Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA ARCHIVÁŘKA: Obchod musí myslet na zákazníky

Co hýbalo společností před čtyřiceti lety? Společně s Drbnou se můžete vrátit časem o čtyřicet let zpět v novém seriálu DRBNA ARCHIVÁŘKA. Tentokrát se podíváme do Rudého Práva z 1. červnového dne roku 1978, kdy vyšel článek „Stalo se po kritice: Obchod musí myslet na zákazníky“. Doslovný přepis textu najdete níže.

Pod tímto titulkem jsme 25. dubna uveřejnili článek, který kritizoval špatné rozdělování fondů ovoce a zeleniny v ostravských prodejnách. I když byl nedostatek demonstrován na příkladu banánů, měl článek na mysli špatné rozdělování zboží vůbec, zvláště lepší zásobování těch částí Ostravy, kde nejsou specializované obchody ovoce a zeleniny a prodej i těchto produktů uskutečňují prodejny potravin.

Jak nám sdělilo podnikové ředitelství Zelenina Ostrava, článek vyvolal odezvu jak v kraji, tak na ministerstvu obchodu a generálním ředitelství Obchodu ovocem a zeleninou v Praze. Problematika zásobováním ovocem a zeleninou byla předmětem jednání také stranických a státních orgánů v Ostravě.

Podnikové ředitelství Zelenina potvrdilo oprávněnost kritiky Rudému právu a sdělilo, že uskutečnilo opatření, aby se nedostatky odstranily. Ověřilo si například, že fondové rozdělení ovoce a zeleniny v sedmém a osmém obchodě Ostravy-Poruby je nedostatečné vzhledem k tomu, že n. p. Zelenina tu má jen jednu specializovanou prodejnu. Proto byla uzavřena dohoda mezi závodem Zelenina a závodem Potraviny 07-11 o přednostním zásobování potravinářských prodejen těchto obvodů (jde zvláště o nedostatkové zboží) a na úroveň specializovaných obchodů ovoce – zelenina.

Podobně se spotřebním družstvem Budoucnost byla uzavřena dohoda, která se týká zásobováním ovocem a zeleninou dalších částí Ostravy. Za dodržování těchto a dalších opatření byli stanoveni odpovědní pracovníci obou stran.

V závěru dopisu, který podepsal obchodní náměstek ředitele n. p. Zelenina Ostrava soudruh Ladislav Broďák, který je současně předsedou výboru ZO KSČ, připomíná, že kromě výše uvedených opatření se kritickým článkem v Rudém právu zabýval také výbor stranické organizace na podnikovém ředitleství a uložil členu výboru soudruhu Ščurkovi, který je vedoucí skladu 2, aby osobně prověřil rovnoměrnost dodávek pro jednotlivé obvody. „Pracovníci podniku i závodu – končí dopis – se chtějí vyvarovat i dílčích nedostatků a při plnění výše uvedených nápravných opatření se to podaří.“

Foto Rudé Právo | Zdroj Rudé Právo/J. Řeřicha

Štítky Drbna, Rudé právo, historie, obchod, zelenina, ovoce, Ostrava, Drbna.cz, KSČ, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA ARCHIVÁŘKA: Obchod musí myslet na zákazníky  |  Aktuálně  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.