Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Černý: Systém zvládá nárůst pacientů, je ale enormně zatížen

Lůžkový systém je nadále schopen pojmout nárůst počtu pacientů s koronavirem. Je ale stále enormně zatížen, rozdíly jsou mezi jednotlivými kraji. Na dnešní tiskové konferenci to řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. V nemocnicích bylo s covidem-19 podle posledních údajů 8236 pacientů, v těžkém stavu je přes 1150 z nich.

"Systém lůžek je nadále velmi a enormně zatížen, jakkoli jsou rozdíly mezi kraji," řekl Černý. "Současně ale je nutno odpovědně konstatovat, že je nadále schopen absorbovat nárůst pacientů, který zatím je, ale za cenu dopadů nedostatku personálu na určité ukazatele kvality péče. Nikoli odborné, ale ostatní," dodal. Při hodnocení kapacity je podle Černého důležité uvést, že nemocnice neodmítají péči z kapacitních důvodů.

"Podíl takzvaně nejtěžších pacientů se nemění, je tam možná i náznak jakéhosi poklesu. To je zcela zásadní z pohledu ovlivnění dopadu nákazy na stávající systém lůžkové kapacity," poznamenal Černý. Nejvíc pacientů je v nemocnicích v Jihomoravském kraji (1186), Moravskoslezském kraji (876) a v Praze (854).

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je asi 47 tisíc. Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního odpoledne je více než 22.200 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče je přes 4000, neobsazených je čtvrtina. Umělých plicních ventilátorů je téměř 2100, neobsazených asi 40 procent.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, vláda, nemocnice, pacient, Vladimír Černý, Praha, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černý: Systém zvládá nárůst pacientů, je ale enormně zatížen  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.