Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak probíhá umělé oplodnění krok za krokem?

PR článek

Počet párů, kteří v poslední době vyhledávají reprodukční centra v Česku stále narůstá. Díky asistované reprodukci přijde na svět v průměru přibližně pět procent narozených dětí. Moderní metody léčby dnes rychlost a úspěšnost asistované reprodukce neustále zvyšují. Zkušení odborníci vás provedou postupně od vstupní konzultace až po transfer embrya. Co vás tedy čeká?

Výběr reprodukčního centra

Prvním krokem je výběr reprodukčního centra. Center asistované reprodukce je v České republice několik, ale doporučujeme vybírat i s ohledem na vzdálenost. Na kliniku budete dojíždět častěji, ať už na konzultace či vyšetření. Zaměřte se na úspěšnost, zkušenosti a recenze. Jedním z úspěšných reprodukčních center je Repromeda, kterou najdete v Brně a v Ostravě. 

Vstupní konzultace

Po objednání vás bude čekat vstupní konzultace, kde s lékařem projdete osobní i rodinnou anamnézu. Lékař projde všechna vyšetření, která máte za sebou a navrhne další postup. Na úvodní schůzce dostanete také prostor pro vaše dotazy. Dozvíte se ceny a možnosti spoluúčasti zdravotní pojišťovny. Celkově strávíte na schůzce přibližně 45 až 60 minut. 

Vyšetření ženy a muže

Dalším krokem je vyšetření páru. U mužů se provádí spermiogram, který je zásadní pro návrh dalšího postupu. U žen se provádí ultrazvukové vyšetření malé pánve a gynekologické vyšetření. Tato vyšetření ženy znají z běžné prohlídky u gynekologa. Dále se vyšetřuje hormonální profil, který odhalí možné poruchy s menstruačním cyklem nebo s ovulací. 

Průběh umělého oplodnění

Po vstupní prohlídce a vyšetření je lékařem doporučena vhodná léčba. Nejčastěji to je IVF léčba neboli umělé oplodnění. V praxi se jedná o mimotělní oplodnění vajíček partnerovými spermiemi. 

1. Hormonální stimulace ženy

Hormonální stimulace způsobí, že ve vaječnících dozraje vyšší počet vajíček. Nutností je aplikace stimulačních léků. Stimulace trvá 10 až 12 dní. Během této doby musíte chodit na pravidelné kontroly.

2. Odběr vajíček a spermií

Následně přichází na řadu odběr vajíček a spermií. Vajíčka se odebírají pomocí punkční jehly, která minimalizuje riziko komplikací. Odběr spermií probíhá masturbací do sterilní nádoby. 

3. Oplodnění vajíček a kultivace embryí

Další krok se provádí v embryologické laboratoři, kde probíhá umělé oplodnění. Embryolog zhodnotí kvalitu vajíček a oplodní je spermií. Vhodnost spermie se posuzuje na základě laboratorních vyšetření, potřeb pacientů a parametrů zjištěných ze spermiogramu. Po oplození přichází na řadu kultivace embryí. Kvalitní embrya lze dále zmrazit pro budoucí použití. Používají se také v případě neúspěšného transferu, díky čemuž nemusí pár provádět nové odběry. 

4. Embryotransfer - přenos embrya

Posledním krokem je samotný přenos embrya do dělohy ženy. Jedná se o jeden z nejdůležitějších kroků v IVF léčbě. Tento ambulantní zákrok je krátký a bezbolestný. Embrya se přenáší pátý až šestý den od oplození vajíček. Existují dvě varianty – čerstvý transfer a nebo transfer zmražených vajíček (KET). V Repromedě se provádí varianta dva z důvodu vyšší úspěšnosti. Zpravidla se přenáší pouze jedno embryo. Přenos více embryí nezvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Před zákrokem někteří specialisté doporučují akupunkturu, která uvolní oblast malé pánve pro snazší zavedení embrya. Více tipů by vám měl dát váš lékař. 

5. Těhotenský test

Těhotenský test si ženy dělají zpravidla po 14 dnech. Během těchto dní by měla žena spíše relaxovat a odpočívat. Doporučuje se vynechat tělesnou zátěž a omezit pohlavní styk. Pokud je test pozitivní, provádí se další testy a kontroly. V případě negativního testu doporučuje lékař další postup. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky asistovaná reprodukce, embryo, vejce, spermie, lékař, léčba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. V době vlády vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické mafie není klid na přirozený život. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, citát mužíka s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny energií, vody, všeho, třetinové mzdy opravdu pracujících lidí, neschopná,,vláda". Mafie jedná podle vzoru udat a ukřižovat Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, otrokářství, lichva, válčení, zbrojení. Z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, upalovali reformátory, vědce, bylinkářky, knihy. Pojďte všichni ke všem volbám tu vražednou mafií poslat do toho jejich pekla kterým straší lidi stovky let !

Středa, 22. listopadu 2023, 02:01Odpovědět

Marie Glanczová

A cena?

Středa, 22. listopadu 2023, 00:57Odpovědět

Jak probíhá umělé oplodnění krok za krokem?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.