Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vytápět v koupelně ekonomicky?

PR článek

V koupelně má být příjemně teplo, ať je léto nebo zima. Když během lednového večera vystoupíte z vany a cítíte se, jako byste vstoupili na sibiřskou pláň, měli byste včas začít uvažovat o vhodném koupelnovém vytápění. Studené a vlhké prostředí přitahuje plísně, ty si v takových podmínkách přímo libují. Koupelnové vytápění by mělo být účinné, ale současně ekonomické. Ceny energií strmě rostou a následující zimy budou představovat velkou zátěž pro naše peněženky.

Několik typů vytápění

V jiné situaci jsou lidé, kteří vybavují nový dům či byt, v jiné pak lidé, kteří hledají řešení pro svoji stávající koupelnu.

Kdo zařizuje novou koupelnu nebo rekonstruuje, ten může uvažovat o podlahovém vytápění. Jde o trend posledních asi deseti let. Jeho výhody jsou jasné – příjemně vyhřeje koupelnu od nejspodnější vrstvy. Při vystoupení z vany nebo sprchy nemáte pocit, jako byste holou nohou došlápli na ledovou plochu na zimním stadionu. Místnost je vyhřívaná rovnoměrně po celé ploše, prach se víří minimálně.

Mínusem jsou vysoké pořizovací náklady a velmi náročná instalace.

Oblíbenou variantu představují topné panely. Pracují na principu infračerveného vytápění a mohou nabýt jakékoli podoby. Mohou vypadat jako zrcadlo nebo jako obraz na stěně. Decentní vzhled jde ruku v ruce s nízkou tepelnou kapacitou a nízkou spotřebou energie. Výkon ale není tak zázračný, uživatelé navíc mohou mít problém najít pro tento typ vytápění vhodné umístění. V okolí panelu se nesmí nacházet žádný jiný předmět, protože tento se pak přehřívá a brání tomu, aby se zahřály vzdálenější objekty.

Ani klasické radiátory ještě neupadly v zapomnění. Dnes už mají moderní designovou podobu. Kromě tradiční verze s napojením na ústřední topení jsou k dostání i elektrické radiátory. Pořád ale platí, že toto topení poněkud zabírá místo v koupelně. Vlastnosti se liší podle toho, z jakého materiálu radiátor pořizujeme.

Žebřík do koupelny je v současnosti nejoblíbenější variantou

Na závěr ponecháváme variantu, která je aktuálně nejprodávanější. Čím si zasloužil žebřík do koupelny  takovou popularitu? Jedním z důvodů je beze sporu variabilní vzhled. Žebřík do koupelny může opravdu vypadat jako žebřík, jednotlivé lamely ale mohou být vyskládány cik cak. Narazit můžete i na variantu nástěnného tělesa se svislými lamelami. Barvy a odstíny koupelnového žebříku mohou být rozmanité. Klasická bílá nebo ocelová barva vedou, do moderní koupelny lze ale také pořídit těleso v černé nebo antracitové barvě, k dostání jsou i teplé barvy. Proměnlivá může být také velikost a výhřevná síla žebříku. Lze pořídit tělesa s výkonem 300 i 1200 W.

Tím se dostáváme k provozu topného tělesa. Žebřík může být napojen na centrální vytápění stejně jako klasický radiátor. Velmi časté jsou elektrické radiátory do koupelny. K nim přísluší topná tyč, jež je vyplněna vytápěcím médiem. K elektrické síti se připojí buď napevno, nebo pomocí kabelu se zástrčkou.

Vedle těchto dvou možností ale existuje i univerzální řešení v podobě kombinovaného typu. Takové topné těleso je připojeno na vytápěcí soustavu, ale navíc obsahuje i topnou tyč, která pomáhá s vytápěním koupelny pomocí elektrického proudu mimo topnou sezónu.

Žebřík do koupelny je výbornou variantou pro malé a střední koupelny. Místnost efektivně vytopí a nezabere v ní zbytečné místo. Na rozdíl od radiátoru jej lze připevnit na stěnu v libovolné výšce. Protože v klasické koupelně tento prostor vyžaduje jen okno a zrcadlo, případně pak ještě sprchový kout a vysoká koupelnová skříň, není takový problém najít 1,5 m2 pro koupelnový žebřík.

Další výhodu představuje praktičnost. Lamely nástěnného topného tělesa pojmou mokré ručníky i kusy vypraného oblečení. Za několik hodin jsou krásně suché.

Topná tělesa se vyrábí z oceli nebo hliníku. Žebřík z oceli je odolný, ale zahřívá se pomaleji. Hliníkový koupelnový žebřík začne místnosti předávat teplo v kratším čase, o to rychleji ale vychladne po vypnutí.

Ohodnoť článek

Štítky koupelna, topení, žebřík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vytápět v koupelně ekonomicky?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.