Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: O nezbytnosti sbližování demokratické pravice v Evropském parlamentu

Spolu s blížícími se volbami do Evropského parlamentu v květnu 2024 se v Bruselu rozhořela diskuse o nutnosti sbližování evropské demokratické pravice. Toto téma je zatím tabu na české politické scéně. Je to pochopitelné, protože někteří z „otců zakladatelů“ Strany evropských konzervativců a reformistů (ECR Party) a její frakce v Evropském parlamentu jsou stále vlivní v ODS. Druhá (a silnější) demokratická pravicová frakce v EP - Evropská lidová strana - jim stále připadá jako příliš „federalistická“. Jejími českými členy jsou KDU-ČSL a TOP 09 se STANem.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Přitom se situace v Evropě od založení ECR jako protiváhy příliš „federalistické EPP“ radikálně změnila. Strana britských konzervativců, hlavní tahoun vzniku nové frakce, opustila EU i ECR.  "Přítel“ David Cameron nebo "nová Margaret Thatcher" Theresa Mayová jsou dnes už jen tragikomickými figurami brexitové agonie.

Dnešní demokratická evropská pravice se shoduje na mnoha společných tématech: jsou pro-Ukrajinští včetně jednotného postupu proti Rusku a v podpoře dodávek zbraní na Ukrajinu, podporují dodržování pravidel právního státu, jsou pro-NATO a pro Evropu. Hvězda ECR, italská premiérka Giorgia Meloniová má v EU ještě jednu prioritu, a to je razantnější řešení problému migrace. V tomto našla podanou ruku od Manfreda Webera, nového šéfa frakce EPP. Ten nedávno otevřeně pochválil řeckého premiéra Mitsotakise za účinnou ochranu vnějších hranic EU a i jinak se nebrání myšlence daleko razantnějšímu společnému boji proti další vlně migrační krize.

Mimochodem, Meloniová a český premiér Fiala jsou s v Bruselu vnímáni spolu s Weberem jako možní spoluarchitekti sbližování evropských demokratických pravicových frakcí ECR a EPP. Na opačném pólu stojí v ECR polské vládnoucí Prawo i Sprawiedliwość Jarosława Kaczyńskeho. Ten má totiž dodnes nevyřízené národní účty s předchozím předsedou frakce EPP a také Polákem Donaldem Tuskem. Ale i bruselští vrabci si cvrlikají o nezdravé hrabivosti Poláků při obsazování pozic v rámci ECR struktur.

Společným nepřítelem dnešní evropské demokratické pravice by mělo být zeleno-socialistické europarlamentní šílení, snící o nekonečných dotačních programech do všech sfér ekonomiky a obdivující Bidenův zákon o snížení inflace, který přinese téměř 400 miliard USD v dotacích a daňových odpisech na podporu zelené infrastruktury a výroby v USA. Už ovšem nedodávají, že tyto dodateční závody jsou v rozporu s ochranou hospodářské soutěže, pokřivují tržní principy a hlavně poškozují státy s menšími ekonomikami jako je Česká republika, které nemohou dotačně konkurovat aby zcela nerozvrátily své veřejné rozpočty.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky glosa, zbrusu, evropský parlament, Aleš Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mayová a Cameron vyvedli VB ze zmatku eu viz Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky a ukázka začerněných smluv Ursuly,, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, na YT U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a hlavně článek První výročí války na Ukrajině. Na yt Inovace Republiky generál Petr Pelz jsme zpátky v době zahájení 1 světové váky. Proberou se Němci včas a vzpomenou si že byli mafií použili k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci (-mužík hitler je jméno matky, otec se jmenoval Schickelgrubr)za 2 světové váky..? Nás jim mafie mnichovskou zradou přidala, když fašisti prchali ponechali nás Dzugasvili (stalinovi). Filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Wintonovy děti, Musíme si pomáhat, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců, neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele Země kde žijí jak vidíme i u nás. Necháme se povraždit viz film Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava 22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich, Kmotr. Četa, Forest Gump o Vietnamu. Vicepresident. Někdo to rád horké, vše o mafii. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...

Pátek, 31. března 2023, 04:56Odpovědět

GLOSA: O nezbytnosti sbližování demokratické pravice v Evropském parlamentu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.