Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nechte se okouzlit Akoya perlami – proč by ve vaší šperkovnici neměly chybět?

PR článek

Když se řekne slovo perla, většině lidí se vybaví bílé, lesklé kuličky. I když existují i jiné velice zajímavé odrůdy perel, právě hladké a dokonale kulaté skvosty uvidíte ve špercích nejčastěji. A obvykle se jedná o Akoya perly. Proč si perlové šperky s nimi zaslouží své místo ve vaší sbírce klenot? Na to se podíváme v tomto článku.

Kde se Akoya perly berou?

Pojďme se však nejdříve podívat na původ mořských perel Akoya a na to, jak vznikají. Většina z nich se pěstuje na farmách v Japonsku, ale narazili bychom na ně třeba také v Číně nebo ve Vietnamu. Cena Akoya perel je dnes poměrně dosažitelná i pro běžného smrtelníka díky experimentu, který provedl Japonec Kokiči Mikimoto na konci 19. století, a ze kterého vznikla první uměle kultivovaná perla.

A jak celá kultivace probíhá? Lovkyně perel označované Ama (umí se potápět až do 10 metrů a zadržet dech na 2 minuty!) sbírají ústřice v chladných vodách Japonska. Do tkání těchto ústřic se vloží korálek z lasturky, který se stane tzv. jádrem perly. Živočich ho totiž začne obalovat perletí, aby ho cizí předmět tolik nedráždil. A po nějaké době je na světě krásná kulatá perla!

Akoya perly v hlavní roli ve špercích

Hladký povrch, bílá barva a okouzlující vysoký lesk jsou charakteristickými vlastnostmi tohoto druhu perel. Odborníci v ateliéru KLENOTA je vnímají jako naprostou klasiku, která nestárne, ale dá se představit v novém, moderním pojetí a osvěžit tak šperkovnici jakékoliv dámy.

Jako univerzální nadčasový doplněk vám rozhodně poslouží minimalistické perlové náušnice. Při běžném pracovním dni poslouží jako záruka elegance, ale když je doplníte ještě například perlovým náhrdelníkem Akoya, udělají vám dobrou službu i k honosné róbě.

Tip od profesionálů: Perly skvěle vyniknou v kombinaci s luxusními látkami. Sáhněte po hedvábné blůzce nebo kašmírovém svetru a doplňte třeba Akoya perlové pecky v bílém zlatě. Úspěch zaručen!

Jak se o perly starat a jak je skladovat

Když se rozhodnete, že perlové šperky vám nemůžou chybět, bude se vám taky hodit vědět, jak o ně pečovat. V první řadě je důležitá opatrnost, perly by se neměly dostat do kontaktu s parfémy, laky na vlasy ani jinou kosmetikou. Proto doporučujeme šperky s perlami vždy nasazovat až jako poslední krok, než se někam vydáte, a sundávat je hned po příchodu domů.

Ani dlouhodobě silné světlo nebo extrémní teploty perlám nesvědčí. Také se s nimi nikdy nesprchujte a dávejte pozor na ostré věci v jejich blízkosti. Nejlépe uděláte, když je budete skladovat vždy odděleně od ostatních šperků. Před uložením do krabičky či pytlíčku je můžete šetrně otřít navlhčeným hadříkem. Rozhodně však úzkostlivě neschovávejte perlové šperky na dně své šperkovnice – svědčí jim kontakt s pokožkou, ze které získávají vláhu, a o to jasněji se lesknou.

Jaké šperky s Akoya perlami jsou pro vás nejatraktivnější?

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky šperk, šperkovnice, Japonsko, Čína, Vietnam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechte se okouzlit Akoya perlami – proč by ve vaší šperkovnici neměly chybět?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.