Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Odhalte tajemství zmrzliny

PR článek

Spolu s příchodem letních dnů přichází také chuť na tu nejlahodnější studenou pochoutkou – zmrzlinu. Ať už je točená, kopečková nebo fresh, vždy vás zaručeně osvěží. Napadlo vás ale někdy, kdo zmrzlinu vymyslel a jak se vyrábí? Pojďte se s námi na chvíli ponořit do světa této neodolatelné letní lahůdky.

Historie zmrzliny aneb kde se vzala, tu se vzala

Úplné počátky

Zmrzlina ušla dlouhou cestu, během které měnila své složení, podobu i chuť. Úplně prvním předchůdcem zmrzliny můžeme nazvat misku sněhu přelitého hroznovou šťávou. S touto pochoutkou přišli Peršané zhruba kolem roku 400 př.n.l. a okouzlila i římského císaře Nera. Ten si nechával dovážet led z hor, aby ho následně ochutil ovocnými šťávami.

Cesta do Evropy

Do Itálie se zmrzlina dostala ve 13. století díky mořeplavci Marco Polovi. Do zbytku Evropy se ale rozšířila až o 300 let později. Zásluhu za to měla Kateřina Medicejská, která trvala na tom, že si po sňatku s budoucím králem Francie, Vévodou Orleánským, vezme s sebou svého kuchaře. A byl to právě on, kdo znal recept na ovocný sorbet, který se rychle šířil po francouzském dvoře a do zbytku Evropy.

První tištěný recept se objevil v anglické kuchařce Mary Ealesové roku 1718, načež o 50 let později vydali Francouzi kuchařku pouze s recepty na zmrzlinu a ledové tříště s názvem L’Art de Bien Faire.

Zmrzlina se díky kolonistům dostala také do Ameriky, kde vynalezli první mrazák k jejímu uchování. A první stánek s kopečkovou zmrzlinou vznikl blízko londýnského Charring Cross v 19. století.

Točená, kopečková nebo fresh?

V Česku je nejoblíbenější točená a to hlavně pro svou jemnost a nadýchanost, která prospívá zejména nejpopulárnějším příchutím - čokoládové a vanilkové. Točená zmrzlina si získala srdce nejen mlsných zákazníků, ale také samotných zmrzlinářů. K její výrobě totiž stačí pouze jeden stroj a základní vybavení, které se pohodlně vejde i do malého stánku.

Kopečková sice není tak populární jako zmrzlina točená, ale zato si můžete užít její krásné zdobení. S výrobou to ale u tohoto druhu zmrzliny není tak snadné – potřeba jsou hned čtyři stroje, a to paster, výrobník kopečkové zmrzliny, šoker a vitrína.

Foto: Fresh zmrzlina, zdroj CESK

Trendem posledních let je fresh zmrzlina. Jedná se o unikátní koncept, kdy je zmrzlina vyráběna přímo před očima zákazníků, což zaručuje nejvyšší čerstvost. Stroj zmrzlinu šetrně míchá, a tak je možné do ní přidat i kousky ovoce nebo celé oříšky.

Novinky jsou i na poli servírování

Zmrzlina se za ta léta nedočkala pouze inovací v konzistenci, ale také v servírování. Můžete si tak například dopřát zmrzlinu na palačince, v trdelníku nebo mezi dvěma plátky sušenky jako sendvič. Zkrátka fantazii se zde meze nekladou, a tak můžete narazit na různé originální zmrzlinové výrobky. Zaujmout vás může například celočerná zmrzlina, která při svém velkém nástupu vévodila sociálním sítím.

Ohodnoť článek

Foto CESK

Štítky zmrzlina, Evropa, Kateřina Medicejská, Itálie, Mary Eales, recept, Francie, Česko, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odhalte tajemství zmrzliny  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.