Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klienty za odmítnutí testu nebude ministerstvo pokutovat

Klienty sociálních služeb nebude ministerstvo zdravotnictví za odmítnutí testu na covid-19 pokutovat. Na twitteru ministerstva to uvedl ministr Jan Blatný (za ANO). Za porušení kteréhokoliv mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví, hrozí pokuta až tři miliony korun. Klienty a zaměstnance musí domovy pro seniory a další pobytová zařízení povinně testovat od středy každých pět dní.

"V žádném případě nedopustíme, aby došlo k represivním opatřením kvůli nepodstoupení testu na covid. Nebudeme pokutovat klienty sociálních služeb, ani klienty zařízení dlouhodobé péče. Testováním naopak nabízíme pomocnou ruku," uvedl.

Ministr Blatný v ČT ve středu řekl, že sady pro testování budou do zařízení doručovány dnes nebo v pátek. První testování by se podle něj mělo stihnout do pondělí 9. listopadu. Celkem bude třeba otestovat asi 200 tisíc lidí, zhruba půl na půl klienty a zaměstnance. Testovat je mají zdravotníci zaměstnaní v těchto zařízeních nebo jejich nasmlouvaní praktičtí lékaři, někde ale upozorňují, že personálu nebude dostatek i kvůli jeho nákaze.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je nákaza ve více než dvou stovkách takových zařízeních. Ke konci října byl potvrzen koronavirus u 4763 pracovníků a klientů uvedených domovů, v září to bylo zhruba u čtvrtiny. Senioři mají při nákaze asi 30procentní riziko, že budou potřebovat péči v nemocnici, mladší lidé asi čtyři procenta.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví řekl, že v říjnu tvořili lidé nad 65 let asi 14,5 procenta všech nakažených. Nakazilo se jich téměř 39 tisíc, což bude v příštích týdnech znamenat další nutnost hospitalizací. Denně roste počet lidí, kteří do nemocnic s covidem-19 směřují, asi o 250.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, sociální, senioři, testování, COVID-19, Jan Blatný, ANO 2011, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, infekční onemocnění, Česká televize, Ladislav Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienty za odmítnutí testu nebude ministerstvo pokutovat  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.