Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lipavský předvolal na ministerstvo íránského velvyslance kvůli útoku na Izrael

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes rozhodl o předvolání íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma kvůli útoku na Izrael. Uvedl to na sociální síti X. Česká diplomacie podle ministra jasně tlumočila íránskému vedení, že útokem na Izrael překročilo veškeré hranice.

Íránský režim cíleně ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu. To vše s tichým souhlasem svých ruských přátel, dodal Lipavský.

Na úřadě s velvyslancem hovořila vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Lipavský o předvolání rozhodl v návaznosti na íránský útok na Izrael, o víkendu zaútočil více než 300 drony a raketami v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. I díky zapojení zahraničních partnerů Izraele do obrany útok nezpůsobil významnější škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu.

Útok už o víkendu odsoudili český premiér Petr Fiala (ODS), prezident Petr Pavel a další čeští politici. Fiala chce o posledním vývoji na Blízkém východě mluvit také na své návštěvě Spojených států, kde se má dnes setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Jan Lipavský

Štítky ČR, Írán, Izrael, diplomacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Šátava

Lipavský je trapný. Arabům jsme úplně ukradený. Jsme jak ratlík který štěká na velké psy, ale když ti na něj zavrčí tak se začnou schovávat páníčkovi za nohy.

Pátek, 19. dubna 2024, 09:25Odpovědět

Lipavský předvolal na ministerstvo íránského velvyslance kvůli útoku na Izrael  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.