Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dokonalé fotky ze svatby? Víme, jak na to

PR článek

Na svou svatbu si chceme uchovat ty nejkrásnější vzpomínky a pokud možno je mít i zachycené na fotografiích nebo na videu. Pokud se nespokojíte s kolekcí náhodných fotek kolísavé kvality z mobilů svatebčanů, zauvažujte o dalších možnostech, jak zdokumentovat svůj svatební den.

Klasika: Profesionální fotograf a kameraman

Tento přístup známe asi všichni – najmout si profíka, specialistu na focení a natáčení svateb. Než na náhodný kontakt z internetu vsaďte na osobní doporučení. Ideální je takový fotograf, který zachytí vaši osobnost a náladu svatby, a přitom se bude na svatbě nenápadně pohybovat, aniž by narušoval její průběh, a bude citlivě naslouchat přáním novomanželů. Cenovka za celodenní focení svatby se sice mezi profesionálními svatebními fotografy pohybuje mezi 15–25 000 Kč, ale většinou máte záruku, že se fotky opravdu povedou, než kdybyste se snažili za každou cenu ušetřit.

Originální zpestření: Akční kamery na krku novomanžela, svatebčana nebo třeba psa

Abyste oživili řádku profesionálních záběrů a mohli s odstupem vyloženě „nasát“ atmosféru svatebního dne, kupte si,  nebo si půjčte akční kameru, kterou můžete zavěsit na přívěsek na krk nebo třeba na obojek psa, pokud máte mezi svatebčany i domácí mazlíčky. Kameru můžete nechat běžet nepřetržitě, pak záznam zrychlit a získáte průlet celým dnem. Takovou mini kamerku, kterou můžete téměř neviditelně nosit na přívěsku, pořídíte za zhruba 7000 Kč.

Zpestřením, které poslouží i jako zábava pro svatebčany, je rozmístění jednorázových fotoaparátů nebo polaroidů na stoly svatebních hostí. Ti mohou během svatby fotit a tvořit, třeba se i fotit u fotostěny a jiných svatebních dekorací, a pak své výtvory s věnováním vlepovat do pamětní knihy. Je nesmysl kupovat např. Instaxy jen pro jednorázové využití, což ví i půjčovny svatebních dekorací a potřeb, které proto nabízejí k pronájmu různé balíčky včetně fotostěny a dalších „nezbytností“.

Co jiní mít nebudou: Svatební fotky a video z dronu

Jsou vám sympatické nové technologie? Pozvěte na svou svatbu drony. Někteří svatební fotografové vám nabídkou i tuto možnost, ale sázkou na jistotu je poptání specializované firmy. Obzvláště efektní jsou svatební fotky z dronu, pokud se svatba koná v přírodě nebo na nějaké zajímavé památce, typicky na hradě nebo na zámku. S pilotem dronu domluvíte plán svatby a kde se budete během celého dne pohybovat a on zařídí veškerá případná povolení a zmapuje si oblast pro ty nejzajímavější snímky. Cena za celodenní výjezd pilota dronu včetně vybavení a postprodukce snímků vyjde minimálně na 12 000 Kč.

Low-cost varianta: Nafotit si vše sám

Říkáte si, že nápady jsou to sice krásné, ale máte pro svou stavbu jen omezený rozpočet? Focení můžete svěřit talentovanému kamarádovi, ale doporučujeme takový malý zlepšovák – ruční stabilizátor na foťák nebo vyspělý mobilní telefon. Stojí kolem 4000 Kč s můžete si ho i za pár stovek zapůjčit, přitom zkrotí i tu nejroztřesenější ruku a pozvedne i amatérské snímky na vyšší úroveň. Co že to vlastně ten ruční stabilizátor na mobil je? Nejoblíbenější stabilizátor DJI OM 5 vypadá jako taková selfie tyč, na kterou mobil jednoduše naklapnete, a pak už se můžete třeba stavět na hlavu a vaše video nebo snímek bude vždy neroztřesený a zaostřený. K ruce vám bude také funkce ShotGuides, která vám v průběhu focení a natáčení dává kreativní tipy, jak vykouzlit ty nejoslnivější záběry. Automaticky rozpozná prostředí, ve kterém natáčíte, a doporučí vám optimální nastavení a vede vás krok za krokem. Nakonec vám také doporučí šablony, podle kterých video sami snadno sestříháte.

Pár obecných tipů, jak fotit svatbu

Pokud se rozhodnete pro focení svépomocí, pamatujte na několik zásad od profesionálů:

  • Nevěsta mý být vždy středem pozornosti, proto foťte vždy směrem z její strany.
  • Střídejte portréty a figury, detaily a celkové záběry, obličeje a postavy s výzdobou a makro záběry.
  • Nezapomeňte na fotky skupinek a velkou skupinovou fotku všech svatebčanů. Než širokoúhlý objektiv, raději si udělejte pořádný odstup nebo vylezte na vyvýšené místo.
  • Různé příchody a odchody foťte sekvenčně, ať můžete dodatečně vybrat tu nejlepší fotku ze série.
  • Snažte se nefotit do protisvětla, což je častá komplikace při vstupu budoucích novomanželů z venku dovnitř na obřad. Nejlepší je fotit ze směru od zdroje světla.
  • Zálohujte, ideálně několikrát.

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, jak zdokumentovat svůj svatební den, hlavně si to užijte a snažte se co nejméně stresovat a brát případné komplikace s humorem.

Ohodnoť článek

Štítky svatba, fotografie, fotograf, dron, stabilizátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokonalé fotky ze svatby? Víme, jak na to  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.