Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Proč byste neměli při jízdě na kole podcenit výběr cyklistického oblečení?

PR článek

Když se podíváte s přibývajícím teplem na cyklistické stezky, spatříte celé zástupy těch, kteří si jízdu na kole oblíbili. Je to příjemná fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, a tak není divu, že se jí lidé věnují. Zatímco v minulosti na kolo člověk sedal převážně v tom oblečení, které mu doma viselo ve skříni pro volný čas, současná doba nabízí oděv speciálně určený pro cyklistiku. Na co určitě byste neměli zapomenout?

Funkční prádlo je základem

Cyklistika patří mezi fyzicky náročné aktivity, u nichž se nezřídka zapotíte. A jet na kole v mokrém oblečení není právě moc příjemné. Zapomeňte proto na bavlněná trička a kalhoty a dejte přednost funkčním materiálům, které jsou přece jen o hodně vhodnější. Vyrábějí se nejčastěji z materiálu, který odvádí pot od těla, a je rychleschnoucí. Každý cyklista toto ocení jak v létě, když je horko, tak v zimě.

Základním oblečení je tedy první vrstva v podobě trička s krátkým, nebo dlouhým rukávem podle toho, jestli vyrážíte na kolo v létě, či v chladném podzimu nebo dokonce v zimě. Ještě předtím, než na sebe dáte funkční tričko, je však nutné myslet i na funkční prádlo sportovního střihu. To se přizpůsobí velice dobře tělu, nikde nestahuje a netlačí, takže je pohodlné a příjemně se nosí. Cyklistické oblečení by měly doplňovat i ponožky z prodyšného materiálu, protože chodidla v obuvi se poměrně rychle zpotí.

Na co si dát pozor při výběru pánského cyklodresu?

Pánské cyklodresy se prodávají nejen v černé barvě. Na kole by měl být člověk hlavně vidět, takže mezi cyklisty je možné spatřit ty, jež mají na sobě i výrazné odstíny. Z materiálu se velmi často cyklodresy šijí z polyamidu v kombinaci s elastanem, jenž dodá oděvu příjemnou pružnost. Tím se lépe přizpůsobí tělu, zároveň je měkký a nikde nestahuje, pokud si cyklista vybere vhodnou velikost.

Pánské cyklodresy se prodávají buď na rozepíná na zip nebo přes hlavu. Je na každém, aby zvážil, co mu bude lépe vyhovovat. Některé střihy mají i prodlouženou zadní část, aby cyklistovi netáhlo při jízdě na záda. Dres na kolo by měl být částečně přiléhavý, ale zase ne tolik, aby bránil proudění vzduchu a odvětrávání. Na trhu se prodávají modely s krátkým i dlouhým rukávem, aby bylo možné se vybavit pro každé roční období. Znamená to, že cyklista ve svém šatníku obvykle nebude mít jen jeden typ cyklodresu.

Na kole se pochopitelně cyklista neobejde bez kraťasů, jež se v současné době vyrábějí ve slim střihu, jenž obepíná tělo. Aby byla jízda na kole v kraťasech příjemnější, jsou vybavené vložkou v rozkroku, jež tlumí nárazy.

Při výběru sportovní obuvi na kolo dbejte na materiál podrážky

Nedílnou součástí výbavy na kolo je obuv, která by měla být z prodyšného materiálu, jestliže chcete jezdit převážně v létě. V zimě se naopak oplatí pořídit si boty s voděodolnou membránou, pokud nechcete, aby vám do bot natekla voda, když bude třeba pršet. Dámská sportovní obuv stejně jako pánská by měla mít kvalitní podrážku, která na žádném povrchu neklouže. Není právě dvakrát příjemné, když se noha z pedálu smekne pryč. Důležitá je také stélka, jež by měla být měkká a tlumit případné nárazy, o kterých není při jízdě na kole nouze.

Obuv na kole je nutné vybírat alespoň o půl čísla až o číslo větší, protože chodidlo pohybem nabude na objemu. Opravdu není dobré, pokud se špičky prstů dotýkají boty, protože by mohlo dojít k nepříjemným a bolestivým otlakům. Přitom ale platí, že chodidlo by mělo být v botě dobře zafixované a nemělo by se vyzouvat při pohybu paty směrem nahoru. Před koupí si oplatí si obuv vyzkoušet osobně v obchodě.

Ohodnoť článek

Štítky cyklistika, oblečení, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč byste neměli při jízdě na kole podcenit výběr cyklistického oblečení?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.