Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Život v Brně je jinde. Bílý prášek primátorky překrývá reálné problémy

Brnem hýbe aférka, kterou rozpoutala údajně tři roky stará fotografie primátorky s bílým práškem. Na snímku se politička se svým nerozlučným druhem a spolustraníkem Robertem Kerndlem usmívají na lajnu neznámé látky. Do celého dění se navíc první žena Brna zamotává neobratnými vyjádřeními, ze kterých není zřejmé, zda je obrázek podvrh, nebo jen zachycením jednoho z momentů veselého večera.

I když mikro kauza šestačtyřicetiletá političky plní vydatně stránky novin a internetových prohlížečů, ve výsledku jde o bouři ve sklenici vody. Co dělá veřejný činitel ve volném čase a jestli si občas odfrkne i za pomoci psychotropní látky, by mělo být každému fuk. Zásadu ctí podle svých vyjádření vrcholní politici i brněnští zastupitelé, kteří si fotkou z netu nekazí prázdninovou pohodu. Dokonce snímek nevzrušil ani jinak na morální poklesky citlivé okamurovce, které více než koks v ulicích dráždí ukrajinská vlajka na radnici. Sečteno podtrženo po zhlédnutí fotografie se křižují jen lidovci, jimž nezbývá nic jiného než se za primátorku stejně modlit jako po volbách. Tradiční partaj s bratry a sestrami vzala politička na palubu i přesto, že lidovci v čele s jejich tehdejším ambiciozním lídrem a hlavním okopáváčem lýtek Vaňkové Petrem Hladíkem skončili ve volbách až třetí.

Na stranu primátorky se postavil také veřejně známý aktivista Matěj Hollan, který se nyní hřeje na výsluní mediálního zájmu. Jediný městský zastupitel kdysi nadějného a nyní okrajového hnutí Žít Brno je koneckonců jedním z nejpovolanějších na problematiku. Sám nastřádal za politickou kariéru na své konto mnohé škraloupy a drogová tematika ho profesně zajímá. Navíc naposlouchal spoustu dobrých historek z politických kuloárů, ze kterých se skoro zdá, jakoby byl pravidelným hostem radovánek na pomysleném brněnském politickém Olympu a připíjel si s Kerndlem nektarem na zdraví Vaňkové.

V povídání Hollana se však ukrývá jedno klíčové sdělení. Opozičník trefně říká, že jestli má šéfka radnice hodit ručník do ringu, tak za úplně jiné záležitosti. Třeba za projekt hokejové haly. Tak trochu po Kunderovsku se ukazuje, že život v Brně je jinde. Víceúčelová stavba se vyšplhala až na astronomických šest miliard a městkou kasu enormně zadluží. Zvenčí to vypadá, že Brno jakožto klasický zástupce veřejné správy se drží osvědčeného pravidla – z cizího krev neteče.

Naopak krev se vaří v brněnských řidičích, kteří prožívají nyní s opravou dálnice ještě větší muka. Dopravu má přitom pod palcem druhé volební období ODS, jež po volbách uskutečnila jeden z hlavních bodů svého programu. Vytvořila koordinátora dopravních staveb. Na vedoucí židli sedí už pět let Vlasta Jágerová. Jméno znají nejspíše jen znalci a o jejím reálném přínosu ví patrně pouze její subalterní úředníci. Aktuálně dopravní situace v moravské metropoli působí, že si dělníci kopnou kamkoli je zrovna napadne. Motoristé tak tvrdnou desítky minut v kolonách, a to ještě na silnice o prázdninách nenalezli dopravní aktivisté bojující za třicítku. 

Bílý prášek zaprášil i další důležitou zprávu, a to o novém šéfovi Veletrhů Brno. Post generálního ředitele získal bývalý primátor Ústí nad Labem a náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata, který ovládl výběrové řízení o třiceti uchazečích. Nad volbou lze lehce pozvednout obočí z několika důvodů. Kubatovi předchůdci Kuliš či Moravec byli skuteční výstavářští kádři s přímou linkou na brněnské veletrhy. Kubata byl většinu kariéru kromě podnikání kariérním politikem v barvách ODS. Navíc je otázka, jakou má rodák z Karlových Varů, později ústecký patriot a businessman se zkušenostmi z USA vazbu na Brno. A čím přesvědčil výběrovou komisi, aby mu svěřila do péče po covidu lehce poškrábané, ale stále zachovalé „rodinné stříbro“ města. 

Když k tomuto krátkému výčtu aktuálek připočteme stále pokračující bojůvky mezi Romy a Ukrajinci, má primátorka veřejnosti co vysvětlovat. Pochybná fotka, o níž vlastně nikdo neví, odkud přišla, ale na sundání primátorského řetězu nestačí. Nyní nezbývá vystudované právničce navléci pro politika tolik potřebnou hroší kůži, jelikož si vtípky a jedem omaštěné poznámky vyslechne nejen ona, ale i její blízké okolí včetně rodiny.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Primátorka, Vaňková, Komentář, Bílý prášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

A má fijala bratrance uprchlého z Brna na Ukrajinu?

Pondělí, 7. srpna 2023, 00:45Odpovědět

Jan Strapina

Brno je dost divné město - ostatně posudte sami!!!!!!Feťačka Vaňková,FIalový Petříček alias vysílač signálů kosmického mikrovlného pozadí a do toho všeho DOn Pablo alias minister anti-spravedlnosti Pavel Blažek!Co dodat,zkrátka a dobře Squadra Azura!

Neděle, 6. srpna 2023, 14:31Odpovědět

Baron Kocharovski

brno je pohodové město. a "divno-lidi," ti se najdou všude! ovšem ministr spravdelnosti judr. pavel blažek, to je teda VEJLUPEK! snad i na něj dojde, už brzy!

Pondělí, 7. srpna 2023, 16:56Odpovědět

Richard Wallo

No urážení lidí, není zrovna diskuze. Je to na žalobu.

Neděle, 6. srpna 2023, 15:22Odpovědět

Libor Burian

Nepřekrývá ale dokresluje dno. Na stream.cz rozebírá Brněnský sociolog Standa Biler ve ,,Všichni tady umřeme"' popisuje ,,vládu" viz díly 11.5.Zdanění studentů, 15.5.Vláda se v úsporách zaklíná budoucností, 22.5.Česko ve formě není název reformy ale vládní halucinace. Kdo chce znát proč čtěte také pod článkem Komentáře Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi.

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 21:59Odpovědět

Richard Wallo

Zplodiny ze splovny vám asi nedělají dobře. Běžte raději na čistý vzduch a zamyslete se, jaké hlouposti tady prezentujete.

Neděle, 6. srpna 2023, 15:26Odpovědět

Baron Kocharovski

:-D je to marný, je to marný, je to marný...!

Pondělí, 7. srpna 2023, 16:57Odpovědět

Libor Burian

Komedie pokračuje, teď sledujeme pávka jak tlačí na ústavní jeviště místo soudruha rycheckých dalšího spolehlivého převlečeného soudruha soukmenovce. Nesmíme rezignovat, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost, vrátit moc lidem. Více píšu v dalších diskusích.

Pondělí, 7. srpna 2023, 18:09Odpovědět

KOMENTÁŘ: Život v Brně je jinde. Bílý prášek primátorky překrývá reálné problémy  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.