Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podnikatelé budou moci žádosti do COVID 2021 podávat od 12. dubna

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo výzvu k programu podpory COVID 2021. Podnikatelé zasaženi v souvislosti s pandemií koronaviru propadem tržeb alespoň 50 procent budou moci žádosti podávat od 12. dubna do 31. května. Získat budou moci příspěvek 500 korun na zaměstnance na den za období od 11. ledna do 31. března. Pro podnikatele je připraven i alternativní program COVID Nepokryté náklady. Výzvu k němu resort vyhlásí ve čtvrtek. Novinářům to sdělila mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Nové dva programy nahradí dosavadní specifické dotační tituly jako COVID nájemné nebo COVID gastro uzavřené provozovny. Program COVID 2021 právě navazuje na COVID gastro, ve kterém měli podnikatelé nárok na 400 korun na zaměstnance za den uzavření. MPO v něm udělalo i další úpravy. "Platit bude pro všechny podniky s minimálním propadem tržeb v porovnání s loňským nebo předloňským lednem a únorem o 50 procent, nejen uzavřené. Pokud má firma do tří zaměstnanců, minimální částka bude vždy 1500 korun, ať už má jednoho nebo tři pracovníky, to znamená, že tento podnikatel získá 45 tisíc korun za měsíc," řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podpora bude poskytována na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, služby jako je leasing, odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru či režijní náklady.

COVID 2021 budou moci žadatelé kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus, není ale slučitelný s novým kompenzačním bonusem pro živnostníky. Podnikatelé si budou muset vybrat buď COVID 2021 nebo COVID Nepokryté náklady. MPO připravilo letáky se srovnání obou dotačních titulů. Zároveň není umožněno souběžné čerpání s programem COVID ubytování II. Provozovatelé ubytovacích provozů, kteří tuto pomoc využili, budou mít nárok na dotaci z COVID 2021 až od 23. ledna, místo 11. ledna.

Na dotační titul se vztahuje tzv. dočasný rámec Evropské komise. Jedná se o maximální sumu z veřejné podpory, kterou může jeden žadatel získat. Limit je 1,8 milionu eur (asi 47 mil. Kč). Sčítá se pomoc z dalších "covidových" programů i podpora poskytnutá tzv. propojeným podnikům.

Profesní organizace nové programy pomoci kritizují, mnohé firmy na podporu podle nich nedosáhnou. Znevýhodňuje podnikatele, kteří se snažili činnost zachránit, vybudovali e-shop nebo prodávají přes výdejní okna. Snížili tak propad a podmínku vstupu do programu nesplní, uvedly dříve.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, COVID-19, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, pandemie covidu-19, dotace, Evropská komise, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelé budou moci žádosti do COVID 2021 podávat od 12. dubna  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.