Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stát za prohrané covidové soudy vyplatil přes milion korun

Ministerstvo zdravotnictví muselo zaplatit za prohrané soudy kvůli proticovidovým opatřením protistranám soudních sporů přes milion korun. Píše o tom dnešní deník MF Dnes. Podle listu vedl resort kvůli covidovým opatřením do poloviny ledna 226 soudních sporů, z nich 169 vyhrál a 57 prohrál. Například Nejvyšší správní soud rozhodl jen mezi loňským dubnem a červencem patnáctkrát v neprospěch ministerstva, při odůvodnění svých verdiktů uvedl, že ministerstvo jeho rozsudky systematicky ignoruje.

"Ministerstvo dosud na náhradách nákladů řízení v rámci soudních sporů týkajících se opatření obecné povahy vydávaných ministerstvem zdravotnictví vyplatilo 1,1 milionu korun," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Jde mimo jiné o peníze, které ministerstvo zaplatilo za advokáty protistraně.

Nejvyšší správní soud například loni v dubnu označil za nezákonné opatření, které ukládalo povinnost testovat zaměstnance na covid. Jen o několik dní později pak zrušil celé mimořádné opatření ministerstva, které omezovalo provoz obchodů a služeb a setkávání lidí. V květnu pak zrušil třeba regulaci provozu restaurací, heren a kasin. V případě hned několika verdiktů Nejvyšší správní soud rušil opatření, které bylo mezitím nahrazeno jiným, podobným nařízením. Soud navíc ministerstvu nechával čas na to, aby opatření udržel určitou dobu v platnosti, rozsudek měl většinou odloženou účinnost o několik dní.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po sérii soudních proher zadal na ministerstvu kontrolu. Server iROZHLAS.cz loni v září uvedl, že po auditu na ministerstvu zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření později zrušených soudy budou mít odpovědní úředníci snížené platy. Postih se mimo jiné týkal náměstka pro legislativu Radka Policara, který byl formálně zodpovědný za přípravu opatření. Policar svou práci obhajoval, ministerstvo podle něj nikdy nenavrhovalo žádné opatření s vědomím, že ho soud prohlásí za nezákonné.

Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) soudní prohry v minulosti kritizoval. "Pokud vláda chce, aby lidé opatření dodržovali a soudy je nemusely rušit, musí u jejich tvorby používat hlavu a neporušovat zákony. Vládě to říkáme opakovaně," napsal loni v srpnu na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, vláda, soud, soudní spor, Nejvyšší správní soud České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Mladá fronta DNES, Adam Vojtěch, Vlastimil Válek, ANO 2011, TOP 09, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát za prohrané covidové soudy vyplatil přes milion korun  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.