Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nouzový stav v krajích bude pokračovat. Vláda souhlasí s návrhem hejtmanů

, aktualizováno 14. února 2021, 17:30

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 dál platit nouzový stav. Po nesouhlasu Sněmovny s vládní žádostí o jeho prodloužení skončí aktuální stav nouze o půlnoci. Hejtmani se ale dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nového na dva týdny. To také dnes vláda potvrdila. Malé obchody a provozovny zůstávají i nadále uzavřeny. Od pondělí dojde ke zrušení omezení úředních hodin na úřadech.

Hejtmani se v neděli dohodli, že vládu požádají o vyhlášení čtrnáctidenního nouzového stavu. Ve svém usnesení Asociace krajů označila žádost za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady. Vyhlášení nouzového stavu je i přesto podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti šíření covidu-19.

„Dohodli jsme se na dalším společném postupu v situaci, která je z epidemiologického hlediska velmi složitá. Při pokračování nouzového stavu je priorita návrat dětí do škol, úpravy opatření budeme průběžně konzultovat s kraji,“ shrnul v neděli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Obchody zatím neotevřou

Hejtmani, kteří vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní, žádají, aby se 1. března začaly děti vracet do škol. Ke stejnému datu má vláda zajistit, aby firmy mohly začít testovat zaměstnance na covid a dostaly na to peníze od státu. Od 15. února končí omezení úředních hodin na úřadech, aby se netvořily fronty. Hejtmani chtějí, aby je vláda informovala, jak uvolní pravidla v obchodech a službách.

Zatím zůstanou zavřené malé obchody a provozovny. „A dnes jsem byl v (pořadu ČT) Otázky Václava Moravce konfrontován s tím, že Ústavní soud vynesl rozsudek, který to bude rušit, tak jsem velmi apeloval na vládu, aby se nestalo, že dnes v rámci nouzového stavu využije pravomoc svá opatření aplikovat i na malé obchody a provozovny a stane se, že to nebude ústavní,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Dodal, že hejtmani se snažili prosadit, aby otevřely malé provozovny jako kadeřnictví, ale ministr zdravotnictví byl proti.

Hejtmani vyzvali ministra zdravotnictví, aby se upravila opatření. Všichni podporují změnu omezování úředních hodin na úřadech. „Vnímáme to jako nesmyslné, naopak se někde vytvářejí fronty a epidemie se může zhoršit. Vyzvali jsme, aby se děti začaly od 1. března vracet do škol, aby vláda předložila, jak bude rozvolňovat další opatření u obchodů a služeb, kde to vnímáme jako klíčové a pro ty lidi těžko udržitelné - myslíme si, že krajské hygieny by to mohly zvládnout,“ dodal Kuba.

Hřibův nesouhlas

Nesouhlas s vyhlášením nouzového stavu vyjádřil pouze primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). „Přál jsem si nový začátek, ale byl jsem přehlasován. S těžkým srdcem jsem se tak připojil k žádosti ostatních hejtmanů o nouzový stav. Praha by jinak zůstala osamocená a s jinými pravidly. Hrozil by příliv lidí z okolních krajů do pražských obchodů a výrazné zhoršení epidemie,“ řekl v neděli.

Samotné vyhlášení nouzového stavu po nesouhlasu Sněmovny vyvolalo velkou diskuzi. Andrej Babiš v sobotu uvedl, že podle analýzy je postup v souladu s Ústavou. Naopak podle některých právníků či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však Ústavu a Sněmovnu obchází.

„Zaslal jsem premiérovi dopis. Upozorňuji na možné protiústavní chování vlády. Pilíře naší demokratické společnosti, nelze obcházet. Je povinností vlády a opozice v se domluvit na ústavním postupu. Je to v zájmu všech a Senát musí tento zájem hájit,“ napsal na svůj twitterový profil v neděli Miloš Vystrčil.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz | Zdroj ČTK, Česká televize

Štítky vláda, koronavirus, opatření, hejtmani, nouzový stav, obchod, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Miloš Vystrčil, Asociace krajů České republiky, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

HLOUPÍ POLITICI A JEJICH PORADCI VÁS NEOCHRÁNÍ PŘED COVIDEM-19, MUSÍTE TO UDĚLAT SAMI !!!Nikdo z nich totiž nezná nejvýše možné vědění lidstva, tedy teorii spontánního řádu, tedy toho JEDNOHO z čeho všechno pochází a čím je uspořádáváno. Tedy ani neví, že covid-19 je jednou z nekonečného množství replikací v historii vesmíru, tedy vtělení, jednoho spontánního řádu do jiného nebo na druhý. Nemají proto ani tušení, že ji stačí zabránit a je například po covidu-19 i jiných pandemiích. Jako důkaz uvádím zemřelé lékaře a zdravotnický personál na covid. Je mi jich líto, ale bohužel, jako důkaz slouží.Lidské tělo je samozřejmě také spontánním řádem, jako cokoliv, co se má k sobě a drží samovolně pohromadě, a vykazuje tedy také sebezáchovné, seberegulační a sebepořádací vlastnosti a účinky, kterým tady říkáme imunitní systém. Nejsou tedy dva, člověk a jím pěstovaný vitamíny a bůhvíčím imunitní systém, ale jedná se o jednu řídící a obrannou strukturu lidského těla a všechno záleží na úrovni a kvalitě jeho spontánního řádu, tedy kondici člověka. Z toho jasně vyplývá, že imunitní systém je prostředkem k aktivaci vyvažovacích sil spontánního řádu a jeho sebeobranných schopností. Co z toho tedy pro běžného člověka vyplývá ? Nic menšího, než možnost vlastní sebeobrany před viry, které nemají ve spontánním řádu člověka co pohledávat a napadat ho, tedy i covidu-19. Co tedy dělat ? Aktivovat imunitní systém umělým vnějším zvýšením teploty těla prostým oblečením, a tím i krve, už v době, kdy ještě viry jsou namnoženy co možná nejméně. Jinak by imunitní systém zapínala horečka zevnitř po velkém namnožení a to je už pozdě. Sakra, co je na tom složitého ? Jednoduché řešení stojící na nejvýše možném vědění lidstva. Tedy podloženo tak, že to lépe nejde. Mutace virů jsou imunitnímu systému ukradené, toto je řešení absolutně univerzální pro všechny virózy. Každý z nás pocit "něco na mě leze", když se cítíme i mírně nachlazení známe a v době covidové považujeme za covid-19 úplně všechno takové. Do doby, než bude vyvinut indikátor viróz musíme na naše instinkty spoléhat a okamžitě po tomto zjištění tělo ohřát zvenčí bez léků na snižování teploty. Samo dá po exekuci vědět dost. TAK DO TOHO, AŤ SE SVĚT ZASE OTEVŘE, AŤ MÁ CENU ŽÍT. HODNĚ ŠTĚSTÍ ZEJMÉNA KU ZDRAVÍ !!!

Neděle, 14. února 2021, 21:24Odpovědět

Nouzový stav v krajích bude pokračovat. Vláda souhlasí s návrhem hejtmanů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.