Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: První výročí konfliktu na Ukrajině v Evropském parlamentu

Evropský parlament hlasoval dne 16. 2. 2023 o Ukrajině tentokrát pod názvem „První rok ruské invaze a útoku proti Ukrajině“. Jednalo se výročí rok trvajícího hrozného konfliktu.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Jednání jsem se samozřejmě osobně zúčastnil, jednotlivé názory jsem si vyslechl a samotného hlasování jsem se po zralé úvaze nezúčastnil. A vysvětlím vám proč. Z mého osobního pohledu a dlouhé životní zkušenosti z armády se domnívám, že se západní mocnosti se moc nehrnou do toho, aby se jednalo o míru. Samozřejmě jsem si vědom toho, že k mírovým jednáním jsou vždy zapotřebí dva. Na druhé straně, pokud má ten druhý pocit, že veškerá mírová jednání, která v minulosti probíhala, měla za cíl pouze získat čas a vyzbrojit druhou stranu, je velmi těžké věřit tomu, že se o mírové jednání vůbec stojí. Zlom však přišel, když nedávno vyšel se svým názorem bývalý premiér Izraele Bennet.

Před pár týdny zveřejnil interview („Former Israeli PM: West Blocked Russo-Ukraine Peace Deal“), ze kterého mimochodem necitovala žádná česká média s výjimkou ČTK a z celosvětových jej zveřejnila pouze americká televize CNBC. V tomto rozhovoru řekl na rovinu, že před rokem vedl jednání jak s Putinem, tak se Zelenským, a řekl, že krátce po začátku měly obě strany motivaci uzavřít příměří. Putin tehdy souhlasil, že se nebude snažit o odzbrojení Ukrajiny, a Zelenský zase, že nebude vstupovat do NATO. Cesta pro mír byla otevřena.

Podle Benneta (jednalo se však o důvěrný rozhovor, ze kterého není oficiální zápis, a proto se musím spolehnout na jeho slova) však západ mírová jednání zablokoval a zejména britský premiér Johnson trval na tvrdém postupu. Postupně se tak snahy o příměří zašlapaly. A tím se vracím k úvodu příspěvku. Z výše uvedeného se domnívám, že klíčové západní mocnosti měly možnost udělat daleko více pro mírové řešení, ale neudělaly to.

Nechci se tedy nechat vmanipulovat do hlasování, ve kterém bych podpořil tento z mého pohledu pokrytecký pohled na reálné hrůzy na Ukrajině. Ano, jsou to hrůzy. Ale já jsem byl od začátku ten, který chtěl ukončení konfliktu, a být v rozhodovací pozici, okamžitě bych se k postoji izraelského premiéra připojil. Lidé, kteří možná mírová řešení podle mého názoru smetli ze stolu, dnes nemají právo, aby mně kázali o hrůzách války. A jako vždy - ani toto usnesení zase neobsahovalo výzvu k ukončení války. A toho jsem se prostě odmítl zúčastnit.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky glosa, zbrusu, evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Pro vražednou lichvářskou zbrojařskou válečnickou mafiánskou nenažranou chobotnicí která vysává a dusí svět je mír ošklivá nemoc.

Čtvrtek, 9. března 2023, 13:39Odpovědět

KOMENTÁŘ: První výročí konfliktu na Ukrajině v Evropském parlamentu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.