zpracovat právní stanovisko a podle jeho výsledku budeme postupovat," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle serveru Zdopravy podobně jako u začátku Metrostav Infrastructure hrozí, že se výběr dodavatelů u některých zakázek zadrhne na několik měsíců i let kvůli sporům o to, zda MI Roads může nabídku podat, nebo ne.

Mluvčí Metrostav Infrastructure Michal Jurman v červenci řekl, že MI Roads chce působit v segmentu silničního stavitelství na českém trhu. "Dovolte mi, abych vás, co se týká činnosti MI Roads a. s., odkázal na webové stránky této společnosti. Více téma v tuto chvíli komentovat nebudeme," uvedl nyní.

Vrchní soud v Praze ve druhé polovině června potvrdil Metrostavu tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách za to, že firma podplácela a manipulovala s veřejnými zakázkami v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Metrostav dostal i desetimilionovou pokutu a odvolací soud do zákazu účastnit se veřejných soutěží nově zahrnul Metrostav Infrastructure. Společnost s trestem nesouhlasí a po vynesení rozsudku informovala, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Skupina Metrostav už dříve odhadovala, že za tři roky bez veřejných zakázek přijde o 33 miliard korun.

Metrostav a Metrostav Infrastructure figurují také v další soudní kauze. Pardubický soud v polovině září nepravomocně uznal vinu těchto dvou firem, další společnosti a jednoho obžalovaného v machinacích při opravách kladrubského hřebčína. Od souhrnných trestů ale upustil, protože podle soudce již obžalovaní byli dostatečně potrestáni v předchozích rozhodnutích soudů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Metrostav

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, kraje, ŘSD, Metrostav, Ředitelství silnic a dálnic, stavební firma, veřejná zakázka, Asociace krajů České republiky, David Rath, Vrchní soud v Praze, Skanska, Eurovia CS, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři velké stavební firmy se obrátily na ŘSD a kraje kvůli Metrostavu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.