Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Znáte příběh zrodu dřevěné pelety?

PR článek

Uhlíkově neutrální a zároveň vysoce výhřevné dřevěné pelety se těší velké oblibě. Ale víte, jak tyto válečky vznikají? V následujících řádcích se dočtete o celém procesu, jehož výsledkem je zdroj komfortního tepla pro váš domov.

Pelety na topení mají počátek v lese

V lesních porostech plných jehličnatých stromů probíhá pravidelná těžba dostatečně starých exemplářů. Vytěžené kmeny se zbaví větví, zakrátí a stáhnou na místo, odkud je odvezou do pilařských závodů. Tam ještě čerstvé dřevo zpracují na truhlářský materiál. Při řezání zůstávají zbytky v podobě pilin, hoblin a štěpky, které tvoří až 30 % hmoty původního kmene. Tato biomasa je zdrojem pro produkci dřevěných pelet.

Recyklací vzniknou dřevěné peletky

Odpadní surovina musí v krátké době projít intenzivním proschnutím v rotační sušičce, protože obsahuje velké množství vody. Jen suchá dřevní hmota v sobě transformuje silnou energii lesa do pelet. Následuje rozdrcení na drobné kousky, které jsou připravené na přeměnu v dřevěné pelety. Těsně před samotným stlačením se surovina navlhčí. Tím se usnadní náročný průchod celým strojem, který připomíná velký mlýnek na maso.

Dřevěné pelety pod tlakem

Lehce navlhčený materiál se stlačuje v postupně se zužujících kanálcích o konečném průměru 6 mm. Tlak a zvýšená teplota napomohou ke zkapalnění ligninu, který dřevní hmota přirozeně obsahuje. Díky jeho jedinečným vlastnostem se jednotlivé kousky dřeva na konci procesu a po zchladnutí spojí. Drobné válečky o délce až 40 mm jsou pevné. I proto musí po svém zrodu pelety na topení odpočívat. Celý příběh končí zabalením do jednotlivých pytlů o váze 15 kg a cestou k vašemu automatickému kotli.

Proč jsou dřevěné pelety ekologické?

Topení peletami považujeme za uhlíkově neutrální proces. Neuvolní se víc oxidu uhličitého, než kolik si během růstu uložil stromu ve kmeni. Nulový obsah aditiv, lepidel a laků zabrání znečištění ovzduší nebezpečnými chemickými látkami, jako jsou uhlovodíky nebo oxidy síry. Pro výrobu pelet není vykácen žádný strom navíc. Lesy se po těžbě okamžitě obnovují vysazením nových semenáčků. Zakoupením pelet se staráte o svůj tepelný komfort s ohledem na životní prostředí.

Dřevěné pelety musí splnit normy

Vlastnosti pelet hlídá norma kvality pod označením ISO 17225-2. Na jejím základě probíhají přísné laboratorní zkoušky, a pokud drobné válečky splní vysoké standardy, dostanou certifikát s označením ENplus A1. Ten zaručí vysokou výhřevnost a účinnost spalování. Ceny pelet se drží stabilně s ohledem na situaci na trhu a máte jistotu optimální kvality. Certifikace funguje i jako ochrana automatického kotle před vysokým obsahem popela a tvorbou strusky.

Chcete si pořídit k přírodě šetrné dřevěné pelety?

Potřebujete poctivé certifikované pelety pro nadcházející topnou sezónu? E-shop Drevenepelety.cz je má skladem a doručí je až před bránu vašeho domova. Sortiment pochází od mnoha renomovaných výrobců, vždy se zárukou kvality. Doprava je po České republice zdarma.

Ohodnoť článek

Foto Freepik

Štítky peleta, topení, kmen, těžba, les, Česko

Znáte příběh zrodu dřevěné pelety?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.