Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SEYO 2024 – Píseň pro Zemi. Když hudba prospívá mladým lidem a naší planetě

PR článek, aktualizováno 4. března 2024, 11:46

Praha 4. března 2024 (PROTEXT) - V termínu od 13. – 20. července se v italském Pesaru, hlavním městě kultury letošního roku, uskuteční již osmý ročník mezinárodního hudebního setkání #SEYO2024. Sistema Europe Youth Orchestra je instrumentální těleso 150 mladých a talentovaných hudebníků, kteří se v létě sjedou z 19 různých evropských států a svoji týdenní intenzivní přípravu zakončí koncertem v Cantiere Rossini. Repertoár zahrnuje, mimo jiné, také Vltavu slavného českého skladatele Bedřicha Smetany, od jehož narození letos uplyne 200 let.

Českou republiku budou v Itálii zastupovat 4 mladé hudebnice Nadačního fondu Harmonie

„Hudba je pro život nezbytná. Může ho změnit, zlepšit a v některých případech i zachránit.“ Tato věta vítá návštěvníky webových stránek sdružení LiberaMusica, které bylo založeno v Pesaru v roce 2015. Takto smysluplná a nadšená slova maestra Claudia Abbada plně odrážejí poslání sdružení LiberaMusica: podporovat sociální integraci dětí prostřednictvím hudby. Cíl, který pochází ze zámoří, z Venezuely, kde se v roce 1975 zrodil sociální projekt a vzdělávací model El Sistema, který vymyslel venezuelský hudebník a aktivista José Antonio Abreu a který dal vzniknout velmi úspěšným mládežnickým orchestrům po celém světě. Abbado byl jedním z největších podporovatelů El Sistemy a od roku 2009 pomáhal prosazovat její zavedení v Itálii. Hudba se prostřednictvím kolektivních a harmonických projevů, jako je orchestr a sbor, stává „školou společnosti“, která je přístupná všem a podporuje vášeň, odhodlání a talent. LiberaMusica je jednou z mnoha asociací, které se v Evropě zrodily v návaznosti na projekt El Sistema José Antonia Abreua, a letos bude mít tu čest hostit a koordinovat v Pesaru prestižní výroční setkání SEYO 2024, které se koná již poosmé.

SEYO

SEYO, což je zkratka pro Sistema Europe Youth Orchestra, je instrumentální a inkluzivní těleso 150 mladých a talentovaných hudebníků ve věku od 10 do 18 let. Jeho členové pocházejí z institucí, které jsou součástí sítě Sistema Europe založené v roce 2012, jež sdružuje organizace a projekty inspirované venezuelskou El Sistemou a spojuje více než 100 členů v otevřené síti a strukturované asociaci. Na SEYO 2024 bude zastoupeno více než 30 evropských národů.

Mezi evropskými hlavními městy, která hostila předchozí ročníky ve velkolepých prostorách, jako je Teatro alla Scala v Miláně, Royal Festival Hall v Londýně nebo Amfiteátr Heroda Attika v Aténách, jsou Londýn, Madrid, Istanbul a Atény. V roce 2024 byla pro pořádání akce vybrána provincie Pesaro-Urbino, a to v roce, který bude pro Pesaro, italské hlavní město kultury, velmi výjimečný: příští velký koncert SEYO se uskuteční 20. července v Cantiere Rossini, supermoderní loděnici ze skla, hliníku a dřeva, která spojuje nebe a podzemí a může se proměnit v překvapivý koncertní sál. Přesto bude netrpělivě očekávaný večer 20. července jen špičkou ledovce hudebního letního tábora, který se uskuteční od 13. do 21. července. Hudebníci SEYO, kteří přijedou z 19 různých evropských zemí, přijedou týden před koncertem spolu se svými učiteli, s renomovanými lektory, kteří budou dohlížet na jednotlivé hudební sekce, a s dirigenty včetně spoluzakladatele SEYO Etienna Abelina. Všichni budou společně bydlet v kolejích Urbinské univerzity, aby sdíleli vzrušující zážitky ve jménu hudby a sociálního aktivismu.

Ekologický aspekt akce SEYO 2024

Název tohoto ročníku zní „Píseň pro Zemi“. Záměrem je zdůraznit hodnotu hudebního vzdělávání také pro zvyšování povědomí o udržitelnosti životního prostředí a boji proti klimatickým změnám, vždy v kontextu sociální spravedlnosti. Vzhledem k volbě střední Itálie, která byla v nedávné době zasažena katastrofálními klimatickými jevy, jako jsou zemětřesení a záplavy, bude organizace celé akce věnovat zvláštní pozornost přírodě, která nás obklopuje, počínaje výběrem hudebních skladeb, které se zaměřují na toto téma, ale také výběrem místa konání Cantiere Rossini - místa velmi blízkého nulovým emisím - a také využitím ekologických dopravních prostředků, bezodpadových postupů, ekologicky udržitelného cateringu, opakovaně použitelného zboží a dalších ekologických iniciativ.

Umělecká stránka akce SEYO 2024

Repertoár závěrečného koncertu 20. července v Cantiere Rossini bude sahat od srdce evropské klasické a symfonické hudby až po jihoamerické lidové tradice. Programem posluchače provede hudební kritik Guido Barbieri, který speciálně pro SEYO 2024 napsal dramaturgii na téma udržitelnosti a přírody. Pro zdůraznění ekologického aspektu akce bude scéna koncertu v Cantiere Rossini obohacena o kreativní využití recyklovaných materiálů, které mladí protagonisté nasbírali ve spolupráci s projektem Magazzini Rossini Operního festivalu a scénografkou Alessandrou Solimene z Říma.

Ambasador akce SEYO 2024

Mezi ambasadory SEYO 2024 patří slavná americká mezzosopranistka Joyce DiDonato, aktivistka a dlouholetá podporovatelka vzdělávacího projektu El Sistema, a zejména jeho národní verze v Řecku, kde se hnutí snaží přinášet hudbu, naději a inspiraci tisícům dětí, včetně uprchlíků. Joyce nedávno procestovala svět se svým představením EDEN, které zkoumá spojení mezi hudbou, přírodou a životním prostředím, a sklidila velký ohlas. Na pódiu se představí také dvě renomované dirigentky: Francouzka Charlotte Politi a Kolumbijka Ana María Patiño-Osorio.

Vstup na koncert je zdarma, ale rezervace je nutná. Podrobnosti budou oznámeny přibližně měsíc před akcí.

Kontakt:

Irena Nováková

E-mail: info@nfharmonie.cz

Facebook: @NadacniFondHarmonie

Instagram: @nfharmonie

web: www.nfharmonie.cz

Hashtagy:

#SEYO2024

#NFHarmonie

#SistemaEurope

#LiberaMusica

#SongfortheEarth

#MusicforthePlanet

#ElSistema

#musicforsocialinclusion

#musicandnature

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SEYO 2024 – Píseň pro Zemi. Když hudba prospívá mladým lidem a naší planetě  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.