Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Opoziční ANO vyhrálo obecní volby ve většině statutárních měst

Ve většině statutárních měst vyhrálo letošní obecní volby opoziční hnutí ANO. Ze 13 krajských měst má hnutí někdejšího premiéra Andreje Babiše jisté vítězství v sedmi z nich, v dalších dvou k vítězství pravděpodobně míří - v Plzni spolu s nezávislými. Ve zbylých čtyřech krajských městech uspěly, či patrně uspějí vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, v Brně koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL. V Českých Budějovicích zvítězila ODS.

Hnutí ANO vyhrálo v Hradci Králové, v Jihlavě, v Karlových Varech, v Olomouci, v Ostravě, v Ústí nad Labem a ve Zlíně. Vedle Plzně mířilo k vítězství v Pardubicích.

V obecních volbách před čtyřmi lety ANO vyhrálo v 11 krajských městech. V Praze zvítězili občanští demokraté a v Liberci SLK.

Z dalších 14 statutárních měst, tedy těch, v jejichž čele stojí primátor, vyhrálo ANO v nynějších volbách v devíti z nich. V Mladé Boleslavi hnutí kandidovalo s Volbou pro Mladou Boleslav. Ve Frýdku-Místku zvítězilo uskupení Naše město F-M. V Kladně obhájila první místo Volba pro Kladno, v Mostě hnutí ProMOST a v Třinci kandidátka Osobnosti pro Třinec. V Karviné opět vyhrála ČSSD.

Před čtyřmi lety uspěla ve trojici z těchto 14 statutárních měst ODS. Vyhrála tehdy v Jablonci nad Nisou, v Mladé Boleslavi a v Teplicích. Ve Frýdku-Místku zvítězila ČSSD.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, volby, obce, výsledky, ODS, ANO 2011, statutární město, TOP 09, koalice, KDU-ČSL, Starostové pro Liberecký kraj, Praha, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Opoziční ANO vyhrálo obecní volby ve většině statutárních měst  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.