Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vybrat rukavice na lyže?

PR článek

Lyžařské rukavice jsou jedním z doplňků, bez kterého se na horách zkrátka a dobře neobejdeme. Volba správných rukavic se může jevit jako jednoduchá volba, i zde však najdeme pár věcí, na které je dobré se při výběru zaměřit.

Typy rukavic

Jako první bychom si měli odpovědět na otázku jaký typ rukavic sháníme. Mezi základní rozdělení patří rukavice prstové, palcové a tříprstové. Jaké rozdíly mezi nimi najdeme? Každý typ nabídne různý poměr mezi volností v prstech a tepelným komfortem.

Rukavice prstové poskytnou největší volnost pohybu v prstech, což vám usnadní manipulaci, když potřebujete například nastavit přezky, nebo zandat skipass či drobné do kapsy. Některé rukavice mají dokonce konečky prstů opatřeny speciálním materiálem, který vám dovolí ovládat dotykové zařízení. Většinou se pak obejdete bez nutnosti rukavice sundávat.

Palcové rukavice zase vynikají lepším tepelným komfortem. Díky tomu, že prsty sdílí jeden prostor, lépe drží teplo i při menší izolaci. Nevýhodou je horší manipulace. Přístup do kapes, nastavování bot nebo lyžařských brýlí je přeci jen o kus více krkolomné a rukavice budete častěji sundávat.

Pro ty, kteří by rádi získali část výhod z obou druhů, existují rukavice tříprstové. Ty patří mezi takový hybrid, mají oddělený palec a ukazováček pro lepší manipulaci, zbylé tři prsty jsou v jedné komoře pro vyšší tepelný komfort. Jedná se tak o kompromis mezi rukavicemi prstovými a palčáky.

Membrána a materiál

Zimní rukavice jsou nejčastěji vyráběny ze syntetických materiálů jako jsou nylon nebo polyester. Důvod je prostý, tyto materiály jsou méně nasákavé a zároveň velmi prodyšné. U kvalitních rukavic by měl být navíc povrch opatřen voděodolnou membránou. Existuje jich celá řada, jistě jste již slyšeli například o membráněGore-Tex. Nejedná se však o jedinou možnost, spousty výrobců zapracovalo na vývoji membrány vlastní a neméně kvalitní.

Podšívka a vyjímatelná vložka

Podšívka je extra vrstva materiálu uvnitř rukavic a přispívá k lepší tepelné izolaci a komfortu. Kvalitní podšívka zpravidla používá prodyšný syntetický materiál či vlnu, které odvádějí přebytečnou vlhkost od pokožky přes membránu a svrchní vrstvu rukavic ven.

Při výběru rukavic si také rozmyslete, zda hledáte model, který má vyjímatelnou vložku. Takové vložky můžete využít během teplého dne na svahu či jako klasické rukavice do města. Samostatná vložka se hodí i jako extra vrstva pro chladnější dny a dovolí Vám sundat vnější vrstvu rukavic, když potřebujete snadněji manipulovat prsty v tenčím a flexibilnějším páru rukavic. 

Délka manžety

Manžeta rukavic slouží k zamezení vniknutí sněhu do rukavic nebo do rukávu. Obecně se dá říci, že rukavice budou mít buď manžetu krátkou (pod bundu) anebo delší (se stahováním přes rukáv bundy). Délka manžety bývá odrazem toho, v jakých podmínkách jezdíte, ale i toho v čem se cítíte dobře a na co jste zvyklí.

Pro jízdu v hlubokém sněhu, v chladnějších podmínkách a pro lidi co mají rádi vyšší tepelný komfort doporučujeme rukavice s manžetou přes bundu. Krátké rukavice, které končí v oblasti zápěstí nabídnou o kus větší svobodu pohybu, ale méně chrání před vniknutím sněhu. Jsou proto více vhodné do stálých a teplejších podmínek. Jak jsme však zmínili výše, tady se jedná především o osobní preferenci.

Dětské rukavice

Dětské modely vycházejí ze stejného technického základu jako rukavice pro dospělé. A jestli se při výběru rukavic máte zaměřit na kvalitní membránu, tak u dětských modelů to platí dvojnásob. Stejně tak doporučujeme pro menší děti vybírat převážně palčáky nebo prstové rukavice s bohatým zateplením a dlouhou manžetou přes bundu. 

Další vychytávky

Na co dalšího se můžete při výběru rukavic zaměřit?

  • stěrka na brýle – gumový hrazdička na rukavici, která slouží k čištění skla na brýlích
  • chránič zápěstí – některé vyšší řady rukavic mají v sobě zabudovaný chránič zápěstí
  • stěrka na nos – kus měkkého materiálu na palci u rukavic, který slouží k otírání oroseného nosu
  • předohýbané prsty – prsty rukavic, které jsou z výroby ohnuté do úchopu. Slouží pro snadnější úchop hůlek nebo třeba kotvy
  • zesílené švy – dvojitě prošité švy na kriticky namáhaných místech
  • polstrování – zesílení rukavic na vnější straně, které slouží jako ochrana před nárazem
  • kapsa – menší kapsička na drobnosti

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat rukavice na lyže?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.