Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaké jsou nové podmínky pro umělé oplodnění od roku 2022

PR článek

Zatímco někdo otěhotní „jen o tom promluví“, k druhým čáp jen tak snadno nepřiletí. Mnoho párů tak nakonec vyhledá pomoc specialistů, kteří jim příčiny nezdaru pomohou odhalit. Co ale dnes IVF léčba obnáší a jaké jsou pro ni podmínky?

Věková hranice pro umělé oplodnění

Vzhledem k tomu, že umělé oplodnění je ve většině případů vyhledáváno ženami ve vyšším věku, pak asi nikoho nepřekvapí, že velmi častou otázkou je to, do jakého věku může dle českých zákonů mohou ženy IVF podstoupit. Odpověď zní, že věk ženy v den embryotransferu nesmí přesáhnout 48 let + 364 dní,

Uhradí mi IVF zdravotní pojišťovna?

Jiná věková hranice však platí pro případ, že vám bude IVF proplaceno z veřejného zdravotního pojištění. Novela zákona (8/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění) navýšila horní věkovou hranici z 39 let na 40 let, přičemž počet hrazených cyklů záleží na počtu transferovaných embryí-nejvýše vám pojišťovna proplatí 4 léčebné cykly (to v případě, že bylo během prvních pokusů transferováno jen jedno embryo). A co se té „spodní hranice“ týče, tak ženám s oboustrannou neprůchodností je IVF placeno již od 18 let, těm ostatním od 22. roku.

Intrauterinní inseminace - zavedení spermií

Metodou, která většinou předchází samotnému IVF, je tzv. intrauterinní inseminace, jež pojišťovny proplácí za život ženy celkem šestkrát. Tento zákrok obvykle volí páry, které jsou s léčbou plodností na úplném začátku-jedná se o bezbolestný typ léčby spočívající v zavedení spermií do dutiny děložní (v době ovulace), což ulehčí jejich cestu k oplodnění vajíčka. Nutno také dodat, že těchto šest pokusů nespadá pod „klasické cykly“ (zmíněné výše), počítají se tedy zvlášť.

Bez partnera se neobejdete, stejně tak volba pohlaví možná není

Častým dotazem na reprodukční centra je, zda může IVF podstoupit i „single“ žena. V tomto případě zní odpověď „ne“: Umělé oplodnění je považováno za párovou terapii, s níž musí partner opačného pohlaví souhlasit. Stejně tak legislativa neumožňuje asistovanou reprodukci lesbickým párům a také nedává možnost zvolit si, jaké pohlaví při oplodnění preferujete. Výjimkou jsou pouze páry, u nichž existuje riziko vážné genetické poruchy vázané na pohlaví-v tomto případě je páru vybráno to pohlaví, které ohroženo není.

A jak je to s léky?

Chcete-li podstoupit IVF léčbu, pak nezapomeňte, že pojišťovna vám proplatí jen určitý balíček služeb, tedy některé léky a další doplňkové metody (které mnohdy šanci sice oplodnění zvyšují, ale jsou poměrně nákladné) budete muset uhradit z vaší kapsy. Například léky na hormonální stimulaci jsou propláceny jen částečně, tzn. může se stát. že za ně žena bude doplácet. A protože dobré účty dělají dobré přátele, nebojte se předem na cenu všech procedur, doplňkových metod i cenu léčiv zeptat, pracovníci dobré kliniky vám zpravidla vše velmi ochotně vysvětlí.

Když musíte využít darovaná vajíčka nebo spermie

K některým párům by čáp bez pomoci druhých nepřiletěl. Ano, řeč bude o darovaných buňkách, což je téma, nad kterým se dost často diskutuje. Tzv. dárcovské programy umožňují zdravým ženám a mužům, aby své pohlavní buňky darovali, a na druhou stranu dává šanci neplodným párům, kteří by bez nich neotěhotněli. Ovšem anonymita dárců, stejně jako identita páru, jež buňky obdrží, je přísně střežena, a tato anonymita zůstává zachována i po dovršení 18 let věku dítěte.

Nově i pomoc onkologickým pacientkám

Novinkou pro ženy, jejichž plodnost je ohrožena v důsledků onkologického onemocnění, je zmrazení vajíček, které od roku 2022 půjde na účet zdravotní pojišťovny. Jelikož léčba rakoviny velmi často postihne právě orgány nezbytné pro těhotenství, popřípadě ovlivní hladiny potřebných hormonů či poškodí vajíčka, umožňuje novela zákona úhradu tzv. social freezingu a rovněž uhrazení uchování vajíček po dobu 10 let.

Ohodnoť článek

Štítky asistovaná reprodukce, léčba, vejce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké jsou nové podmínky pro umělé oplodnění od roku 2022  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.