Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

O historii vánočních trhů i nezbytnosti vánočního cukroví

PR článek

Léto sice ještě stále neskončilo a máme pocit, že Vánoce jsou ještě daleko. Ale když se podíváte do kalendáře, zjistíte, že Štědrý den je již za čtyři měsíce. A můžeme vám garantovat jediné, čtyři měsíce utečou jako voda.

Proto již nyní usedněte ke stolu a sepište si seznam nejenom všech nápadů na vánoční dárky, ale také seznam vánočního cukroví, které letos upečete. A abychom vás dostali do vánoční nálady, připravili jsme si pro vás článek o historii vánočních trhů i seznam nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví.

Historie vánočních trhů

Věděli jste, že historie vánočních trhů se datuje již do roku 1294? V tomto roce se uskutečnily trhy ve Vídni. V Rakousku se veliké oblibě těší i trhy v Salcburku. Ty se konaly již v patnáctém století, a i v té době se na nich prodávaly předměty, které mohly posloužit jako vánoční dárky.

Tradice Salcburských trhů byla v roce 1932 přerušena, ale naštěstí došlo v roce 1974 k jejich obnovení. Součástí vánočních trhů jsou stánky s občerstvením a nejrůznějšími dekoracemi. Vánoční trhy jsou skvělým místem, kde se dají na poslední chvíli koupit vánoční dárky.

Nejlepší české trhy

Pokud milujete vánoční atmosféru a popíjení svařeného vína u rozsvíceného stromečku na náměstí, nenechte si ujít ty nejlepší české vánoční trhy, které se každoročně konají na Staroměstském náměstí v Praze. Kromě krásných kulis, které jsou tvořeny architekturou, dotváří jejich atmosféru i vánoční strom, osvětlení a samozřejmě i neodmyslitelná vánoční vesnička.

Svařené víno, punč a klobásy

Kromě svařeného vína máte na vánočních trzích možnost ochutnat i griotku, horký grog, medovinu a vánoční punč. Popíjení si můžete obohatit ochutnávkou klobás, langošů, pečených kaštanů a samozřejmě i trdelníků. A jelikož se jedná o trhy, které jsou spjaty s Vánocemi, dá se na nich zakoupit i vánoční cukroví.

Vůně domácího vánočního cukroví

Ale i pokud pečení přes rok neholdujete, měli byste během podzimních a zimních měsíců udělat výjimku a alespoň několik druhů cukroví upéct. Když váš domov totiž zaplaví omamné aroma cukroví ze šlehačky, v tu chvíli teprve nastane ta pravá vánoční atmosféra. A které cukroví je v České republice to nejoblíbenější?

Zdroj obrázku: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Nejlepší vánoční cukroví

Samozřejmě, že v seznamu pěti nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví nesmí chybět vanilkové rohlíčky, měkké a nadýchané perníčky, linecké cukroví, vosí hnízda a kokosové kuličky. Čímž se dostáváme k tomu, že ne každý druh vánočního cukroví se musí nutně péct. Jestli máte obavy z práce s troubou, vyzkoušejte vosí hnízda. Jsou sice trochu pracná na vytvoření, ale není na nich co zkazit.

Kdy vznikla tradice vánočního cukroví

Historie vánočního cukroví sahá do 16. století. Jeho tehdejší podoba se ale s tou dnešní nedá vůbec srovnávat. Cukroví se skládalo z ovoce a mělo podobu figurek. Děti si s nimi nejprve hrály, protože nebyl takový nadbytek hraček jako nyní, a poté je snědly. A i funkce cukroví se lišila od té dnešní.

Dříve lidé věřili tomu, že pokud rodina nachystá cukroví, bude díky němu chráněna před temnými silami. Cukroví ve tvaru zvířat chránilo hospodářská zvířata, kruhové cukroví symbolizovalo slunce a mělo do domu přinést sluneční paprsky a zdraví. A v případě, že se cukroví peklo z vlastní mouky, přineslo příští rok velikou úrodu.

Doufáme, že jsme vás naladili na vánoční trhy a pečení cukroví a třeba vás i inspirovali k vyzkoušení nějakého nového druhu. Přestože léto teprve končí, nepodceňujte čas a buďte na Štědrý den připraveni. Čím dříve s přípravami začnete, tím více času budete mít na objevování vánočních trhů.

Ohodnoť článek

Štítky vánoční trhy, vánoční cukroví, historie, Štědrý den, Vánoce, vánoční dárky, svařené víno, Rakousko, Vídeň, Salzburg, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O historii vánočních trhů i nezbytnosti vánočního cukroví  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.