Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Univerzita v krizi. Podle ministerstva školství rektor nemůže sesadit děkana bez souhlasu senátu školy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka, který začátkem týdne sesadil děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, to podle ministerstva školství nemůže udělat bez souhlasu akademického senátu. Odvolaný děkan, dlouhodobý kritik vzniku superústavu CATRIN, se bude bránit žalobou. Postup rektora považuje za šikanu.

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka dal děkanovi olomoucké přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, výpověď v pondělí.

Podle ministerstva může rektor ukončit výkon funkce děkana pouze postupy stanovenými v zákoně o vysokých školách, to je odvoláním na návrh akademického senátu fakulty, nebo z vlastního podnětu po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan fakulty závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

"Ustanovení zákona výslovně stanoví, že je-li podmínkou odvolání člena orgánu vysoké školy, tedy i děkana fakulty, předchozí souhlas jiného orgánu vysoké školy, v daném případě akademického senátu veřejné vysoké školy, bez tohoto souhlasu k odvolání nedojde," potvrdila tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Rektor Procházka přiznal, že návrh na odvolání děkana pro akademický senát teprve připravuje. "Se stanoviskem, které zastává ministerstvo, je univerzita srozuměna. Ve vyjádření z pondělí uvádíme, že „se rektor rozhodl realizovat opatření v rovině pracovněprávní a trestněprávní, společně s postupem podle zákona o vysokých školách.“ Postup v rovině pracovněprávní i trestněprávní už byl realizován, nyní je připravován návrh na odvolání děkana, který bude podán k rukám předsedy akademického senátu přírodovědecké fakulty," sdělil rektor. Senát by měl návrh projednat koncem října. 

Rektor Procházka dal děkanovi výpověď pár dní poté, co akademický senát zamítl návrh rektora na rozdělení majetku mezi ústavem CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Ta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku. Výpověď rektor zdůvodnil ochranou osobních údajů a vlastnických práv. "Tato situace nesouvisí s tím, co proběhlo před několika dny na jednání Akademického senátu UP. Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel," prohlásil Procházka.  

Postup rektora vyvolal v části olomoucké akademické obce šok. Válku akademiků odsoudil i hejtman Josef Suchánek (PirSTAN), označil ji za neuvěřitelnou, nedůstojnou a toxickou a jako bývalý zaměstnanec univerzity nabídl pomoc při urovnávání sporů.

Děkan Kubala se bude bránit žalobou, protože odvolání považuje za zmatečné a v rozporu se zákonem. Kubala zároveň vyvrací fámy, které se šíří po univerzitě, že se naboural do emailových schránek zaměstnanců. Podstatou celé věci je totiž použití zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky.

"Zejména v kontextu posledních týdnů mohu jednání pana rektora těžko vnímat jinak než jako snahu osobně zlikvidovat politického oponenta, a to jakýmikoliv prostředky. Jde samozřejmě o další zhoršení pozice UP u soudu. Domnívám se, že pan rektor nehájí zájmy univerzity, ani již není jejím důstojným reprezentantem a měl by funkci opustit."
děkan Martin Kubala

"S ohledem na mimořádnost situace, kam soudní řízení bezesporu patří, řadu pochybných tvrzení v žalobě a nemožnost opatřit důkazy jiným způsobem, jsem po skončení pracovního poměru žalobce požádal o možnost přístupu k pracovním emailům a tento mi byl se souhlasem vedení univerzity umožněn za období, kdy jsem byl nadřízeným žalobce. Několik emailů bylo skutečně použito, avšak výhradně v záležitostech souvisejících s daným soudním řízením," vysvětlil děkan.

Kubala tvrdí, že přístup k jiným emailům zaměstnanců nikdy neměl. "Rozhodně nevstupuji do emailových schránek stávajících zaměstnanců či studentů. Informace o úniku dat ze stovek univerzitních emailů spojovaných s mou osobou jsou naprosto nesmyslné a domnívám se, že jejich šiřitelé budou mít problém s unesením důkazního břemena," prohlásil. 

Použití pracovních emailů v pracovněprávních soudních sporech není podle děkana v judikatuře nikterak vzácné a soud to vždy posuzuje s ohledem na konkrétní případ. Ve sporu univerzity s bývalým zaměstnancem Zbořilem soud pracovní emaily jako důkaz připustil. "Soudím proto, že uvedené použití emailů soud za nelegální akt nepovažuje," je přesvědčen děkan Kubala.

Kubala zároveň tvrdí, že o emailové korespondenci rektor věděl více než rok, ale použil ji až nyní, pár dní po zasedání akademického senátu, kde neprošel jeho návrh na rozdělení majetku mezi CATRIN a přírodovědeckou fakultu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Otava

Štítky CATRIN, rektor, děkan, přírodovědecká fakulta, odvolání, krize, válka, Univerzita Palackého, Olomouc, ministerstvo školství, Martin Procházka, vysoká škola, Univerzita Palackého v Olomouci, Radek Zbořil, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Akademický sen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita v krizi. Podle ministerstva školství rektor nemůže sesadit děkana bez souhlasu senátu školy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.