Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Modelářství má spoustu podob! Znáte je?

PR článek

Modelářství je prý zálibou na celý život. Jeden z nejkrásnějších koníčků. Vždyť pod rukama zručného modeláře vzniká hotové umělecké dílo. Respektive tomu tak může být.

Pod pojmem modelářství rozumíme výrobu trojrozměrných modelů, ať již se jedná o auta, lodě, letadla, stavby, stroje a celou řadu dalších. Tomuto fenoménu zábavného trávení volného času propadají malí i velcí. Ty malé vzdělává, pomáhá se soustředěním a motivuje k užitečnému využívání volného času. A ty velké zase plně naplňuje.

Proč modelovat?

Modelářství vyžaduje zručnost a trpělivost. Na jednom modelu modelář může strávit i několik měsíců. A co na oplátku dává? Relax, vypnutí mysli od každodenních problémů, duševní odpočinek v pravém slova smyslu. Modelářství je koníček, záliba, pro mnohé i závislost. Modelář si sedne, začne stříhat, ohýbat, retušovat, skládat. A když uvidí výsledek, dostaví se ta pravá nefalšovaná radost až extáze. Zkrátka pocit k nezaplacení.

Papírové modelářství

Svého času bylo oblíbené papírové modelářství. Také si pamatujete na papírové modely hradů, zámků, formulí a letadel, které zdobily dětské pokojíčky některých vašich kamarádů a spolužáků? Měly něco do sebe, nemyslíte? Malí modeláři nad nimi trávili celé hodiny, dny, týdny, mnohdy i měsíce. Jsme si jisti, že dnes zdobí jejich obýváky a pracovny. Jakmile totiž jednou modelářství propadnete, hned tak se ho nezbavíte.

Ideální pro začátečníky

Papírové modelářství je ideální pro začátečníky. Kupte si časopis ABC, který svým čtenářům každé dva týdny nabízí model na tvrdém papíru k sestavení. Ten si vystřihnete a slepíte. Jak to šlo? Hravě a bez problémů? V tom případě možná pro modelářství máte vlohy. Jste dostatečně trpěliví a nechybí vám ani zručnost. Jen tak dál. Schválně si zkuste nějaký náročnější model. Sestavit z papíru lze prakticky cokoliv – dopravní prostředky, budovy, interiéry, zvířátka, postavy i kosmickou stanici s astronauty. Nespornou výhodou papírového modelářství je finanční dostupnost.

RC modely

V současné době ale frčí tzv. RC modely, tedy řízené rádiem (z anglického radio controlled). Na pohled jsou velmi autentické. Většinou se jedná o velmi zdařené napodobeniny originálů, tedy skutečného dopravního prostředku v určitém měřítku. Velmi autentická jsou RC auta na benzín. Osobní automobily i terénní vozy. Velkému zájmu se těší RC offroady, monster trucky a auta na drift. Tato auta na dálkové ovládání mohou být zdrojem neomezené zábavy. Dokonce se s nimi pořádají závody a modelářské přehlídky. Své příznivce ale mají i RC modely lodí, letadel a vrtulníků.

Plastikové modelářství

O plastikovém modelářství se říká, že to je modelářská královská disciplína. V každém případě vyžaduje více času. Plastikové modely jsou k sehnání ve formě stavebnic. Modelář pak k sobě skládá jednotlivé dílky, podobně jako puzzle. Ty jednoduché do sebe snadno zapadají a nevyžadují další příslušenství. Složitější modely se pak lepí, vybarvují štětcem a podobně. Z klasických plastikových modelů jmenujme auta a formule, lodě, motorky, ponorky, vrtulníky, figurky, zvířátka, dinosaury, železniční techniku a spoustu dalších. „Nejvyšší level“ pak představuje výroba vlastních dílů ke skládání. Ta už vyžaduje patřičné zkušenosti, k nimž je třeba se dopracovat.

Sběratelské modelářství

Další kategorií je sběratelské modelářství. Sbírat je možné v podstatě všechny modely, ať již vlastnoručně vyrobené či ty, jež vznikly pod rukama někoho jiného. Sběratelé si většinou sestavují tematickou sbírku určité kategorie, většinou se jedná o dopravní prostředky. A ty shánějí, kde se dá. Na speciálních e-shopech, výstavách či internetu.

Malí versus velcí sběratelé

Nejčastěji se sbírají tzv. „angličáky“, tedy miniaturní autíčka značek Matchbox či Hot Wheels. Obzvláště malí kluci je milují. Starší sběratelé se pak většinou zaměřují na určitou kategorii dopravních prostředků, jednotlivé druhy či výrobce. U nás jsou v kurzu především modely českých automobilek Škoda, Tatra a Praga. Na odbyt ale jdou také válečné modely a prostředky hromadné dopravy, tedy autobusy, vlaky a tramvaje.

Vybírejte na peckamodel.cz

Krásné modely jsou k sehnání na e-shopu peckamodel.cz. V nabídce jsou modely všech zmíněných kategorií – RC modely, plastikové modely i sběratelské modely. V kategorii RC modelů najdete rádiem poháněné automobily, lodě, letadla, traktory a spoustu dalších. V nabídce je i bohaté příslušenství, tedy přijímače, FTV systémy, stabilizační jednotky, kamery a akumulátory.

Unikátní sběratelské modely

Naprosto úchvatné jsou i sběratelské modely – velmi autentická je zemědělská, lesní a stavební technika, autobusy, tramvaje a vojenská technika. Vrtulníky, ponorky, nákladní auta a kamiony. V nabídce ale jsou i modely pro nejmenší sběratele.

Vybavení pro modeláře

Vaší pozornosti by ale neměly uniknout ani úchvatné plastikové modely – železniční a záchranářská vozidla, vesmírná technika, letadla, figurky, lodě atd. K sehnání na e-shopu však jsou i nezbytné nástroje pro plastikové modeláře, tedy lahvičky a pipety, pilky, pilníky, modelářské nože, ohýbačky, pinzety a svorky. Modeláři holt nejsou žádnými troškaři. Všechny tyto nezbytnosti jsou navíc dostupné i pro naše slovenské sousedy. Nedávno byl totiž zahájen prodej modelů na Slovensku.

Co říci na závěr? Třeba to, že modelářství je opravdu krásný koníček. Vede totiž k preciznosti při jakékoliv jiné činnosti. Zkrátka je skvělým tréninkem pro celou řadu profesí. Prostě má smysl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky modelářství, hobby, dopravní prostředek, technika, Formule 1, internetový obchod, umělecké dílo, ŠKODA AUTO a.s., Tatra Trucks, Hot Wheels, Matchbox, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modelářství má spoustu podob! Znáte je?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.