Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

PRŮZKUM: Letos chce za zážitky vydat více peněz než loni 58 procent Čechů

V letošním roce chce za zážitky vydat více peněz než loni 58 procent Čechů, 32 procent jich hodlá své výdaje ponechat na podobné úrovni. Vyplývá to globálního průzkumu společnosti Mastercard, do kterého se v Česku zapojilo více než pět stovek lidí.

Češi se pro letošní rok zajímají ze všeho nejvíce o cestování, a to 51 procent. Zážitky v přírodě jich uvedlo 39 procent, wellness a lázně 34 procent, hudební festivaly 33 procent, zábavní parky 27 procent, kulinářské požitky, filmové festivaly, památky UNESCO a historická místa po 23 procentech a sportovní podniky 21 procent.

Při zjišťování, proč mají výdaje za zážitky přednost, vyšlo najevo, že lidé si cení jejich nehmatatelných přínosů. Téměř čtyři z pěti respondentů uvedli, že výdaje za zážitky za to obvykle, nebo dokonce vždy stojí. Naproti tomu jen tři procenta dotazovaných mínila, že jen málokdy nebo vůbec nikdy zážitek za vynaložené peníze nestojí. Pětina českých spotřebitelů cíleně ve svém rozpočtu šetří na výdaje za zážitky.

Zhruba třetina respondentů v Česku také uvedla, že na zážitky mají ty nejlepší vzpomínky. Více než každý čtvrtý přiznal, že díky zážitkům získal nový pohled na svět. Bezmála 30 procent souhlasilo s tím, že zážitky, jako je cestování na nová místa, návštěva kulturního podniku či společné jídlo v restauraci, prožívané spolu s dalšími lidmi jsou velmi obohacující.

Hledání nových zážitků je také hnacím motorem zájmu o cestování. "Plných 22 procent Čechů odpovědělo, že je to hlavním důvodem k cestování, a více než čtyři z deseti zmínili zájem cestovat do jiné země, případně na jiný kontinent, právě proto, aby si dopřáli zážitek, o který stojí," uvedla generální ředitelka Mastercardu pro ČR a Slovensko Jana Lvová.

Přesun útrat od materiálních předmětů k zážitkům podporují i data Ekonomického institutu Mastercardu. Ta ukazují, že podíl výdajů za zážitky, jako je cestování nebo stravování v restauracích, na celkových výdajích vzrostl v celosvětovém měřítku loni na 22 procent. V roce 2019 se pohyboval kolem 19 procent. Podíl výdajů připadajících na zboží se nezměnil.

"V posledních letech byli spotřebitelé vystaveni těžkému rozhodování ohledně vlastních výdajů. S postupným oslabováním nepříznivých vlivů inflace a vysokých úroků se dá předpokládat, že spotřebitelé budou svou znovunalezenou kupní sílu směřovat do výdajů za zbytné nákupy. Výrazný zájem o významné události, které se letos v Evropě odehrají, ať půjde o sportovní podniky, koncertní turné nebo mezinárodní filmové festivaly, s největší pravděpodobností povede k tomu, že výdaje za zážitky budou opět vysoké,“ upozornila hlavní ekonomka institutu pro Evropu Natalia Lechmanova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, finance, rekreace, turistika, peníze, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Letos chce za zážitky vydat více peněz než loni 58 procent Čechů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.