Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Šíření epidemie dál zpomaluje, za pátek přibylo necelých 12 400 případů

V pátek testy v Česku potvrdily 12 386 případů nákazy novým typem koronaviru. Bylo to zhruba o 5300 případů méně než před týdnem a zároveň nejnižší počet v pracovním dni od poloviny listopadu. Sedmidenní incidence poprvé po třech týdnech klesla pod 900 případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo v pátek 6222 pacientů s covidem, v mezitýdenním srovnání přibližně o 800 méně. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůsty počtu nakažených klesají v mezitýdenním srovnání devátým dnem v řadě. Od začátku týdne testy prokázaly celkem 77 837 případů, zatímco za pět pracovních dní předchozího týdne to bylo 97 tisíc případů.

Týdenní incidence v Česku klesla na 889 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejhorší epidemická situace je ve Zlínském kraji a na Vysočině, kde je incidenční číslo stále vyšší než 1000. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj se 419 nově potvrzenými případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Dušek: Nákaza se nešíří víc ve školách, jenom ji lépe zachytáváme testy

Epidemie koronaviru se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími věkovými skupinami. Jenom se u nich díky plošnému testování víc zachytávají pozitivní případy a lépe...

Mírně klesá také zátěž nemocnic. V pátek bylo hospitalizovaných 6222 lidí s covidem, z toho 1067 v těžkém stavu. Oproti stejnému dni předchozího týdne klesl počet covidových pacientů o 804 byl nejnižší za téměř dva poslední týdny.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo více než 2,3 milionu lidí. Přibližně 86 procent z nich se již uzdravilo, naopak 34 377 lidí s prokázaným covidem zemřelo. Za prosinec zatím přibylo do statistik téměř 1100 úmrtí, v průměru 108 za den. Je to více než v listopadu, kdy na každý den připadalo 81 případů úmrtí.

Zdravotníci v Česku v pátek aplikovali 94 732 dávek očkování, které by mělo zabránit těžkému průběhu nemoci. Od začátku vakcinace bylo lidem podáno 14,3 milionu dávek. Ukončené očkování má v Česku zhruba 6,5 milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkování, Zlínský kraj, Kraj Vysočina, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření epidemie dál zpomaluje, za pátek přibylo necelých 12 400 případů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.