Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kupujete zahradní nábytek? 5 důvodů, proč vybrat umělý ratan

PR článek

V interiéru je trendem nábytek z přírodních materiálů, ale na zahradách a terasách stále častěji vidíme umělý ratan. Vypadá totiž mnohem lépe než plast a zároveň je levnější a odolnější než dřevo. Jaké další výhody nabízí? A v čem se podobá přírodnímu ratanu?

1.   Překvapí pružností a dlouhou životností

Umělý ratan se vyrábí lisováním z polyetylenových vláken, která jsou stejně pružná jako skutečné ratanové lýko. Dají se z něj tedy vyplétat i složitější vzory na velkých plochách. Narozdíl od přírodního ratanu je ale mnohem odolnější a déle vydrží v náročných podmínkách. Ani na přímém slunci nevybledne a vlhkost mu také neškodí, pokud tedy není extrémní. Na zimu přesto doporučujeme nábytek z polyratanu uskladnit ve vnitřních prostorách.

Kromě výpletu záleží i na kvalitě konstrukce, která se zpravidla vyrábí ze dřeva, oceli nebo hliníku. Nejdelší životnost má hliník, ale dřevo je zase výrazně levnější a šetrnější k přírodě. 

2.   Je cenově dostupný

V poměru ceny a výkonu nemá tento materiál konkurenci. Oproti přírodnímu ratanu vychází dokonce řádově levněji a v porovnání  se dřevem se také vyplatí. Celý venkovní jídelní set můžete pořídit už od 3 000 Kč. Přitom se o něj skoro nemusíte starat a vydrží vám i deset let.

3.   Dobře vypadá a nezatěžuje životní prostředí

Jak už bylo řečeno, designově je umělý ratan od přírodní verze k nerozeznání. Hodí se tak na každý balkon, terasu či zahradu. Jeho jednoduchý moderní vzhled můžete ale ještě vylepšit sladěnými podsedáky, opěradly a polštáři. Všechny tyto doplňky vám navíc zajistí pohodlí a během chladných večerů lehce zahřejí.

Milovníky udržitelnosti a přírodních materiálů jistě zaujme, že umělý ratan není jen vzhledovou imitací přírodní varianty, ale vyrovná se mu také šetrnou výrobou a snadnou recyklací.

4.   Je lehký a vzdušný

Kromě toho vás polyratan potěší nízkou hmotností. Zahradní židle, sedačky i stoly z tohoto materiálu velmi snadno přemístíte. A zároveň se nemusíte bát, že by byly nestabilní a málo pevné. Sedět se vám na nich bude velmi příjemně. Jen pozor na to, že se nedají složit nebo rozložit, a tak při převozu nebo skladování zaberou větší prostor.

5.   Snadno se čistí a udržuje

Nábytek z umělého ratanu je velmi nenáročný na údržbu, stačí ho pravidelně otírat vlhkým hadříkem se saponátem. Neměl by ale nasáknout vodou – když už k tomu dojde, postavte ho na přímé slunce, kde pomalu vyschne. Případně můžete použít i vysoušeč vlasů.

Prodávají se také speciální čisticí prostředky, kterými si údržbu ještě usnadníte. Kromě samotných křesel a stolků ale nezapomínejte ani na doplňky. Kupujte jen ty s kvalitní povrchovou úpravou a nezapomínejte je čistit spolu s nábytkem. 

Ohodnoť článek

Štítky ratan, dřevo, nábytek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kupujete zahradní nábytek? 5 důvodů, proč vybrat umělý ratan  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.