Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poslední uzavření restaurací nebylo podle Havlíčka pro restaurace likvidační

Poslední zavření nebylo pro restaurace podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) likvidační. Mohly čerpat příspěvek na komerční nájem a stát jim v plné výši kompenzoval mzdy zaměstnanců. Pro stravovací podniky i hotely, pokud budou muset zavřít, budou velmi slušné náhrady, řekl dnes ministr v diskuzním pořadu televize Prima. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí schválí změnu stupně protiepidemického systému (PES) ze třetího na čtvrtý. Hotely a restaurace by pak musely zavřít ke konci týdne. Obchody a služby budou moci dále fungovat.

O kompenzacích pro gastronomické a ubytovací podniky bude Havlíček dnes ještě jednat s prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Václavem Stárkem, uvedl. Připraveno je několik variant řešení podpory. V případě ubytovacích zařízení by podle něj mohl být použit stejný model jako na jaře, kdy by jim stát kompenzoval každý den uzavření. Pro podnikatele případné uzavření z hlediska náhrad nebude podle Havlíčka jen negativní.

Havlíček dále upozornil, že restaurace jsou uzavřeny takřka v celé Evropě. Připustil, že opatření nejsou spravedlivá, ale cílem vlády je ochrana proti pandemii. Nutné je podle Havlíčka zredukovat mobilitu a vede se diskuze, ve kterých odvětvích.

Obchody by podle Havlíčka měly moci navzdory dosavadní tabulce PES fungovat i ve čtvrtém stupni. Nebude přitom záležet na prodávaném sortimentu ani na tom, zda se obchod nachází na ulici nebo v obchodním centru. Takový návrh Havlíček vládě předloží, řekl. Doplnil, že už dříve usiloval o to, aby nebyl maloobchod ve čtvrtém stupni rizika omezen. Ve čtvrtém stupni by podle něj měly být v provozu i služby jako kadeřnictví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle něj souhlasil, že by to tak mohlo být, konečné rozhodnutí bude na vládě, uvedl.

Přibývá provozovatelů hospod a restaurací, kteří odmítají nařízení vlády respektovat. Havlíček se ale s uzavřením podniků větší občanské neposlušnosti neobává. Věří, že většina podnikatelů je rozumná, řekl. Mohou podle něj veřejně demonstrovat, vystupovat v médiích, ale nelze připustit porušování zákona. "Faktem ale je to, a je to prokázáno na americké studii CDC, že skutečně v těch restauracích je to riziko (nákazy) o něco vyšší (než v obchodech)," dodal.

Třetí stupeň rizika systému PES, ve kterém většina podnikatelských činností může fungovat, platí v ČR od 3. prosince. Rizikové skóre ale už týden odpovídá čtvrtému stupni. Pět krajů má skóre dokonce na úrovni pátého stupně.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 20:00, kapacitu mohou naplnit na maximálně 50 procent. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hotely, restaurace, hospodářství, trh, vláda, koronavirus, Karel Havlíček, obchod, ANO 2011, TV Prima, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Jan Blatný, CzechTourism, Economic impacT v.o.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední uzavření restaurací nebylo podle Havlíčka pro restaurace likvidační  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.