Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Děti mezi 12 a 15 lety se budou moci očkovat proti covidu od 1. července

Registrace k očkování proti koronaviru se dětem mezi 12 a 15 lety otevře 1. července, informoval premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích. Do očkovacích center, kde mimo jiné bude muset být přítomen pediatr, děti doprovodí zákonní zástupci, nejčastěji tedy rodiče. Vakcíny budou moci centra podávat ihned po 1. červenci, doplnil Babiš. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes uvedl, že v polovině července by chtěl umožnit očkování všem, kteří pro vakcínu přijdou, bez předběžné registrace.

Ukončené očkování proti covidu-19 má v Česku víc než 2,5 milionu lidí. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo za téměř půl roku od začátku vakcinace zhruba 4,7 milionu obyvatel, to je asi 44 procent populace. Právě proočkovanost je podle odborníků hlavním důvodem, proč epidemie v posledních týdnech ustupuje. V sobotu přibylo v Česku 63 případů koronaviru, nejméně za první víkendový den od loňského 11. července.

Babiš apeloval na mladé, ale i ostatní obyvatele Česka, aby se očkovat nechali, a to i v souvislosti s informacemi o šíření nové mutace koronaviru označované delta. Stejně jako Vojtěch hovořil o takzvané diskriminační metodě testování PCR, na jejímž základě je možné zjistit neobvyklost mutace viru a později vzorek sekvenovat. Sekvenací se zjišťuje mutace viru, z čehož lze vysledovat jeho rizikovost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky ČR, koronavirus, vláda, očkování, Andrej Babiš, COVID-19, ANO 2011, Adam Vojtěch, Česko, mutace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti mezi 12 a 15 lety se budou moci očkovat proti covidu od 1. července  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.